RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1997|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

銅頭機有咩用

hoitang55 發表於 2006-10-21 18:19:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
摩打比銅頭機磨完,會點嫁
yokomo-SD 發表於 2006-10-21 19:12:15 | 只看該作者
AlexFiona 發表於 2006-10-21 20:26:19 | 只看該作者
光D  滑D
SPOONACCORD 發表於 2006-10-21 20:44:00 | 只看該作者
用sk ii 得唔得~?
老人家 發表於 2006-10-21 20:53:20 | 只看該作者
首先你要知咩叫銅頭 , 銅頭在車上玩完會點 , 當你明白就唔會問以上問題 , 新手係有好多野唔明 , 但只要用常理推斷及不要有一步登天的想法 , 玩都要讀書因玩電車可學電子 , 物理 , 機械 , 動力學 , 反應等等要讀多書才玩得高
G4guy 發表於 2006-10-21 20:55:39 | 只看該作者
老師所言甚是
藍毛毛 發表於 2006-10-21 20:56:39 | 只看該作者
原帖由 老人家 於 2006-10-21 20:53 發表
首先你要知咩叫銅頭 , 銅頭在車上玩完會點 , 當你明白就唔會問以上問題 , 新手係有好多野唔明 , 但只要用常理推斷及不要有一步登天的想法 , 玩都要讀書因玩電車可學電子 , 物理 , 機械 , 動力學 , 反應等等要讀多 ...

唔識字扮博士,咁那些地盤佬味尼一世都用不到。
藍毛毛 發表於 2006-10-21 20:59:13 | 只看該作者
原帖由 老人家 於 2006-10-21 20:53 發表
首先你要知咩叫銅頭 , 銅頭在車上玩完會點 , 當你明白就唔會問以上問題 , 新手係有好多野唔明 , 但只要用常理推斷及不要有一步登天的想法 , 玩都要讀書因玩電車可學電子 , 物理 , 機械 , 動力學 , 反應等等要讀多 ...

老人家 發表於 2006-10-21 21:28:01 | 只看該作者
首先唔好睇唔起地盤工作的人 , 現今很多在地盤工作的人最小也中學畢業 , 原理就是從多方測試記錄才編成書本 , 叫人讀多點書都是錯 , 怪不得香港成日要叫人做基建那就個個唔識字扮博士做地盤佬 ??
清清 發表於 2006-10-21 22:56:39 | 只看該作者
原帖由 藍毛毛 於 2006-10-21 20:56 發表

你在" 誤人子弟 "嗎
GigaRacer 發表於 2006-10-24 06:41:27 | 只看該作者
原帖由 老人家 於 2006-10-21 05:28 發表
首先唔好睇唔起地盤工作的人 , 現今很多在地盤工作的人最小也中學畢業 , 原理就是從多方測試記錄才編成書本 , 叫人讀多點書都是錯 , 怪不得香港成日要叫人做基建那就個個唔識字扮博士做地盤佬 ??

老人家 I support you!!!
preston 發表於 2006-10-24 13:54:04 | 只看該作者
地盤工人有咩唔好, 你試下問佢d結構野(或者佢地既專科野), 佢分分鐘清楚過d所謂stru. E (structural engineer)
只係佢唔識用英文講粗口扮有文化law

回應樓主, 因為銅頭用得多會黑左,同埋因為受大唔平均中間偕低左小小,  要保持摩打既最佳表現就要將d黑野車/磨走
車/磨完之後...未靚仔晒law
以上只係4年前既經驗...係呀, 我冇玩車4年啦
cowcowlee 發表於 2006-10-24 14:02:00 | 只看該作者
原帖由 hoitang55 於 2006-10-21 18:19 發表
摩打比銅頭機磨完,會點嫁

銅頭會因摩打使用其間産生高熱及磨擦, 道至表面凹凸不平 從而影响導電性, 令摩打性能下降, 銅頭機作用是將銅頭表面凹凸不平的部分車走, 回服光滑, 其實摩打出廠前都有同樣工序, 不過毎車一次銅頭, 它的直徑會變細, 而且銅頭的銅面厚度有限, 視乎損耗程度, 通常只可車3-5次
cowcowlee 發表於 2006-10-24 14:07:55 | 只看該作者
各位大哥, 人地問銅頭機有咩用, 唔答咪算囉, 咪九唔答八得架, 最討厭仲係取笑人地果位