RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: zakuzaku2008
打印 上一主題 下一主題
收起左側

今日第一次上咗CT玩.一個字“正”

niwadaisuke 發表於 2012-3-18 16:41:21 | 只看該作者
 樓主| zakuzaku2008 發表於 2012-3-18 16:48:24 | 只看該作者
回復 Tat-tat 的帖子

忍住先... 今日出唔到KWS 等啲”毒引”下星期發作頂唔住就去馬,又有其他嘢要買,Ching, EX10 加Mini z module 大約$3k得嗎?
Tat-tat 發表於 2012-3-18 17:00:10 | 只看該作者
zakuzaku2008 發表於 2012-3-18 16:48

忍住先... 今日出唔到KWS 等啲”毒引”下星期發作頂唔住就去馬,又有其他 ...

唔駛咁多,最新款既 EX-10 Eurus 加 2.4Ghz 902SM Module ,約 $2,300~2,500
上一款既 EX-10 Helios 加 2.4Ghz 901SM Module,約 $1,800 但好似冇貨了

其實你有冇試過用 EX-10 玩自己架車呀?冇就去試先,因為試完你唔會再有毒癮發作既問題架啦。

因為會立刻去買一支。
 樓主| zakuzaku2008 發表於 2012-3-18 17:08:42 | 只看該作者

Ching 邊間賣$2300-2500? 我去問過一間賣$2880控+$480minis module.
 樓主| zakuzaku2008 發表於 2012-3-18 17:22:52 | 只看該作者
回復 zakuzaku2008 的帖子

收到啦Ching
Tat-tat 發表於 2012-3-18 18:45:44 | 只看該作者
To 白鬍子

我用緊 EX-10 Helios ,係幾年前 AD Band 出既時候買既。
lwclam 發表於 2012-3-18 19:24:52 | 只看該作者
回復 zakuzaku2008 的帖子

可以用住支kt18先。見有二手先入貨。
 樓主| zakuzaku2008 發表於 2012-3-18 19:29:19 | 只看該作者
介紹咗個 fan買buggy (因為我想玩又要留番啲錢買控所以冇買)今日冇去CT同KWS而去佢屋企停車場玩以為可以跳過地下凸位原來唔得嫁成架抄咗要周圍揾啲parts.
wing1203 發表於 2012-3-18 21:14:25 | 只看該作者
niwadaisuke 發表於 2012-3-18 16:41
練左F1未?好似係咪31號比賽?

未,我已經兩星期冇玩車
幾時比賽我都唔知呢
白鬍子 發表於 2012-3-19 00:51:03 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-3-18 18:45
To 白鬍子

我用緊 EX-10 Helios ,係幾年前 AD Band 出既時候買既。

可唔可以pm你既setting俾我參考下?
Tat-tat 發表於 2012-3-19 01:01:21 | 只看該作者
白鬍子 發表於 2012-3-19 00:51
可唔可以pm你既setting俾我參考下?

唔駛 PM,有咩幫到你,直接 post 出來啦,我冇所謂的。
但你係指想要支控既Setting? 定係架車呀?

我支控冇 set 其他野,只 set 了中位,Hi Point, Break Point, 左右盡位。
架車就可以睇睇哩度啦:
哩個係比賽時既 setting, 係針對膠胎既,用海棉胎都得,因為我平明時都係用海棉胎配哩個 setting,不過可以再 set 車頭靈活少少。
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... 624&fromuid=586

http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... 669&fromuid=586
白鬍子 發表於 2012-3-19 01:41:51 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-3-19 01:01
唔駛 PM,有咩幫到你,直接 post 出來啦,我冇所謂的。
但你係指想要支控既Setting? 定係架車呀?

我想知支控既setting呀
Tat-tat 發表於 2012-3-19 01:59:29 | 只看該作者
白鬍子 發表於 2012-3-19 01:41
我想知支控既setting呀

我支控只 Set 了基本野:

ET Position:
ET1: ST Trim R18
ET2: TH Trim B17
ET3: Brake 100%
ET4: Travek 59%

Sub: Trim
ST: L21
TH: F27

TH: Speed
Speed 100

TH: Punch
F: 0%
B: 0%

TH: Curve
F: 0%
B: 0%

TH: Brake
B: 37

TH: Hi Point
H: 60

ST: Speed
Turn 100
Return 100

ST: Punch
0%

ST: Curve
0%

ST: Balance
Left: 69%
Right: 94%

ST: Travel

lwclam 發表於 2012-3-19 07:52:06 | 只看該作者

TH break / hi point 係有咩用?
Tat-tat 發表於 2012-3-19 09:36:22 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-3-19 07:52

TH break / hi point 係有咩用?

