RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3430|回復: 39
打印 上一主題 下一主題
收起左側

4F200LM與2801應如何set機??

LamaV3 發表於 2012-3-15 16:36:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

兩日前淘寶下單, 今日就送到公司, 即時開箱試玩
下單前問過講明係已經set好晒既ready to fly, 但略略睇過支控內既seting應該係新控乜都未set的,
小弟對set機完全唔識, 有玩4F200LM既師兄膚好心教下我係支2801入面各項目應該點set呢

1)REVERS入面各CH 現在全部是Normal, 正常嗎?
2)TRVADJ入面全部是100%, 應如何set?
3)SWAATS入面既GYROSENS係INH, 請問什麼是INH? 使唔使攪佢呢?
4)SWAATS入面既THROHOLD係INH, 又使唔使攪佢呢?
5)想請問如何設定油門cut油制呢??即係拍了後推油門摩打不會轉, 但照樣轉pitch呢!
   我現在拍了左上角的Hold/Rudd D/R  / MIX制, 推油門摩打都照轉呢
6)DR&EXP現在係:
ELEV的 D/R: 100%, EXP: LIN
AILE的 D/R: 100%, EXP: LIN
RUDD的 D/R: 100%, EXP: LIN

請問以上應該點set呢??

7) PROGMIX入面全部是 off的, 應唔應該攪佢呢?

8)SWASH現在是 <1 SERVO> NORM, 這裡應如何設定呢?? 現在要推油門至正pitch, 推拉ELEV/AILE先識三隻servo一齊陏,
若油門底過中位負pitch時, 推拉ELEV/AILE就好像唔識三隻servo一齊陏, 例如推ELEV向前只有尾servo陏,
推ELEV向後只有前面兩隻servo一齊陏................

完裝機上的設定, 使唔使攪下佢??

登錄/註冊後可看大圖

這是油門推到中位, 大約係"0" pitch時, 十子盤傾向左面, 應該扭長左面servo推杆好?或是係subtrim到推返平佢呢??

登錄/註冊後可看大圖

十萬個唔該!!!

登錄/註冊後可看大圖

ken0750 發表於 2012-3-15 18:49:10 | 只看該作者
ching how much ar?
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-15 19:02:16 | 只看該作者
ken0750 發表於 2012-3-15 18:49
ching how much ar?

2200人仔連2801pro, 師兄識唔識set呀??
pasta 發表於 2012-3-15 19:33:51 | 只看該作者

STISK>>COMPTB 2801
SWASH>>1 SERVO
REVERS>>ALL NORM
GYRHLD>>GYROSENS>>GYRO/AUX2>>0: 62%  1: 20%
CURVES>>THRCURVE>> L   1    2    3    H      EXP
                           NORM    0   25  50  75  100  OFF
                           ST-1    100  75  50  75  100 OFF
                           ST-2    100  75  50  75  100 OFF
CURVES>>ITCURVE>>  L   1    2    3    H      EXP
                           NORM  35 50 62   73  82     OFF
                           ST-1    18  33  50  66  82     OFF
                           ST-2    18  33  50  66  82     OFF

基本設定 希望幫到你
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-15 20:21:24 | 只看該作者
pasta 發表於 2012-3-15 19:33
STISK>>COMPTB 2801
SWASH>>1 SERVO
REVERS>>ALL NORM

1) 請問點解SWASH>>1 SERVO既?? 乜ccpm機唔係3 SERVO嗎?

2) GYRHLD>>GYROSENS>>GYRO/AUX2>>0: 62%  1: 20%, 請問係咪設定下圖咁呀?

登錄/註冊後可看大圖

3)我已經跟師兄你給我的油門及pitch設定咁做, 但請問EXP OFF果到係邊到設架??
   我支控CURVES>>THRCURVE果頁只有 L   1    2    3    H設定數值但沒有EXP呢??

4) 另外想問ST-1    100  75  50  75  100 及ST-2    100  75  50  75  100 係咪飛3D時打IDEL用架??
   支控邊個制先係拍IDEL呢??

