RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: crusaderlyf
打印 上一主題 下一主題
收起左側

原来rc10 price已经攀升到这程度

cfchung 發表於 2012-9-18 00:08:08 | 只看該作者

agree !
其實以前係模型舖買車車,買架砌好嘅,真係貴過未砌 。加埋噴殼,分分鐘要比多兩三成 tim !^_^
cfchung 發表於 2012-9-18 00:11:26 | 只看該作者
aattaa 發表於 2012-9-17 21:29
我試過買了盒 sealed nib 的 Hot Shot, 都係忍吾住,剪開來看看,好彩裏面吾係石頭...

ching! 橫店剪開咗,不如砌埋佢啦!^_^
samchung90 發表於 2012-9-18 01:02:14 | 只看該作者

大家咁熱鬧... 我都post 我的 NIB ... 我有架hotshot 同lunchobx.. 都係再版的.. 無咩特別... 唯獨這台NIB nichimo ff .. 對我來說比較無價.... 大家又估下我用左幾錢賣 (用hkd估)? ... 或者.. 大家覺得值幾錢? 我3 年前買的.. 估到 $500 以內 range... 我都開估...
min 發表於 2012-9-18 01:14:43 | 只看該作者
$380
cfchung 發表於 2012-9-18 01:21:58 | 只看該作者
hk $2500
samchung90 發表於 2012-9-18 01:23:26 | 只看該作者

e... 亂咁估. 估380都有嫁.... 但hkd500 range 內... 算係真係比你估中. 咁快估中.. 都唔好玩既.. 仲諗住可以扮下型, 扮下豪..嘻嘻, 開估:  我唔記得係hkd750定800... 當時我真係覺得好價.. 馬上入手... 其中一盒我的最愛.. 見架rc10 nib 要成萬銀.. 我咪順住.. 等大家以為好貴... 嘻嘻.. 其實真係算平...
hihizaza 發表於 2012-9-18 01:23:37 來自手機 | 只看該作者
hihizaza 發表於 2012-9-18 01:26:05 來自手機 | 只看該作者
整蠱人呀!好在我都中姐
hihizaza 發表於 2012-9-18 01:26:19 來自手機 | 只看該作者
samchung90 發表於 2012-9-18 01:26:26 | 只看該作者

估多架...nichimo Pegasus 又係3 年前左右入手..包jr beat 2 接收 jr servo.. 原裝樹變.. 上手應該玩不足五次.. veryvery good condition.. and 都好快!!! 估下啦!!
min 發表於 2012-9-18 02:10:30 | 只看該作者
samchung90 發表於 2012-9-18 01:23
e... 亂咁估. 估380都有嫁.... 但hkd500 range 內... 算係真係比你估中. 咁快估中.. 都唔好玩既.. 仲諗住可 ...

有一位朋友,買了一架萬代野狼只需$80,NlB的所以才想像$380的破底價錢
cfchung 發表於 2012-9-18 10:05:30 | 只看該作者
上次估錯,今次再黎。。。。。450
wingky 發表於 2012-9-18 10:06:02 | 只看該作者
嘩, 架443好靚呀!
我估$2500
hihizaza 發表於 2012-9-18 10:22:09 來自手機 | 只看該作者
我估$1600
aattaa 發表於 2012-9-18 11:12:18 來自手機 | 只看該作者
cfchung 發表於 2012-9-18 00:11
ching! 橫店剪開咗,不如砌埋佢啦!^_^

如果要砌,都砌覆刻先。舊版packing精美好多,吾舍得砌。
samchung90 發表於 2012-9-18 14:34:29 | 只看該作者

多謝hihizaza 同 wingky 的高估, 令我覺得我好低買... cfchung ching 估到咁少... 我又覺得我比人搵笨左.. 嘻嘻,... 開估!!! 係 hkd800-... 其實都ok啦... 架車condition好好... 800 買到心頭好... 我仲有架avante 2001..
hihizaza 發表於 2012-9-18 14:55:32 來自手機 | 只看該作者
samchung90 發表於 2012-9-18 14:34
多謝hihizaza 同 wingky 的高估, 令我覺得我好低買... cfchung ching 估到咁少... 我又覺得我比人搵笨左..  ...

2001之前估左喇
 樓主| crusaderlyf 發表於 2012-9-18 15:20:53 | 只看該作者
其实各种牌子的绝版车都经过长时间的口碑积累和市场需求,现在都不如以前好找了,收藏者也逐渐多了起来,这段时间应该是价格都处于下降通道中,rc10系列比较例外后劲比较足
田宫由于复刻关系近两年价格一直在走低,相比之下京商就好一些,还有一些当时的绝版厂商如ayk、marui、nichimo、hirobo等价格也稳定下来了.
其实性能优越、质量好的绝版车一直都受大家欢迎,只是程度高低的区别而已,像schumacher的早期cat系列、yokomo dog fighter系列、associated rc10系列这些无论从性能和当年售价来说都属高端,受欢迎也不以为奇,特别是现在越来越难找到NIB或者new built的情况下,价格自然上去,只是分了时间段的
经过一段时间观察,目前价格还未升到比较合理的,个人认为有一些,一是losi的系列,价格一直不高,远比rc10系列要低很多;二是schumacher 93年以后的cat 2000以及2wd系列。这些和市场认知肯定度有关,当然喜欢的人应该也不在少数
fat_fat_cat 發表於 2012-9-18 16:41:54 | 只看該作者
samchung90 發表於 2012-9-18 01:02
大家咁熱鬧... 我都post 我的 NIB ... 我有架hotshot 同lunchobx.. 都係再版的.. 無咩特別... 唯獨這台NIB  ...

Are you buy one before in Causeway Bay with monther over 20+ years?
samchung90 發表於 2012-9-18 17:02:18 | 只看該作者
fat_fat_cat 發表於 2012-9-18 16:41
Are you buy one before in Causeway Bay with monther over 20+ years?

.. 唔係好明你意思...