RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cx747
打印 上一主題 下一主題
收起左側

無刷評價

法修 發表於 2013-1-29 17:05:17 | 只看該作者
fire4k 發表於 2013-1-29 17:18:59 | 只看該作者
d.s 發表於 2013-1-28 22:00
掌握不到Mini Z無刷摩打的可憐虫...
替你感到可悲....

无错,我系一个告别“开关手”好多年嘅可怜虫
fire4k 發表於 2013-1-29 17:22:39 | 只看該作者
checkie 發表於 2013-1-28 19:01
可能貴ching技術有限而導致你所謂既(好線)吧
唔係將線性當左好線吧

系啊,我的确技术有限。
想揸掂呢架嘢,必定要重拾玩具年代嘅开关手神功先得嘅。
d.s 發表於 2013-1-29 22:17:24 | 只看該作者
kim2002 發表於 2013-1-30 07:10:47 來自手機 | 只看該作者
瘋語飄移 發表於 2013-1-29 02:13
題外話...MINI Z部電單車就真係失敗,原裝車,玩唔到,SET完,玩唔到,車埸,玩唔到,訓底左,起唔到,仲要連埋支濕X ...

其實部電單車都oK㗎,之前好多人話好難玩,什至玩唔到(包括小弟在内),之前咁講
我諗係因為喺車場玩,跑道上面有好多障礙,又未明白架車o既原理所以咪會玩唔到囉,      '
其實新車買返嚟之後應該先喺一塊8oo平方尺或以上嘅平地上練習十二,三個鐘,了解
一吓架車嘅特性,同埋架車起動,轉灣嘅模式,熟習哂之後就買京啇倏改裝呔,跟住先喺
車場倏跑道玩,咁就會易玩D啦. 以上只係小弟嘅小小心得,如果有錯請指導.謝謝
瘋語飄移 發表於 2013-1-30 08:09:35 | 只看該作者
kim2002 發表於 2013-1-30 07:10
其實部電單車都oK㗎,之前好多人話好難玩,什至玩唔到(包括小弟在内),之前咁講
我諗係因為喺車場玩,跑 ...

其實的確係我技術上既問題,因為我只認為,有玩過多類型車種(只限MINI Z = =),所練出來的手指操控技術,可以應付得來!可惜只係一廂情原...直至見到有C兄可以成功征服,才明白到只是我材疏學淺...而天外有天,我相信只是我認識不到更多對電單車高手,我盼望有一日可以和電單車同埸較量~~令MINI Z大家庭更加興盛~~
講番架無刷先啦~~同樣道理,有人揸得好就覺得產品成功,揸得唔好就手術失敗...往往用唔同類型產品比較,MINI Z車身又細又輕,用零一雞可以爆出去...有咩問題?過隻灣1,2秒唔駛都過左...可以揸到幾有線性?唔比油本身都流到入灣~~不過講到最後,我完全接受同明白各人有唔同要求,理性評價吧~~
瘋語飄移 發表於 2013-1-30 08:13:05 | 只看該作者
d.s 發表於 2013-1-29 06:47
咪( )爆粗呀( )你!!

( )你啊( )我~~我好人黎嫁...做咩要迫我( )你...
d.s 發表於 2013-1-30 10:37:51 來自手機 | 只看該作者
瘋語飄移 發表於 2013-1-30 08:13
( )你啊( )我~~我好人黎嫁...做咩要迫我( )你...

( )你!唔( )好講咁( )多!隻揪啦!!
vickyrx7 發表於 2013-1-30 10:44:44 | 只看該作者
瘋語飄移 發表於 2013-1-29 01:33
果位C兄可能無買有線性既控~~同有線性既手指...
評價一下先~~新手買返黎玩2日...就推爆左機西人...我覺得 ...

瘋語我將最珍貴既都比左你啦, BTW 同級 motor 電同setting 更高低立見
vickyrx7 發表於 2013-1-30 10:50:05 | 只看該作者
d.s 發表於 2013-1-28 22:00
掌握不到Mini Z無刷摩打的可憐虫...
替你感到可悲....