5)請問如何設定throttle hold呢??

樓主| LamaV3 發表於 2012-3-15 20:44:33 | 只看該作者
請問這拍制有三格, 哪一格是Normal, 哪一格是飛3D既Idel呢??

登錄/註冊後可看大圖

kamboy 發表於 2012-3-15 21:09:14 | 只看該作者
回復 LamaV3 的帖子

最出好似係normal
中間好似係ST1
最埋身係ST2
kamboy 發表於 2012-3-15 21:12:18 | 只看該作者
Throhold 喺Gyrohold入面搵到,active佢跟住可set-20 to+50
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-15 21:53:13 | 只看該作者
kamboy 發表於 2012-3-15 21:09

最出好似係normal

我支舊6EXH都係推外就normal, 拉埋身就Idel, 係咪所有控都係咁呢?

另外Throhold set ACT後係咪set 0%呀?
kamboy 發表於 2012-3-15 22:52:16 | 只看該作者

CHING
應該係set 0%
其他師兄係咁教
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-16 07:43:11 | 只看該作者
重有一個問題想問清楚呢,
這是油門推到中位, 大約係"0" pitch時, 十子盤傾向左面, 應該扭長左面servo推杆好?
或是係subtrim到推返平佢呢??

登錄/註冊後可看大圖
wave 發表於 2012-3-16 09:02:56 | 只看該作者
盡可能都唔好搞個subtrim,
SWASH>>1 SERVO 就啱架la,因為你唔係用個控去令三隻servo 郁,而係經由三軸gyro控制,佢o個gyro裏面己經設定左ccpm,哩個係大陸gyro特性,就算你用zyx 都一樣係咁,ccpm係係個gyro 裏面設定.
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-16 10:00:27 | 只看該作者
wave 發表於 2012-3-16 09:02
盡可能都唔好搞個subtrim,
SWASH>>1 SERVO 就啱架la,因為你唔係用個控去令三隻servo 郁,而係經由三軸 ...

如果唔用subtrim, 是否扭支推杆令十字盤水平呢??
但咁樣會令到三支推杆長度不一, 有問題嗎??
wave 發表於 2012-3-16 11:23:48 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2012-3-16 10:00
如果唔用subtrim, 是否扭支推杆令十字盤水平呢??
但咁樣會令到三支推杆長度不一, 有問題嗎??

正常情况係唔會,如果十字盤係水平,如果ching 講緊servo 推桿,三支推桿唔差太遠,小量微調係可以
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-16 11:29:19 | 只看該作者
Wave兄, 緊急求救, 這兩兩一路甩左三條摩打線來set機, 現在正想插返才發現:
電變係紅, 藍, 黑
摩打係紅,黃, 綠
請問應該點接駁呢??
wave 發表於 2012-3-16 11:37:28 | 只看該作者

我冇机係手,你拆槳後試下,紅對紅就必定,藍對黃,黑對綠跟住推油睇睇係唔係順時針轉(大槳wor),唔係就將兩條對掉
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-16 13:06:21 | 只看該作者
wave 發表於 2012-3-16 11:23
正常情况係唔會,如果十字盤係水平,如果ching 講緊servo 推桿,三支推桿唔差太遠,小量微調係可以

師兄我就係講緊servo 推桿, 現在我係扭長少少左面servo 支推桿去令十字盤水平, 但會令這支
servo 推桿比右面果支長了1-2mm
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-16 13:08:06 | 只看該作者
wave 發表於 2012-3-16 11:37
我冇机係手,你拆槳後試下,紅對紅就必定,藍對黃,黑對綠跟住推油睇睇係唔係順時針轉(大槳wor),唔係就將兩條 ...

還點扑開槳, 順便問埋裝回裝時要扭幾實呢?? 原裝跟返來時係鬆得好緊要的
pasta 發表於 2012-3-16 14:48:35 | 只看該作者
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-16 18:44:30 | 只看該作者

請師兄高抬貴手,小弟問既問題可能好無知,請見諒