RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: terrykan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[車輛專區] XV-01玩家討論區!

pakcheongkwan 發表於 2013-11-10 21:04:02 | 只看該作者
sam529 發表於 2013-11-10 17:07
請問師兄佢嗰的1A, 1XA, 1D係代表乜嘢?謝謝!
sam

孖星鐘意用英文字母都表示唔同臂碼嘅長短,由1A-->1F係越來越長,1X就係中間,1XA-->1XD就相反係越來越短。你可以睇我上面比o個條link有個表,係可以睇哂各種英文字母嘅組合得出咩角度
sam529 發表於 2013-11-10 21:49:12 來自手機 | 只看該作者
謝謝師兄,你比嘅資料超有用!唔使我啲初哥完全冇咩知識!謝謝師兄!sam
kiev 發表於 2013-11-11 11:43:27 | 只看該作者
pakcheongkwan 發表於 2013-11-9 23:37
係車頭兩條1A, 車尾(前)1XA同車尾(後)1D。另外有分"分體臂碼"同一條過嘅臂碼。跟返TC Pro原裝就係FF同RF ...

Thanks  Ching !
丘比凸 發表於 2013-11-12 00:26:46 | 只看該作者

。。。
sam529 發表於 2013-12-3 10:14:18 來自手機 | 只看該作者
另外想問下,XV-01嘅差速,同spur gear, 有冇得散買?係咪同TA-06共用?sam
pakcheongkwan 發表於 2013-12-7 21:27:49 來自手機 | 只看該作者
sam529 發表於 2013-12-3 10:14
另外想問下,XV-01嘅差速,同spur gear, 有冇得散買?係咪同TA-06共用?sam ...

有得散買,差速係同06共用,你可以散買膠牙差部件,亦可買option金屬牙差(完整一pack),金屬都只係$110左右

spur gear 係同FF03共用嘅68T,大約係$18
Patrick6 發表於 2013-12-15 00:00:01 來自手機 | 只看該作者
各位師兄,落雨嘅日子又到啦,你地架XV01 水車ready 好未呀?let's go
sam529 發表於 2013-12-15 01:00:31 來自手機 | 只看該作者
pakcheongkwan 發表於 2013-12-7 21:27
有得散買,差速係同06共用,你可以散買膠牙差部件,亦可買option全屬牙差(完整一pack),金屬都只係$110左 ...

唔該師兄,明白晒!sam
Tdot 發表於 2013-12-15 23:07:14 | 只看該作者
剛入手了XV01 pro

由於第一次玩皮帶車, 要請教各位師兄

1. 搭13.5T的motor時, 一比盡由門就會卡卡聲, 比少少油部車又唔多行的樣, 係吾係我安裝錯定係要set 好個電變先
2. 跟說明書安後發現前後都係負camber, 係唔係這樣會比較稳D?
3. 如果想玩水車, 除了要跟說明書全部件安齊外(包括ESC和reciver 的上蓋?), 還有些什麼細節要注意和加工?

pakcheongkwan 發表於 2013-12-16 01:44:28 | 只看該作者
Tdot 發表於 2013-12-15 23:07
剛入手了XV01 pro

由於第一次玩皮帶車, 要請教各位師兄

1. 你個13.5T係有感嗎?如果係咁摩打ABC三條線有無調轉到?有插感應線嗎?如果係無感可以唔考慮以上問題
2. 如無記錯砌完後應該係接近零
3. 就咁砌完不是完全防塵防水,應該要要一步做電子設備防水,先可以當一架水車咁玩
Tdot 發表於 2013-12-16 09:53:07 | 只看該作者
pakcheongkwan 發表於 2013-12-16 01:44
1. 你個13.5T係有感嗎?如果係咁摩打ABC三條線有無調轉到?有插感應線嗎?如果係無感可以唔考慮以上問題
...

1. ABC 無調轉到, 係有感摩打不過無插感應線, 一定要插感應線的嗎?
3. 請問電子野要如何作防水加工?
pakcheongkwan 發表於 2013-12-16 10:22:40 | 只看該作者
Tdot 發表於 2013-12-16 09:53
1. ABC 無調轉到, 係有感摩打不過無插感應線, 一定要插感應線的嗎?
3. 請問電子野要如何作防水加工?:funk ...

有感摩打無插感應線,就會出現起動唔順嘅問題(即係好似你比少少油唔去咁嘅情況)。你插返條線,再對多次中位,睇下情況有無改善。XV01呢架車friction好少,應該可以排除punch嘅問題(即係就算用punch 1都ok)
pakcheongkwan 發表於 2013-12-17 17:49:31 來自手機 | 只看該作者
電子嘢做防水可以睇下玩開慢爬嘅師兄,都係嗰幾個方法,搵嘢包住/入盒/擠防水膠
brianych 發表於 2014-3-7 13:18:42 | 只看該作者
我想知道可以使用touring鋰電? Thanks ching.
貓仙人 發表於 2014-3-7 13:24:40 | 只看該作者
可以的
ckcgary 發表於 2014-3-7 13:46:02 | 只看該作者

用鋰電係咪唔使理防水問題?插口唔怕濕?
貓仙人 發表於 2014-3-7 14:00:25 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2014-3-7 13:46
用鋰電係咪唔使理防水問題?插口唔怕濕?

個人無玩水....鋰電係咪唔使理防水問題唔太有硏究.....但個電池倉係密封的.....雖然唔係完全密封......但一般過水氹應不大問題........
brianych 發表於 2014-3-7 23:09:51 | 只看該作者
有無師兄可以分享啲防水設備,小弟正想入手雨天係佐敦谷都可以放車,小弟剛剛玩緊 Touring
ckcgary 發表於 2014-3-7 23:53:50 | 只看該作者
請問大約賣緊幾錢?邊度有貨?唔該。
brianych 發表於 2014-3-8 00:43:08 | 只看該作者
PRO版大約1400-1500.普通版大約1200-1300啦