RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1559|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Charger $1500 左右,有無前輩推介吓有乜好野?

nobodycp 發表於 2006-10-9 22:30:31 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟是新手一名之前買咗個 BOL DD-01 覺得唔係咁好,想問吓各位前輩既心得及有否需要夾火牛呢?小弟連火牛都未買
AMAT 發表於 2006-10-9 22:32:39 | 只看該作者
TEAM ORION ADVANTAGE
MUCH MORE CTX
ICE

三隻都係1500內,又係最多人用
 樓主| nobodycp 發表於 2006-10-9 22:39:41 | 只看該作者
唔該哂!AMAT

煩多你一次吖!咁火牛應該點簡呢?
AMAT 發表於 2006-10-9 22:47:15 | 只看該作者
原帖由 nobodycp 於 2006-10-9 22:39 發表
唔該哂!AMAT

煩多你一次吖!咁火牛應該點簡呢?

有時間就返大陸賽格自己買,冇就搵朋友買.
驚唔識就唯有係香港同RC鋪頭買.

基本上12V至13.8V都OK,如果你打算只係一部充電機,12A就夠,但你可能用多於一部差機的話,就最好係20A以上,同埋用13.8V,咁會穩定O的.
 樓主| nobodycp 發表於 2006-10-9 22:59:20 | 只看該作者
多謝您!
zoozoo 發表於 2006-10-9 23:40:58 | 只看該作者
我系賽格买佐个30A噶先180,我谂30A就应该无啦,应该系25A左右。因为我之前试过同时用两部叉机叉电(4A叉),又接多个车用打气泵(说明书上写要10-13A电源)哩吹车仔,用表测下都系12V左右,关佐气泵都无乜变化
AMAT 發表於 2006-10-9 23:43:29 | 只看該作者
原帖由 zoozoo 於 2006-10-9 23:40 發表
我系賽格买佐个30A噶先180,我谂30A就应该无啦,应该系25A左右。因为我之前试过同时用两部叉机叉电(4A叉),又接多È ...

12V係衡定,點解會有變化先得O架?

問題係夠唔夠電(A數)分之嗎!

係有變化你就真係要掉鬼咗佢喇!都唔係穩壓火牛嚟.
zoozoo 發表於 2006-10-10 00:09:20 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-10-9 23:43 發表

12V係衡定,點解會有變化先得O架?

問題係夠唔夠電(A數)分之嗎!

係有變化你就真係要掉鬼咗佢喇!都唔係穩壓火牛嚟.

衡定一样有变化,不过距变化好细,一般变化超过正负0.6V就唔得啦,好有可能系过佐供电极限,有危险
cncsa 發表於 2006-10-11 13:57:51 | 只看該作者
我在台灣這邊是直接去電子賣場買POWER的  我這台POWER岔不多NT$1470
12V 30A ,可以調整輸出電壓到14V 蠻便宜的 DC OUT PUT PORT 有2個 1個AC Input
蠻實用的!!

給各位一個DIY的方法 ^^ 如果家裡有用不到的PC Power supply 可以將DC 12V 全部接在一起
那麼你的POWER 的電流絕對夠你用的 ^^
省錢的好方法唷^^