RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2297|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

學吓人整燈

aloha 發表於 2006-10-28 21:16:33 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
見依期好多人都整, 我又自己試下,

依次係裝落部二手買返來既 mrx18.
自己半時喜歡夜晚半夜三更, 係球場放狗,
由於球場 1100 pm 後會熄燈
有時自己都唔知自已架車飛左去邊

目標只係想幫自己係黑夜搵返自己架車.
所以我將所有 led 都射向內.
個殼一上手已經貼左隔熱貼保護 (唔知點解貼落架 ep度, 補強?)
anyway, 由得佢自己反射.

以小弟電子知識係零,
再搵個網幫我design circult.
之後跟住個網照住買料自己焊
較果都唔錯
同大家 share 下

reference website: http://led.linear1.org/led.wiz

不過整完之後有個問題,
架車一撞d電就好易飛出來...
唔知點攪好..
GDB 發表於 2006-10-28 21:20:39 | 只看該作者
GOOD ~~~
中遠 發表於 2006-10-28 21:46:23 | 只看該作者
GOOD。。。
太古少 發表於 2006-10-28 22:30:06 | 只看該作者
nice, bro
SPOONACCORD 發表於 2006-10-28 23:42:42 | 只看該作者
正呀~~~
soilderman83 發表於 2006-11-3 00:18:26 | 只看該作者
How much money to make this light set?
 樓主| aloha 發表於 2006-11-3 00:24:45 | 只看該作者
兩粒 led 紅色先 $1 粒, 白光貴d, 要$2.5粒
電阻唔記得啦,  兩粒應該唔駛$5掛
塊電路版好似 $8 一小塊, 不過我只係 cut 小小來用, 都用唔晒成塊
個電池箱好似幾個大洋左右..

駁長用既電線係用舊有物資.
total 你預 $20 啦. (唔計果四粒 AA 電)
soilderman83 發表於 2006-11-12 22:31:14 | 只看該作者
原帖由 aloha 於 2006-11-3 00:24 發表
兩粒 led 紅色先 $1 粒, 白光貴d, 要$2.5粒
電阻唔記得啦,  兩粒應該唔駛$5掛
塊電路版好似 $8 一小塊, 不過我只係 cut 小小來用, 都用唔晒成塊
個電池箱好似幾個大洋左右..

駁長用既電線係用舊有物資.
to ...

Thanks!
gibson209 發表於 2006-12-2 06:15:21 | 只看該作者
原帖由 aloha 於 2006-10-28 21:16 發表
見依期好多人都整, 我又自己試下,

依次係裝落部二手買返來既 mrx18.
自己半時喜歡夜晚半夜三更, 係球場放狗,
由於球場 1100 pm 後會熄燈
有時自己都唔知自已架車飛左去邊

目標只係想幫自己係黑夜搵返自 ...

起接收度取電.加一粒100omh電阻在正極,點抄都得啦
DriftNoobie 發表於 2006-12-2 11:24:22 | 只看該作者
原帖由 gibson209 於 2006-12-2 06:15 發表

起接收度取電.加一粒100omh電阻在正極,點抄都得啦

如果想用 4 粒超光(2白2紅) LED 係 ESC 取電 (6V), 要加咩 size 既同幾多粒電阻?

我係完全電子白痴.
kawada 發表於 2006-12-2 13:38:38 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2006-12-2 11:24 發表

如果想用 4 粒超光(2白2紅) LED 係 ESC 取電 (6V), 要加咩 size 既同幾多粒電阻?

我係完全電子白痴.

Just curious.. y u need to power your LEDs from ESC ??  as told, use 100mf resistor and solder it onto LED's positive pole .. then u can power them up with the receiver .