RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 老占
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我的新玩具 (新增一張相片)

bus338 發表於 2012-12-15 15:47:44 | 只看該作者

直升機的師兄都好樂於助人,但直升機同車唔同,

只可教你怎樣解決難題,始終部機係一跌落黎就玩完,

所以好小會拿你部機來示範教你,不過多數會提示重點,

加油.......
bus338 發表於 2012-12-15 15:47:50 | 只看該作者
老占 發表於 2012-12-15 15:26
你是玩大機的前輩

好難得咁包容我呢類直昇機新手

重發..!
啊甘 發表於 2012-12-15 16:49:23 | 只看該作者
我係E度聽D人講玩車玩到爆粗又响朵  為乜   咁巴閉洗鬼玩rc 好从黑社會咁極冇胃
啊甘 發表於 2012-12-15 16:53:27 | 只看該作者
从前屯門D  c兄非常好人   新手唔識set 邦你set机 教埋你 不問回報   
R8fky 發表於 2012-12-15 18:56:01 | 只看該作者
啊甘 發表於 2012-12-15 16:53
从前屯門D  c兄非常好人   新手唔識set 邦你set机 教埋你 不問回報

真的嗎?   本人正正就是住屯門...正正就是需要這些c兄呢                                               那...些年的c兄現在已沒有了嗎?
 樓主| 老占 發表於 2012-12-15 20:13:55 | 只看該作者
今天去了南生圍, 是一位天水圍版友車我去的

遇到一班有台有椅子的朋友在那裡起了個壇

我問他們可否代我set 機械及電子 等設置

有幾位都好樂意解釋我聽理論值

以及代我設定遙控器, 及主將, 拉桿等

後來一位年青的師兄代我試飛

因為set機的是mode 1 手

而年青ching 係 mode 2 同我一樣

後來試飛成功我好開心, 亦好幸運遇到您們

令我呢類直昇機新手不會因為甚麼也不懂而將玩意打入冷宮

真心感謝! 飲野食飯我既! 萬歲
啊甘 發表於 2012-12-15 20:22:46 來自手機 | 只看該作者
非常好 有c兄邦調机
 樓主| 老占 發表於 2012-12-15 20:28:44 | 只看該作者
啊甘 發表於 2012-12-15 20:22
非常好 有c兄邦調机

調機 + 代試飛

好感動
R8fky 發表於 2012-12-15 23:20:11 | 只看該作者
老占 發表於 2012-12-15 20:28
調機 + 代試飛

好感動

好同意你的說法  ''甚麼也不懂而打入冷宮''!      不懂調機真的就等於殘廢 想飛都難!  我就係因調機問題已經頭都大埋  對於我呢種新手嚟講 唔識就唔識 就算俾我舞成晚都唔會調得好 頂多都係對住說明書 略為調節一下.....我就因為調機問題而想放棄這玩意了 除非係玩4通機啦
 樓主| 老占 發表於 2012-12-20 15:36:15 | 只看該作者
R8fky 發表於 2012-12-15 23:20
好同意你的說法  ''甚麼也不懂而打入冷宮''!      不懂調機真的就等於殘廢 想飛都難!  我就係 ...

請加入我們的群組

現時已有 約 30人

請pm我聯絡電話, 住處, 機種, 有wtsapp 與否

我會再開新 po 關於新手團, 謝謝
R8fky 發表於 2012-12-20 17:04:36 | 只看該作者
老占 發表於 2012-12-20 15:36
請加入我們的群組

現時已有 約 30人

好....但我是新人不知可否pm
 樓主| 老占 發表於 2012-12-21 20:32:01 | 只看該作者
R8fky 發表於 2012-12-15 23:20
好同意你的說法  ''甚麼也不懂而打入冷宮''!      不懂調機真的就等於殘廢 想飛都難!  我就係 ...

其實我都係新手

同一班師兄玩過三幾次後

上返一堂個零鐘

你已經懂 SET 控既 PITCH 值, 左右, 前後, 3隻 SERVO

學埋 GYRO 及 條尾既 SETTING

上半日堂  , 理論+實習

即場教你, 自己動手SET

有人講, 包你識

得閒入元朗搵我玩 ^^ 期待你的出現