RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1909|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

船裝多個電變一問

louis-wei 發表於 2013-5-10 19:30:55 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
在下只船系度裝電子野,有個問題唔明
我現在艘船是用2只540摩達驅動,船上面有個電水泵同船頭有個側推泵,等船可以原地旋轉。船動力用孖星103BK雙摩達電變,接收機是6通,敢只103就接落第三通,但是側推泵就唔知點接啦,我想第二通黎控制個側推,唔知可唔可以直接接多只105BK落去呢?我現在船有2條ACE 5400毫安鎳氫電,一條是連103BK,另外一條就連105bk,敢樣是否可能呢?請有經驗C兄教教應該點接電子野
shvictor 發表於 2013-5-11 00:57:11 | 只看該作者

可以,但要記住將其中一個電變連接線的紅線抽出,即只有白線黑線連接接收機。就算接第三第四個電變,都要抽起紅色線。否則燒電變,而電池可直接接上電變。只保留第一個電變紅色線接上接收器

樓主不妨考慮獨立電變控制左右摩打動力,
2,4通 (上下方向)分別控制左右
不過因為一般控上的2通是不能回中位,所以要拆開搖控加回中彈簧,或將成組控杆反轉裝,而沒有回中功能通道就改為接方向陀

1,3通(左右方向)分別控制陀或橫車

因為獨立控制動力可以令船轉彎更細,亦可原地自轉,具橫車功能。
操控方法似坦克車
 樓主| louis-wei 發表於 2013-5-11 09:27:46 | 只看該作者

thank C兄指教,感激不盡
 樓主| louis-wei 發表於 2013-5-11 16:29:17 | 只看該作者
shvictor 發表於 2013-5-11 00:57
可以,但要記住將其中一個電變連接線的紅線抽出,即只有白線黑線連接接收機。就算接第三第四個電變,都要抽 ...

C兄,請教多個問題,如果我用孖星104bk,是唔是唔插距過條紅黑電源線就OK啊 ?
shvictor 發表於 2013-5-12 07:52:01 | 只看該作者
louis-wei 發表於 2013-5-11 16:29
C兄,請教多個問題,如果我用孖星104bk,是唔是唔插距過條紅黑電源線就OK啊 ? ...

係將連接接收器信號線中的紅線抽起,保留白線,黑線,而電變本身當然要接上電池
fgs 發表於 2013-5-13 11:23:52 | 只看該作者
呢個帖對我加深認識電變嘅接線,唔係燒咗電變都唔知咩事。多謝師兄分享