RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7179|回復: 51
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[CLOSE]

arigato 發表於 2012-3-29 15:16:09 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

[CLOSE]
tamiyafan 發表於 2012-3-29 16:53:14 | 只看該作者
LRP TC Spec都無後波,點玩呀!
Evo露筍 發表於 2012-3-29 17:28:41 | 只看該作者

1) 電變平則可以用雙星101電變, 貴則可以用novak果d都得, 又或者用國產電變都可以~~最重要係要有前後波
2)ax90021 kit版包金屬拉桿, 所以可以唔使換住, 玩爛先換都未遲, 至於ax90022油壓, 暫時未發現有呢個問題~
3)摩打你用白豬黑豬都可以架
4)個人感覺冇乜特別野要set, 只係出去玩時記得帶定d事啤parts, 架生呀就可以喇~~

歡迎加入慢爬呢個無底深淵~~
 樓主| arigato 發表於 2012-3-29 17:36:48 | 只看該作者
tamiyafan 發表於 2012-3-29 16:53
LRP TC Spec都無後波,點玩呀!

吾緊要...我會找定隻有後波ESC 謝謝~
 樓主| arigato 發表於 2012-3-29 17:49:47 | 只看該作者
Evo露筍 發表於 2012-3-29 17:28
1) 電變平則可以用雙星101電變, 貴則可以用novak果d都得, 又或者用國產電變都可以~~最重要係要有前後波
...

剛打左電話落去涼茶店,長城,弼店,間間都茅貨,好大獲,現在我好痕...我想買AX90021 , 我想砌下野....那我買車那天去汁隻豬啦~ 請問D事啤Parts有乜要入手?少少架生我都有,謝謝~

致於爬入毛底深淵就只可講,大家禁話~
 樓主| arigato 發表於 2012-3-29 18:41:48 | 只看該作者
arigato 發表於 2012-3-29 17:49
剛打左電話落去涼茶店,長城,弼店,間間都茅貨,好大獲,現在我好痕...我想買AX90021 , 我想砌下野....那 ...

多謝露筍哥指點,一會9:00落KWS行個圏,希望有神蹟出現....好痕...真係好Q痕..
kelvin6a23 發表於 2012-3-29 19:18:12 | 只看該作者

回復 arigato 的帖子

歡迎走入呢個燒$$既世界haha
BTW SCX10 係個好選擇
Ching 我都行龍脊架 XD

樓主| arigato 發表於 2012-3-29 19:43:19 | 只看該作者
kelvin6a23 發表於 2012-3-29 19:18

歡迎走入呢個燒$$既世界haha

我計算過,SCX10 $1800 , (電變,Servo , 接收同控)可以用舊野,如少少Parts都應該吾會太焼$$的吧?

不過講乜都武用,KWS武貨,90021 d 件同 90022 又有D吾同 90021跟 Aluminum Threaded Link 而90022跟膠件, 佢D電子野我又吾太鐘意,架車D件同車架又吾知有無大分別,好迷惘。
kelvin6a23 發表於 2012-3-29 20:05:56 | 只看該作者

有無林過就咁kit 版??
以我自己睇,我玩ax10既,同scx10 基本上裝備都差不多。
其實link 個D ,唔會好貴既~~ 3raxXX個D 質素唔會好差,around $120。(至少我玩左半年都未斷)
而個2條shafts 就 around $16X ,都係 3raxXXX  
電子野個方面,我本來買rtr version ,不過,D電子野除左個servo之外,我全部無用過……
所以比我既話,我會自己買D 電子野。
唔怕貴小小 navak 既esc lor~~
不過我都係用媽星算……無$$(ps 學生無收入哦~~)
 樓主| arigato 發表於 2012-3-29 21:44:31 | 只看該作者
kelvin6a23 發表於 2012-3-29 20:05

有無林過就咁kit 版??

多謝師兄,頭先落到KWS,再行一次,入左弼店同吳健,答案都一樣,「現時武貨」Order未知㡬時同幾奈有。當我感到失落同無助時,我見到”有波”末收,就行快十幾步,向波哥問個明白,一問之下,奇蹟就發生了.....Axial XR10就從天而降,之後我隻手就比老板D眼神支配住,從銀包拿出$$$...救命..
kelvin6a23 發表於 2012-3-29 22:34:10 | 只看該作者

姐係 AX1o@@
好車好車 haha
ax10好多野玩喎~~~ dig啦~~~四轉la~~~
加闊輪距啦~~~ (我都試過了 XD )
 樓主| arigato 發表於 2012-3-30 00:01:38 | 只看該作者
kelvin6a23 發表於 2012-3-29 22:34

姐係 AX1o@@

師兄,盒XR10無跟車軑的,我應該買那種?我用無刷電變摩打大約用幾多Turn?我不用快,上石有力為主,謝謝~
 樓主| arigato 發表於 2012-3-30 00:13:38 | 只看該作者
我打錯....係XR10才對
kelvin6a23 發表於 2012-3-30 00:26:10 | 只看該作者

XR10 WoW@@
正啊!唔改都已經好夠玩,加多套 novak m2dig 就正到喊
kelvin6a23 發表於 2012-3-30 00:28:21 | 只看該作者

tire既話,之前有D ching 都話 Jconce_t  好。
平靚正
爬下文就會找到架喇~~~~
 樓主| arigato 發表於 2012-3-30 00:42:27 | 只看該作者
kelvin6a23 發表於 2012-3-30 00:28

tire既話,之前有D ching 都話 Jconce_t  好。

吾該師兄,我會再爬下文;)要下星期日才有空砌,希望下四月中可一起出車就好~
 樓主| arigato 發表於 2012-3-30 12:57:13 | 只看該作者

爬左文,師兄們大家都話 Novak m2 dig 好,那小弟就今晚去馬,但看見之前師兄有個Post話佢裝m2 dig 那隻55T 麾打會頂Servo Link, <用novak原裝摩打會頂牙箱蓋要cut 3mm 一糸要令買45-55t 摩打>  ,要換短身540摩打才不頂,那我應該如何正確購買才不會買錯野?

我打算用45 Turn麾打

我本身用Sanwa m11的,如果佩 Novak m2 Dig 可以用倒嗎?
 樓主| arigato 發表於 2012-3-30 14:14:32 | 只看該作者
arigato 發表於 2012-3-30 12:57
爬左文,師兄們大家都話 Novak m2 dig 好,那小弟就今晚去馬,但看見之前師兄有個Post話佢裝m2 dig 那隻55T ...

The M2 Dig 3S ESC is easily programmed into most three-channel transmitters, such as the SpektrumR DX3R DSM2 3CH Surface Radio™, Airtronics'R M8 and M11 R/C Radios™, and a TraxxasR (TQ-3) Transmitter™*

COPY FORM http://www.teamnovak.com

Bannytwm 發表於 2012-3-30 15:24:14 | 只看該作者

用細波頭便會朋決頂的問題
 樓主| arigato 發表於 2012-3-30 22:15:45 | 只看該作者
多謝師兄意見,我剛才左KWS問左幾間有無540短身摩打,但佢地話540得一個Size,話無短身:(,之後我再行,見到有間有雙星35T摩打,我想問35T雙星那隻摩打什麼樣?致於Norvak 45T同Proline軚都無貨...