RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Tat-tat
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Kyosho Mini-Z Cup Final 非官方報導 (P1 have movie, Update 2012-3-11)

馬達王1983 發表於 2012-3-5 00:52:29 | 只看該作者
我已经叫MENSON记录下我这次的设定啦  下次再来啦

下次专心试T板了

10.14的圈速 不是讲笑的   哈哈哈哈哈哈哈哈
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-5 00:54:55 | 只看該作者

下一次你用海棉胎試試,那個也不是 "講笑" 的!是 "玩到笑!"
ganboy 發表於 2012-3-5 00:57:39 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-3-4 12:56
唔知有冇人有影到四驅同後驅既決賽呢? (共六個)
可唔可以 copy 個 origin file 比我呢?

辛苦哂喇A1, 希望你搵到 RWD A Final 3 啦, 應該會係唔錯0既"公平競爭" 同 "體育精神" 0既反面教材
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-5 01:03:15 | 只看該作者
ganboy 發表於 2012-3-5 00:57
辛苦哂喇A1, 希望你搵到 RWD A Final 3 啦, 應該會係唔錯0既"公平競爭" 同 "體育精神" 0既反面教材

多謝你承讓姐,如果唔係你手下留情,我邊走得 "Nut" 丫。

好正既比賽,下次再玩過!
ganboy 發表於 2012-3-5 01:04:21 | 只看該作者
馬達王1983 發表於 2012-3-5 00:52
我已经叫MENSON记录下我这次的设定啦  下次再来啦

下次专心 ...

下次一定要黎呀, 香港需要多0的有車品0既高手呀~
Wayne~~ 發表於 2012-3-5 01:11:58 | 只看該作者
2slow 發表於 2012-3-5 00:13
回復 Tat-tat 的帖子

影到我背面...

我最鐘意你後面
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-5 01:21:09 | 只看該作者
如果講教材,我第一個 Final 直頭係一個好好既教材啦,完全表現出大會是何等公正,比賽時要如何専重大會的判決,同埋承認自己的過失,哩個教材,就係我架車唔合規格而取消資格。

當完成第一個 Final 後檢驗賽車時,發現總重量比大會規定既 175g 總重輕左約 2g, 即只係約 173g,我發現是沒有了電池夾,亦即時查看有沒有掉在賽道。但我發現,原來是在我 Pit 位內,即代表我跟本沒有裝上車便出去比賽,即使我之前的三個 qualify 都是 176g,這個 Final 我快第二名差不多半個圈,大會都即時有判決,就是取消資格,我的第一個 Final 沒有名次,並由第二名補上,代替為第一名。我亦完全接受大會的判決。

所以比賽裡,大會看到有問題的情形,一定會公正辦理,就算我識佢地咁多年,都一點點人情都唔會比,我亦不會反對大會公正的判決。所以話賽道裡有什麼不公正的,大會都不會放過,亦不會以人情去處理,就算是取消決賽第一名資格,這樣大影響的決定,都只會公正的處理。

哩個真係好值得分享比其他人,就是在比賽時,怎樣服從大會的判決和判定,同埋比大會睇到大會係會一直 Monitor 住整個比賽,公正地不讓不合法的事情發生。
ganboy 發表於 2012-3-5 01:22:40 | 只看該作者

回復 Tat-tat 的帖子

我冇讓你架, 俾你射左埋牆, 跟手你一個箭步走左去, 因為咁俾你甩左半圈, 我出盡全力, 又多得其他賽員合作我先上得返黎架~
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-5 01:24:18 | 只看該作者
ganboy 發表於 2012-3-5 01:04
下次一定要黎呀, 香港需要多0的有車品0既高手呀~

哈哈哈,讚好呀!我都有同感呢。
廣州 D 朋友都好厲害,第一次玩這條賽道便可以進 A 組,下次他們可能成為 A 組 1,2, 3 名啊!
真係要加緊練習啦!
ganboy 發表於 2012-3-5 01:37:20 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-3-5 01:21
如果講教材,我第一個 Final 直頭係一個好好既教材啦,完全表現出大會是何等公正,比賽時要如何専重大 ...

