RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: stevecheung
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Walkera RC 機︰ V100D08, V120D02S 或 Genius CP,三選一,應怎選?

樓主| stevecheung 發表於 2012-1-6 23:49:50 | 只看該作者
回復 kamboy 的帖子

thx.
simon540 發表於 2012-1-7 00:10:57 | 只看該作者
我都决定買CP仔不過唔知配2801pro定Devo 6,7,8好,唔知Devo同2801pro有乜分别,好後悔送咗個2801pro俾同事
kamboy 發表於 2012-1-7 21:01:09 | 只看該作者
回復 simon540 的帖子

Ching
我有2603, 2801, Devo7, devo8, devo12
手感前三個同出一轍較虛, 後兩個就實在一點.
2801, devo6, devo8, devo12 有curve 睇.
有彩屏的setting較快捷及方便.
devo7最難搵setting,但勝在夠平.
只是個人睇法,請多包涵
simon540 發表於 2012-1-7 21:33:53 | 只看該作者
 樓主| stevecheung 發表於 2012-1-7 21:36:11 | 只看該作者

CP 包devo8 要$義400.
simon540 發表於 2012-1-7 21:42:15 | 只看該作者
stevecheung 發表於 2012-1-7 21:36

CP 包devo8 要$義400.

其實7以經好夠,我以前玩8ch控,但從未用到第7同8ch,所以唔使買Devo8,而2801pro夠平就唔同。
kamboy 發表於 2012-1-7 23:14:30 | 只看該作者

7係最抵,但要玩GPS或航拍就一定係8
simon540 發表於 2012-1-7 23:44:56 | 只看該作者
kamboy 發表於 2012-1-7 23:14

7係最抵,但要玩GPS或航拍就一定係8

哈,我未到呢個技術,如果玩航拍+GPS 都係玩4軸機,但4軸只要4ch,玩埋航拍同GPS都係6ch
kamboy 發表於 2012-1-8 07:43:41 | 只看該作者

Devo8S and Devo12S有埋唔洗煩
 樓主| stevecheung 發表於 2012-1-8 12:42:42 | 只看該作者
回復 kamboy 的帖子

agreed.
simon540 發表於 2012-1-8 16:50:18 | 只看該作者

已經買咗 Genius CP連2801pro控
rudy6183 發表於 2012-1-8 19:03:17 | 只看該作者

現在華牌d機係分2603, 2801或Devo控接收的,
你買空機時要買回配你遙控的空機, 如果你買
一部空機係For Devo就要用Devo控不能用2801系統,
現在所有華牌新機都係分2款接收, 所以你買那一款
遙控都唔影響你再買華牌的新機, 不過最好都係買新款控啦.
 樓主| stevecheung 發表於 2012-1-8 21:59:14 | 只看該作者
1. 如果買華牌CP機,是否只可用翻 華牌d控?其它牌子的控(e.g. JR 或 Spektrum或 Futaba)可以嗎?或需換上什麼接收器呢?

2. 如果買華牌 DEVO8控,只可以控華牌的機,其它牌子的機可以控制埋?或需要如果改換零件/接收器呢?
THX.
simon540 發表於 2012-1-8 22:31:46 | 只看該作者
stevecheung 發表於 2012-1-8 21:59
1. 如果買華牌CP機,是否只可用翻 華牌d控?其它牌子的控(e.g. JR 或 Spektrum或 Futaba)可以嗎?或需換上什 ...

之前有人答咗你,華牌機只可對華牌控,華牌控加華牌接收(例如2801pro控+2801接收)可裝落其它機玩
 樓主| stevecheung 發表於 2012-1-9 23:47:02 | 只看該作者

C_ching, 你答的多 d.  小弟知道咗.