RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5817|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Ikarus Dragstair 開箱

eyhpoon 發表於 2012-12-11 07:13:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
阿仔生日禮物,順便整部俾自己

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
kitming 發表於 2012-12-11 09:08:54 | 只看該作者
早晨師兄:
            好正呀! 超讚識貨, 請問船之尺寸大小, 及在何處買? 价錢多小?
 樓主| eyhpoon 發表於 2012-12-11 21:18:06 | 只看該作者
kitming 發表於 2012-12-11 09:08
早晨師兄:
            好正呀! 超讚識貨, 請問船之尺寸大小, 及在何處買? 价錢多小? ...

係淘寶買,分有控/無控,有刷/無刷 4種組合,三百幾到九百幾人仔

尺寸係45cmX25cmX21.5cm
kitming 發表於 2012-12-11 21:56:07 | 只看該作者
eyhpoon 發表於 2012-12-11 21:18
係淘寶買,分有控/無控,有刷/無刷 4種組合,三百幾到九百幾人仔

尺寸係45cmX25cmX21.5cm ...

師兄 : 多謝您, 价錢尚合理, 唔知質量如何, 可否比條令我?
kitming 發表於 2012-12-11 21:56:15 | 只看該作者

師兄 : 多謝您, 价錢尚合理, 唔知質量如何, 可否比條令我?
kitming 發表於 2012-12-11 21:56:54 | 只看該作者

樓主| eyhpoon 發表於 2012-12-11 23:00:48 | 只看該作者
暫時用2S電,撞左好多次都無事,遲的試3S
shvictor 發表於 2012-12-12 23:29:45 | 只看該作者
samwong66 發表於 2012-12-12 23:53:06 | 只看該作者
大烫斗
3rock3rock 發表於 2012-12-13 05:37:40 | 只看該作者
唔知會唔會有師兄攪團(買)
shvictor 發表於 2012-12-13 17:02:28 | 只看該作者
3rock3rock 發表於 2012-12-13 05:37
唔知會唔會有師兄攪團(買)

我同尼間訂  無刷版
http://item.taobao.com/item.htm?id=16550649180
john95215 發表於 2012-12-13 22:31:29 | 只看該作者
kitming 發表於 2012-12-11 09:08
早晨師兄:
            好正呀! 超讚識貨, 請問船之尺寸大小, 及在何處買? 价錢多小? ...

基哥我係Q太郎...大令樂,忘記新密碼無咗户口
kitming 發表於 2012-12-14 01:34:58 | 只看該作者
john95215 發表於 2012-12-13 22:31
基哥我係Q太郎...大令樂,忘記新密碼無咗户口

哦! Q深叫救命,
john95215 發表於 2012-12-14 21:06:23 | 只看該作者
kitming 發表於 2012-12-14 01:34
哦! Q深叫救命,

williamkshui 發表於 2013-1-18 11:29:32 | 只看該作者
師兄,你好呀,多謝你的分享.
我係新手,有幾個問題要請教:
1. 你買的是穩定版定勁爆版?速度如何?
2. 你的遙控是跟機定另購的?因為跟官網的說明書不同.另購的話又幾多錢?
http://www.ikarus-modellbau.de/A ... air%20Anleitung.pdf
其實我想買勁爆版, 但因為見manual話有兩個Controller, 所以驚若果唔係原廠遙控器會用唔到.
3. 個遙控器日後係咪可以用在其他遙控車上?

唔該晒!
 樓主| eyhpoon 發表於 2013-1-23 20:23:05 | 只看該作者
williamkshui 發表於 2013-1-18 11:29
師兄,你好呀,多謝你的分享.
我係新手,有幾個問題要請教:
1. 你買的是穩定版定勁爆版?速度如何?

我買左兩部勁爆版,即係推力摩打用無擦(升力摩打一定係有擦280,晤理穩定版定勁爆版),試過用2S同3S電,3S電既速度,你睇下我個仔係冰上玩: http://v.youku.com/v_show/id_XNDk2MjY4MDQw.html

我無買RTR,加上本身玩車,所以一部用4PL比仔用,一部用EX10自己用開,我都係用番Futuba同KO既接收,無問題

順便加多句,呢部船晤算大,比例上行晤到晤平滑既面(例如草地),硬地,水面,冰面都OK
williamkshui 發表於 2013-1-24 02:52:18 | 只看該作者
eyhpoon 發表於 2013-1-23 20:23
我買左兩部勁爆版,即係推力摩打用無擦(升力摩打一定係有擦280,晤理穩定版定勁爆版),試過用2S同3S電,3S電既 ...

好多謝你的回覆.

架船速度都行得好快, 而且睇你拍的短片,又唔係太嘈.
我都打算自己買個遙控,只係怕用唔到.

我想再請教下你在4PL上是點樣Set的?
同埋4PL是否足夠玩一般的遙控船和簡單的單槳飛機仔?

唔該晒,師兄.
 樓主| eyhpoon 發表於 2013-1-24 20:10:56 | 只看該作者
williamkshui 發表於 2013-1-24 02:52
好多謝你的回覆.

架船速度都行得好快, 而且睇你拍的短片,又唔係太嘈.

近會幾嘈

車同船原則上只係前後左右四個方向,所以可以用以下其中一種遙控

1)胎盤式

登錄/註冊後可看大圖

2)桿式

登錄/註冊後可看大圖

一條桿前後,一條桿左右

而家基本上只剩胎盤式

但飛機需要多好多方向,所以要桿式,而且毎條桿都可以上下左右移動

登錄/註冊後可看大圖

簡單講4PL只能玩車船,飛機要另外再買
williamkshui 發表於 2013-1-25 02:00:58 | 只看該作者
eyhpoon 發表於 2013-1-24 20:10
近會幾嘈

車同船原則上只係前後左右四個方向,所以可以用以下其中一種遙控

明白, 又學到新野.
咁睇落應該係桿控好似百搭D, 但用佢來玩車船又會唔會冇咁爽呢?
 樓主| eyhpoon 發表於 2013-1-25 02:10:33 | 只看該作者
williamkshui 發表於 2013-1-25 02:00
明白, 又學到新野.
咁睇落應該係桿控好似百搭D, 但用佢來玩車船又會唔會冇咁爽呢? ...

用係車船同飛機既桿控晤一様既,反正都要兩套