買不到Mini Z無刷03的可憐dxx...
替你感到可惜....
fire4k 發表於 2013-2-4 17:39:55 | 只看該作者
面对咁唔成熟嘅产品都可以玩得咁开心,你们的人生是多么美好啊。
趙粉粉 發表於 2013-2-4 18:06:10 | 只看該作者
我期待會有無刷Buddy的出現, 唔知何時先有咁既技術呢...
rcfire 發表於 2013-2-23 09:52:08 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2013-1-29 01:20
情況同早年玩無感1/10一樣...
評價似乎好壞參半~~
師兄們...好玩又好...唔好玩都好!!

改FET點會無空間,吾通無刷版上無FET嘎?KYOSHO會吾會出幾份PCB你買啊,35A,60A,120A,米又系改FET咯,不過是官方改,KYOSHO估計吾得你搞,米自己搞咯,改FET高手點會無路行呢?
kevin-ysl 發表於 2013-2-23 14:05:11 | 只看該作者
rcfire 發表於 2013-2-23 09:52
改FET點會無空間,吾通無刷版上無FET嘎?KYOSHO會吾會出幾份PCB你買啊,35A,60A,120A,米又系改FET咯, ...

師父所言什是!!!!
wingscreamer 發表於 2013-2-23 15:34:18 | 只看該作者
如果可以出個Fet adaptor !又有新野玩!
請確保說明 發表於 2013-2-26 04:12:13 | 只看該作者
作為一個電房入門級玩家拋棄電房多年(其實是卑電房拋棄)最近本地搞左個MINIZ車場,就入手MINIZ MR03 入車前博命翻論壇學習,最後引用電房當年有刷同無刷交接的年代歷史經驗,選擇一部MR03VE,雖然當時KWS缺貨~~但離奇地,大陸大量有貨,價格相對適中,本人就買左部VE做白老鼠,由於離開競速車多年,對於競速本人就好像一張白紙甘純潔,沒點接觸過有刷時代的MINI,更不會去對比無刷的和有刷的好壞,我只夠錢買一部車,既然買了就要認真玩,開始的時候控油門的手指好辛苦~~~一卑油就收一卑就收~~,一直卑白皮原裝車凌辱左3日,第4日開始貼近白皮弟兄,跟住有ICS的出現,電腦設置一下,好了,VE翻身了開始超越白皮弟兄,針對同一起跑線的對比,MINIZ的老玩家肯定難超越,對於VE我們要耐心忍手,但對於一個剛剛接觸MINIZ的車友,我覺得絕對是最省錢的路線,原配已經有珠差,馬達沒得換(暫時)強制省錢,練手很好,後繼費用少,但去到鬥車就差DD啦!因為有刷馬達的成熟和多選擇還是無刷暫時沒法比美的,至於線性呢個東西嘛,個人覺得還沒差到去開關甘嚴重,只是反映慢D,手指就下會改善,電子產品只會向前不會懷舊,新的不一定好,但肯定有出現的需要,相信科技相信自己!
d.s 發表於 2013-2-26 07:59:25 來自手機 | 只看該作者
請確保說明 發表於 2013-2-26 04:12
作為一個電房入門級玩家拋棄電房多年(其實是卑電房拋棄)最近本地搞左個MINIZ車場,就入手MINIZ MR03 入 ...

非常同意最尾幾句!
努力呀師兄!!
bumper 發表於 2013-2-26 12:07:20 | 只看該作者
作為一個電房入門級玩家拋棄電房多年(其實是卑電房拋棄)最近本地搞左個MINIZ車場,就入手MINIZ MR03 入 ...

師兄說出重點,人應該向前看
玩車仔都係啦
kwok 發表於 2013-2-26 13:51:53 | 只看該作者
終於有個像樣的評論!可喜!
fire4k 發表於 2013-3-15 14:44:21 | 只看該作者

确实比较中肯