RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 亞男
打印 上一主題 下一主題
收起左側

F1新手 ^^ 孖星 84263 Tyrrell P34

kevin-ysl 發表於 2012-3-8 12:30:57 | 只看該作者

白豬乃540原裝銀摩打之俗稱是也~~~
講多少少...
540已經好玩到拍晒手!!!
其實約等同21.5t無刷慢dd...
黑豬好玩...快30-40%..
等同17.5t無刷....
如果玩黑豬...不如玩17.5t重好...穩定好多!!
***玩得掂F1行10T以下重可以FULL雞跑大直嘅師父...(唔計忍手去呃人果D)
絕對係高手級數!!!
 樓主| 亞男 發表於 2012-3-8 12:41:48 | 只看該作者
我都想試下快既感覺...
咁NOVAK 又點睇???
我個FD 係咁追我一齊買...
個名好似好響咁~
1524 發表於 2012-3-9 22:57:49 | 只看該作者
NOVAK十幾年前就好響....
近年流行o既無刷摩打esc主要係lrp, speedpassion同hobbywing,
其中以hobbywing o既價錢及售後服務比較多人讚.
如果玩有刷, 多數人用v16及futaba.
 樓主| 亞男 發表於 2012-3-9 23:06:27 | 只看該作者
係?! 咁要睇下先, 家下KIT搞掂... 欠电子件 ^^
lf2c 發表於 2012-3-9 23:11:48 | 只看該作者
六輪F1唔知玩起上泥感覺會係點既呢......
 樓主| 亞男 發表於 2012-3-9 23:13:36 | 只看該作者
你咁講我心都野埋...
chacha 發表於 2012-3-10 04:14:13 | 只看該作者

廿多年前我都玩過,不過用當年 D 裝備,覺得架車反應慢(祇係玩 540),依家我0個架係 10 年前復刻版(已絕版),我唔捨得玩
tiger1 發表於 2012-3-10 07:00:10 | 只看該作者
6 wheeler has its own charm
ken6159 發表於 2012-3-10 17:03:12 | 只看該作者
頭海綿呔邊到有得賣
1524 發表於 2012-3-10 21:20:14 | 只看該作者
回復 ken6159 的帖子

WAI GO有 o令 and o太.
feihome1 發表於 2012-3-10 22:52:48 | 只看該作者
回復 ken6159 的帖子

宏x都有!
ken6159 發表於 2012-3-11 01:04:06 | 只看該作者
Thanks
d.s 發表於 2012-3-11 08:58:50 | 只看該作者
亞男 發表於 2012-3-9 23:06
係?! 咁要睇下先, 家下KIT搞掂... 欠电子件 ^^

小弟斗膽建議..
由於此車架屬非主流,要配其專用parts存貨並不穩定,
加上前車呔冇得選擇,焗用孖星,為保其長命百歲,
請先用跟車白豬motor,用原裝設定速度去試跑,
若果行車表現理想,再考慮換motor加快速度,
電子用品建議:
ESC : 預算容許的話買 LRP QC3 ($6XX) 小弟兩架 F1 都係甪佢配白豬motor,冇投訴~
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... 8295&highlight=
中價建議: Futuba MC330CR ($3XX)
http://www.futaba-rc.com/accessories/escs.html
絕不建議: V16 ($1XX)質素不穩, 友人架 F1 玩白豬,原裝齒比都好快死....

Servo : SAVOX 1251MG ($3XX) ,夠力又夠快,金屬齒夠耐用,平靚正~!
http://www.savoxusa.com/product_p/savsc1251mg.htm

tiger1 發表於 2012-3-11 11:17:18 | 只看該作者
in fact F1 does not need to have super high end stuffs, the car is light, low end stuff will be fast enough. This P34 has been re-release for more than 10 years now, parts is not a problem and the only unique parts are (1) the body, (2) front end, (3) front tire. Otherwise, no challenge
 樓主| 亞男 發表於 2012-3-11 14:03:59 | 只看該作者
其實大家d 補品係邊買多?
d.s 發表於 2012-3-11 15:36:25 | 只看該作者
亞男 發表於 2012-3-11 14:03
其實大家d 補品係邊買多?

冇特定,邊度有就邊度買
d.s 發表於 2012-3-11 15:41:15 | 只看該作者
1524 發表於 2012-3-9 22:57
NOVAK十幾年前就好響....
近年流行o既無刷摩打esc主要係lrp, speedpassion同hobbywing,
其中以hobbywing  ...

親眼見兩隻V16玩唔夠廿排電就打柴,一隻用白豬,一隻用黑豬.....
我個人對佢就一定零信心,就算唔用QC3,最少都用隻MC330 啦
tiger1 發表於 2012-3-11 16:18:44 | 只看該作者
Novak 冇差過
colorbee 發表於 2012-3-11 17:49:28 | 只看該作者
V16我玩了幾年都未出過事,依然操作正常。
cyberkohk 發表於 2012-3-12 14:12:36 | 只看該作者
V16 咩MODEL我都想買玩黑豬 . THX
HOW MUCH? 邊間買好