RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4994|回復: 41
打印 上一主題 下一主題
收起左側

岩岩學玩MINI-Z, 請各位CHING多多指教!=]

kelvin22389 發表於 2012-2-23 00:03:28 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
咁多位CHING你地好~
我最近開始留意MINI-Z,黎緊想搵番架MINI黎假日玩下~

因為岩岩開始玩,平日又要返工.所以想搵架2手MINIZ黎上手先,
想問下除左YAHOO同呢到仲有咩地方可以比我搵到2手既MINI 呢?
因為我係YAHOO睇過下都唔係好多.

另外仲想問下AM同2.4對於新手黎講其實會唔會有好大既操控分別?

因為本身BUDGET唔多, 暫時得1-2千用灑係車同控上面.唔知咁多位CHING有冇好推介??

希望黎緊可以入手MINIZ等各界CHING指教下小弟我啦=]!
豪仔1906 發表於 2012-2-23 00:15:27 | 只看該作者
我未賣梗架lo 不過係漂移車
Tat-tat 發表於 2012-2-23 00:18:33 | 只看該作者
有時車場會有二手車放响度的,估係熟客放低寄賣,可以得閒上去睇睇。
早一個月見過 MMS 有架二手四驅

另外,有時 KWS 模型鋪都會有,頭先見到慢你門口好似有兩部,但我冇睇清楚係咩款,都可以去望一望。

如果 Budget 唔多, 咁你似乎要買二手控啦,哩樣就模型鋪會多 D,車場好少見。
豪仔1906 發表於 2012-2-23 00:21:16 | 只看該作者
你想玩快車定漂移先
MR-03 快車 改件少
AWD MA015 快車改件貴 又多
漂移有gyro MA015 新手易上手
漂移冇gyro 難上手 要鍊手指
 樓主| kelvin22389 發表於 2012-2-23 00:28:56 | 只看該作者
唔該灑2位CHING先~

暫時我諗我會玩快車先.當然如果有一日玩既日子耐左玩埋漂移都有咁既機會LOL
想問下漂移車係咪可以改番做快車GA?

其實睇左其他CHING講MR03同MA015之後.其實我自己都仲未決定邊一架.
好睇2手市場有冇CHING放車啦=]

另外想請教下CHING就係我知道呢D車係MK廣華街個邊.不過就未知'慢你'呢D正確既地址係邊><
豪仔1906 發表於 2012-2-23 00:33:21 | 只看該作者

Q想問下漂移車係咪可以改番做快車GA?
A可以
Tat-tat 發表於 2012-2-23 00:43:07 | 只看該作者
另外,如果可以用到約二千蚊,咁可以諗諗咁樣買。

價錢只係大約,你可以去格下價,分開响唔同鋪頭買。
至於所列既改裝零件,係我覺得必需同最少要買既。比你做個參考啦。

MR-03 $900 (有車殼既套裝)
(改裝零件) T 板: $35 (一塊)
(改裝零件) 金屬摩打座: $200 (一個)
(改裝零件) 查查: $200 (一套)
(改裝零件) 頭彈弓: $50 (一套,有軟硬分既)
(改裝零件) 海棉胎: $100 (一套,胎連軨,已黏好)
電: $50 (1 pack, 約要 5 packs)
遙控: $450 (Kyosho KT-18)
差機: $200~500 (AC/DC 一部)

總數約 $2,385 ~ 2,685
Tat-tat 發表於 2012-2-23 00:51:59 | 只看該作者

基本上,漂移車同快車最大分別係四條輪胎。
當然, 漂移車係四驅啦, 因為我暫時未見到有高手可以用 MR-03 漂到

P.S. 漂移我唔掂 >.<
wing1203 發表於 2012-2-23 00:53:36 | 只看該作者
回復 kelvin22389 的帖子

wing1203 發表於 2012-2-23 00:54:54 | 只看該作者
漂移車要用牙差
快車就用珠差
Tat-tat 發表於 2012-2-23 00:59:37 | 只看該作者
四驅改裝都會比後驅貴幾多下,好似個珠差,一個都過三百啦。而且對於啱啱玩遙控車既朋友來講,會比較煩一 D。

所以如果未有諗住全身投入既話,買架後驅會係一個比較好既選擇。(便宜少少,簡單少少,易上手少少,樂趣一樣多多)
 樓主| kelvin22389 發表於 2012-2-23 01:25:06 | 只看該作者
請問珠差係咩黎呢?

另外因為翻工所以最快都係星期六日先去到旺角睇。
不過我見yahoo有啲ching賣緊啲有控既am awd mini z
敢問各位Ching 呢類既既am awd 對我呢啲新手好唔好?
d.s 發表於 2012-2-23 01:36:40 | 只看該作者
kelvin22389 發表於 2012-2-23 01:25
請問珠差係咩黎呢?

am awd 唔好
http://www.zclub.com.tw/discuz/thread-78428-1-15.html
dcfc 發表於 2012-2-23 01:47:00 | 只看該作者
回復 豪仔1906 的帖子

唉,你果架放早d就好,可惜我己經買左喇...
Tat-tat 發表於 2012-2-23 02:18:12 | 只看該作者
kelvin22389 發表於 2012-2-23 01:25
請問珠差係咩黎呢?

一係星期六上車場搵 D 師兄研究下,同場主吹下水都得,理解左再落去買/睇都仲得

哩個星期六估計 MMS 都會唔少人,因為下星期六係 2011 年度 Mini-Z 比賽最後一站,好多師兄都應該會作最後努力試車
d.s 發表於 2012-2-23 06:43:35 | 只看該作者
r470620 發表於 2012-2-23 08:50:21 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-2-23 00:43
另外,如果可以用到約二千蚊,咁可以諗諗咁樣買。

價錢只係大約,你可以去格下價,分開响唔同鋪頭 ...

仲有呀仲有呀~全車啤呤同 快 MOTOR
MR-03我就買HKD850
其他乜都無買
電同叉機就用返以前GP果D
所以我玩得好平‧建議樓主都係買車上左車先,其他裝修架車果D野,慢慢一步一步黎
Tat-tat 發表於 2012-2-23 09:30:32 | 只看該作者
r470620 發表於 2012-2-23 08:50
仲有呀仲有呀~全車啤呤同 快 MOTOR
MR-03我就買HKD850
其他乜都無買

係喎,計漏左 bearing 添!
$80 (1 set,J ¥L 哩隻就得架啦,平靚正呀。)
r470620 發表於 2012-2-23 10:18:15 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-2-23 09:30
係喎,計漏左 bearing 添!
$80 (1 set,J ¥L 哩隻就得架啦,平靚正呀。)

師兄, 你用邊隻摩打呀?
killermomo 發表於 2012-2-23 10:43:07 | 只看該作者
dcfc 發表於 2012-2-23 01:47
回復 豪仔1906 的帖子

唉,你果架放早d就好,可惜我己經買左喇...

師兄隻箭豬仔超得意啊, 點解唔桔手既.......