RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: s1021076
打印 上一主題 下一主題
收起左側

入手Genius CP 新手試飛 (圖+片)

kamboy 發表於 2012-4-5 18:51:29 | 只看該作者
回復 Super169 的帖子

ching,
已我係DEVO8S同DEVO12S嘅經驗,GENIUS CP嘅Setting係定左同埋推油門會唔駛咁高,大約一半到
希望幫到你
Super169 發表於 2012-4-5 19:03:55 | 只看該作者

哈哈...你好似高估左我了......
我唔係好明白可以點 set.  我覺得, 如果有辦法 set 到無咁靈敏, 已經可以對新手好好了.
我仲睇緊點樣改果 7 點既值, 將最初段既設定到最少, 唔知有無用.
例如: 10% 30% 45% 50% 55% 70% 90%
中間果部份, 只係 +/- 5%, 咁我推落去唔會去咁多.  如果平分, 應該係 16%左右, 5% 應該係比正常慢左三倍有多, 如果大無反應, 就改 10% 30% 40% 50% 60% 70% 90%.

不過未有時間去試.
仲想問問, ching 覺得 8S 控好唔好用呢?  家陣試 set 個 DEVO 7, 佢既UP/DN/ENT 我成日都有點亂, 有時 DN 就入左下一步, 有時要 ENT.  本來想買 DEVO 6 (貪佢細同埋無左支天線), 不過周圍都無人賣.   

另外, 唔知有無 4ch 既細機可以比  DEVO 系既控用到呢?  想搵部易飛D既, 玩熟D個控先.
kamboy 發表於 2012-4-5 19:30:13 | 只看該作者

無 4ch 既細機可以比  DEVO 系既控用到的
有都係雙槳,好似LM180D01
kamboy 發表於 2012-4-5 19:35:32 | 只看該作者

CHING,
u can try to set the elev and Aile to 50%
u can choose function->trvad-> and set "elev" U to 50%, D to 50%, then set "Aile" L to 50% and R to 50%
Super169 發表於 2012-4-5 19:43:18 | 只看該作者
kamboy 發表於 2012-4-5 19:35

CHING,

oh,   唔該哂.
等我今晚試試先....希望唔會又係玩撞機.
kamboy 發表於 2012-4-5 20:01:33 | 只看該作者

CHING,
我用我支DEVO7試左好似幾得,不防試試
kamboy 發表於 2012-4-5 20:02:11 | 只看該作者

希望係你想要嘅嘢
only 發表於 2012-4-5 22:31:39 | 只看該作者
回復 kamboy 的帖子

登錄/註冊後可看大圖

Walkera MINI super FP

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1626474
LamaV3 發表於 2012-4-5 22:36:04 | 只看該作者
only 發表於 2012-4-5 22:31

係Walkera個裝好似都未見過喎, 請問幾時開賣架??
LamaV3 發表於 2012-4-5 22:37:05 | 只看該作者
kamboy 發表於 2012-4-5 19:35

CHING,

請問"elev" U " and "D "邊個係前, 邊個係後呢??
kamboy 發表於 2012-4-5 22:41:10 | 只看該作者
回復 only 的帖子

woow not call geinius FP?
you can search genius FP on Youtube
kamboy 發表於 2012-4-5 22:45:24 | 只看該作者
回復 only 的帖子

when will it in-stock? I also want one
Super169 發表於 2012-4-6 01:07:04 | 只看該作者
only 發表於 2012-4-5 22:31

幾好喎, 按部就班, 比我慢慢轉過去玩 Genius 都好.

唔知幾時有得賣....希望唔會太貴喇.
Super169 發表於 2012-4-6 01:30:28 | 只看該作者
好似幾好玩, 又定又耐摔, 應該好適合我呢D未控得掂既初哥練習.

http://www.youtube.com/watch?v=-AXu0dZMuIo
Super169 發表於 2012-4-6 02:31:47 | 只看該作者
kamboy 發表於 2012-4-5 20:01

CHING,

ching, 我照你教既設定試左一陣, 前後左右既反應無咁靈敏了, 可以大動作少少都無問題....不過, 唔知會唔會玩得多, 攪到手勢大哂.

另外想問問大家係點固定個殼同舊電, 我發覺兩樣野都好易鬆, 幾乎每次一撞, 必鬆一樣.
我睇片時, 人地點撞都好, 再放番好就可以再飛.  但係我每次撞完, 一定要登番正個殼, 頂一次舊電, 至可以飛.
否則, 唔係打哂轉就係急速側飛, 死得更慘.
我發覺其中一個大問題, 係用黎吉住個果支桿, 好鬆, 次次都走哂位.  唔知我可唔可以用AA膠固定去. 但又怕佢鬆鬆下唔知係咪想卸力.

唔知大家果支桿, 易唔易走位既呢?

kamboy 發表於 2012-4-6 21:24:16 | 只看該作者

Super mini FP 會在四月中登場
Super169 發表於 2012-4-6 22:12:34 | 只看該作者
kamboy 發表於 2012-4-6 21:24

正!  以我既技術, 都係玩多D FP 機先.
家陣已經四月頭了, 唔知有無邊度有我訂呢?
kamboy 發表於 2012-4-6 22:14:09 | 只看該作者

我直接問代理嘅
LamaV3 發表於 2012-4-6 22:29:20 | 只看該作者
kamboy 發表於 2012-4-6 21:24

正喎, 可代替部CB100係屋企玩呢
kamboy 發表於 2012-4-6 22:30:44 | 只看該作者