賽例列明0既野就梗係冇交哎啦, 唔咪仲奢望大會俾人情你呀? 唔駛寫咁大段野0既, 下次小心0的咪得囉。但係, 無奈地賽會並冇列明不合法碰撞0既罰則, 我都只有欣然接受比賽結果。
不過大家成年人, 又玩左咁多年車, 好多野都應該成熟0的, 唔駛白紙黑字填鴨式教育0既, 欠個人操手0既車手真係會破壞玩車風氣。
suvincent 發表於 2012-3-5 09:10:44 | 只看該作者
车场好大,设备好好 香港车手又快又好客。 玩得好高兴,可惜未够尽兴。 下次一定好似马达王甘提早一日过来set车试车兼扫货。
我系Vincent,广州队B5起步果个
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-5 12:06:21 | 只看該作者
ganboy 發表於 2012-3-5 01:37
賽例列明0既野就梗係冇交哎啦, 唔咪仲奢望大會俾人情你呀? 唔駛寫咁大段野0既, 下次小心0的咪得囉。但係, ...

奸仔,

我這個 Post 係想要將整個比賽當日既熱烈氣氛,帶給好多去唔到玩,或者去唔到睇既人而開既。

如果你要討論輸贏,請自己另找地方。謝謝。
ganboy 發表於 2012-3-5 14:02:38 | 只看該作者

首先,帥兄,討論輸贏係由你[樓主]0係67樓發起,我只係回應,希望樓主大人可以check真少少先同我0係度同我講post規。
另外,如果真係有post規,依你0既邏輯,請你仔細詳列於一樓,以免各會員於不知情情況下違規。
我一直討論緊0既係體育精神同公平競技0既原則,少不免會牽涉到輸贏等題目,望樓主見諒。
如果閣下對成績睇得咁重,可以請各賽員回避,自己玩過夠,唔需要用黑手段0既搶A1 0既。你個TQ杯留左0係我度,下次拎返上MMS俾力蘇/TOMMY轉交俾你啦,冇刻名架, 自己DIY啦。
唔好意思,我入世未深,份人係咁直架喇,希望唔好介意啦。

玩得RC有兩個道理一定要識: 一, 冇最快、只有更快。二,冇最虛偽、只有更虛偽。

講完。交返個場俾你和諧自慰啦。謝謝。
kwok 發表於 2012-3-5 15:03:57 | 只看該作者
回復 ganboy 的帖子

一個仇者快,親者痛的回覆!!!可惜!!!
cptkirk9 發表於 2012-3-5 15:22:56 | 只看該作者
ganboy 發表於 2012-3-5 00:57

如果覺得比賽場上要有體育精神, 咁比賽完之後呢?
如果有人想同你握手而你又當睇唔到又算唔算有體育精神呢?
ganboy 發表於 2012-3-5 15:57:21 | 只看該作者
kwok 發表於 2012-3-5 15:03

一個仇者快,親者痛的回覆!!!可惜!!!

當頭棒喝!
我知錯了~ 對呢0的事我仲係未夠EQ處理。
我一陣過黎報恩! (講笑 : ) )
sr16 發表於 2012-3-5 16:03:26 | 只看該作者
tat-tat 師兄介唔介意post 下你比賽既setting 同埋講下你咁set會有咩特性,
我啱啱買左mr 03,想參考下
Many Tks!!!
2slow 發表於 2012-3-5 16:04:55 | 只看該作者
其實能夠一起砌磋已經好難得, 大家都係以和為貴啦, 機會以後大把
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-5 16:13:45 | 只看該作者
sr16 發表於 2012-3-5 16:03
tat-tat 師兄介唔介意post 下你比賽既setting 同埋講下你咁set會有咩特性,
我啱啱買左mr 03, ...

當然可以,但我這星期有點事情做,給我一點時間,我一有機會便 Post 在這裡。
(更新)
今晚應該可以拿架車出來看看,然照抄上來,我猜大約12點過後啦,如果最後我找唔到時間,我再更新翻哩個留言。
kwok 發表於 2012-3-5 16:33:17 | 只看該作者

希望你同達達都係呢場賽事所經歷的,都有所得着!呢的經驗對你們將來不管玩車和做人處世都是很寶貴的經驗啊!