一支遙控的油門, 佢既行程未必同個電變既行程一樣, 所以遙控上可以獨立設定油門控制的輸出數值, 哩個設定就係: 前(Hi Point) 同埋後/制動(Brake Point)

一般既大車用既電變都可以 set hi point 同 end point, 或者係按一粒掣就自動 setup. 但係 Mini-Z 既電變就冇哩個 Function, 所以全部都要在支控上面 set.

用另外一個方法講, 就係支控按幾多, 架車既電變先係盡油. 舉個例子, 架車上面, 係需要收到遙控既油門前進訊號係 60個單位, 先至係盡油門. 如果你支控 set 40, 咁你按盡遙控上既油門, 佢都只係會輸出 40個單位, 架車亦都只可以收到 40個單位既前進既訊號; 如果你 set 支控係 100, 咁當你按遙控油門時, 佢行左 70% 既㣔程時, 已經發出左 60個單位既前進訊號, 遙控油門餘下的 30% 行程跟本就冇用啦,因為架車既電變只係接受 60個單位既前進訊號, 而且即係話,你未按盡油門既時候, 架車已經盡油, 支控既油門, 完本 100% 既行程亦只用左 70%, 咁就會減低左油門的線性, 除非你可以控制到永遠按唔到後面既 30% 啦, 但咁又有咩為呢. 又或者咁講, 如果你支控 set 油門係150, 咁即係話你按少少, 支控都已經輪出 60 哩訊號出去啦, 咁支控個油門咪變左 0,1, 即係佢唔再係線性, 佢只得兩個訊號, 就係 0-靜止, 同埋 1-盡油前進, 咁就同一支平價遙控係冇分別啦.

相反, brake point 都係一樣原理

註:
電變: 電子變速器, Speed Controller, Mini-Z 的電路板, 因為佢係一體化設計
lwclam 發表於 2012-3-19 09:43:20 | 只看該作者

好詳細解釋!thx

咁我可以點知道要set 幾多呢?都係要靠聽聲?
Break point即係倒車個速度?

另外又有一樣想問,架車加速到靜止/慢速個線性,呢個又有冇得set 呢?即係會唔會話由加速中,一鬆油,架車會即停呢?
白鬍子 發表於 2012-3-19 10:17:23 | 只看該作者

謝謝達達師兄,要消化一下再set下支控先
Tat-tat 發表於 2012-3-19 11:16:45 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-3-19 09:43

好詳細解釋!thx

比少少時間我消化一下你個問題, 或者睇下其他師兄答你啦, 而且我要工作, 一陣食飯時間再同你研究過.
Tat-tat 發表於 2012-3-19 13:22:19 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-3-19 09:43

好詳細解釋!thx

分開答你啦:
第一樣, 要知 Set 幾多, 大車既電變係有燈睇既, 但 Mini-Z 就乜都冇, 只可以靠聽聲. 佢到今時今日都仲係咁原始, 真係好失望.
Set 既時候 (玩其他車, 特別係無炭摩打就唔好咁試呀), 先抬高架車, 在遙控 menu 進入 HIPOINT 既 Setting, 再按盡遙控既油門唔放, 在遙控調校 HIPOINT 值, 加和減都試下, 到聽到個摩打聲剛剛好到極速, 就得架啦, 我就習慣加 1, 即聽到 59 係可以去到極速, 我就 Set 60.
點先係極速? 越高速既摩打聲, 就越高音, 所以留意下佢邊個位最高音啦.

第二樣, 係講得啱, 但由於行駛當中, 第一下後波係 brake, 第二下先係後波, 所以個 Brake Point 都可以控制到個 Brake 既強弱的.

第三樣, 加速到停既線性, 好多時都會講係 “加速的線性”, 佢係有得 Set 既, 就係 “TH: Curve” 啦, 加速就係 “F”, Brake/後波就係 “B”.
以加速為例, 想頭段感覺爆少少, 注意, 係感覺, 因為我覺得幫助唔大, 反而齒比同摩打特性既影響先最大, 你可以 Set “F” 個數大少少.

第四樣, 正常真係好少人咁 Set, 因為要好似你咁既效果, 就即係放油 (油門中位) 係 Brake, 唔係話唔得, 但好難駕駛, 而且真係有需要停, 自己控要 Brake 咪仲好.

Sunday_Driver 發表於 2012-3-19 15:45:16 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-3-19 11:16
比少少時間我消化一下你個問題, 或者睇下其他師兄答你啦, 而且我要工作, 一陣食飯時間再同你研究過.

我用好古老ge set 法( 當年esc好簡樸 ), 用它表去度 motor +- volts set Hi-point 多少