RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1843|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

遙控會衰老嗎?有冇得救

topy99 發表於 2006-11-12 11:10:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我有套AM控,擺左半年冇用,最近放番係部車度,發覺同以前既接收能力差左好多,
問題係唔拉發射天線,距離大約10呎,個D sevro己打冷振,拉左天線後,都係30呎左右便打冷振同失控,
以前都冇呢D情,想問下遙控冇用一排係未會衰老,我己經用新電芯,同附近冇人干擾,
請教各位巴打,呢D問題有冇得改善同點解會咁既?
新手請教
AlexFiona 發表於 2006-11-12 11:13:13 | 只看該作者
你係咩地方試呀?
 樓主| topy99 發表於 2006-11-12 11:14:14 | 只看該作者
屋企內,我用另一套新既AM控就冇事(同band既)
所以應該冇受干擾

AlexFiona 發表於 2006-11-12 11:42:40 | 只看該作者
可以噤講啦, 電子野用耐左就一定有老化, 不過你係屋企試呢, 聽D前輩講, 會有好多野有干擾的, 所以最好都係係公園呀, 或者空曠D地方試.
AMAT 發表於 2006-11-12 12:01:58 | 只看該作者
原帖由 topy99 於 2006-11-12 11:14 發表
屋企內,我用另一套新既AM控就冇事(同band既)
所以應該冇受干擾

屋企多O野干擾,係空曠地方試為準.
cHRisTiAN 發表於 2006-11-12 12:59:21 | 只看該作者
我覺得可能係擺位既問題.
試下把接收,電變改一改擺位,maybe效果會改善.

我支EX-11之前幾年無用,最近玩返都無問題.
ryancmlam 發表於 2006-11-12 13:04:47 | 只看該作者
If you 唔拉發射天線, your transmitter will deteriorate very fast and will "die" soon. It is bcause the RC power tranmission circuit cannot transmit the power to the air via the antenna (天線). All power will be dissipated in form of heat in the circuit.
 樓主| topy99 發表於 2006-11-14 01:54:51 | 只看該作者
thankyou all brothers thx
 樓主| topy99 發表於 2006-11-14 01:56:07 | 只看該作者
原帖由 cHRisTiAN 於 2006-11-12 12:59 發表
我覺得可能係擺位既問題.
試下把接收,電變改一改擺位,maybe效果會改善.

我支EX-11之前幾年無用,最近玩返都無問題.

thankyou I wil try thankyou
中遠 發表於 2006-11-14 02:14:21 | 只看該作者
會否係接收天線掂到麼打線。。。
教主 發表於 2006-11-14 02:27:15 | 只看該作者
係味套AM控, 擺左係騎樓露天半年丫 ?
中遠 發表於 2006-11-14 03:11:21 | 只看該作者
如果今既話唔洗要羅。。。