RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: APPLE
打印 上一主題 下一主題
收起左側

初學者想學玩正統的直升機!

Colin 發表於 2006-12-7 01:10:25 | 只看該作者
有d 咩機可以扲出街玩,又客易操控ga
georgej 發表於 2006-12-7 01:17:34 | 只看該作者
原帖由 雪野男 於 2006-12-7 00:10 發表

呢部係用尾摩打o既直昇機, 絕對唔可以講話係一架正統o既直昇機呢

(唔好意思, 我無惡意o架, 唔好介意我咁樣講)

唔介意,我是新手,見平買來順道學習手指方向呢,等玩出興趣才出部正式,而有朋友介紹叫我玩50級油機,他說好力和定d,不知正確否?
PS(而家已好大興趣玩正式了,目標是油機 )
 樓主| APPLE 發表於 2006-12-7 01:28:06 | 只看該作者
如果可拿$1000蚊左右,咁有咩好介紹呢~!
wave 發表於 2006-12-7 08:51:16 | 只看該作者
原帖由 APPLE 於 2006-12-7 01:28 發表

$1000同$500基本上冇分別,
要好d一定要over $3000

仲有,唔好以為預左哩d錢就得,
因在你學玩過程都時常換零件 ,預多小小la......
wave 發表於 2006-12-7 08:57:10 | 只看該作者
原帖由 georgej 於 2006-12-7 01:17 發表

唔介意,我是新手,見平買來順道學習手指方向呢,等玩出興趣才出部正式,而有朋友介紹叫我玩50級油機,他說好力和定d,不知正確否?

當然la,試想想 一個300g物件吊係空中同另一個2kg比較
雪野男 發表於 2006-12-7 11:12:38 | 只看該作者
原帖由 APPLE 於 2006-12-7 01:28 發表

其實以$1000我真係諗唔到有比較正統o既直昇機畀新手, 大陸機有冇我就唔清楚, 因為我唔知大陸機o的價位, 我只係可以畀少少意見你, 對新手黎講而又想玩正統o既r/c直昇機, 就必定要放棄一機玩齊室內+室外o既想法, 買架400級或以上o既機黎學會易上手o的, 但係一般都會比較貴, 最好預算4-5千左右, 因為你唔只係買架機咁簡單, 從室外開始玩, 新手千其唔好o係室內玩, 室內地方細加上新手又無經驗, 心理上已經好大壓力同好緊張, 意外就係咁樣發生架啦

如果唔想花太多錢, 又希望可以開始玩r/c直昇機, 雙槳機係一個好好o既選擇, 雖然操控上同正統機係有出入, 但基本方向係一樣, 都可以練到基本動作 到有o左一定o既基本功再轉玩正統機, 咁就易上手好多架啦

PS. 如果係我自己, 我會選擇先從flight sim玩起
雪野男 發表於 2006-12-7 11:18:32 | 只看該作者
原帖由 georgej 於 2006-12-7 01:17 發表

絕對正確架, 因機越大, 佢o既慣性同風場就越大, 不過.......自己有車會好o的
 樓主| APPLE 發表於 2006-12-7 15:51:20 | 只看該作者
噢....!原來咁囉命架.....!謝謝各位意見...!

小弟自從玩過PicooZ仔之後上左引,

你都咪話PicooZ仔係費物,

佢作用就因為太易玩所以(道左)好多人奶野去玩架大D直升機,

咁真係比隻PicooZ仔害死!哈....哈....哈.........!

小弟正睇緊(邊架直升機好D)這個topic....! 請咁多位比比果5架機多些意見啦...!
kevin-ysl 發表於 2006-12-10 15:48:23 | 只看該作者
原帖由 雪野男 於 2006-12-7 11:12 發表

其實以$1000我真係諗唔到有比較正統o既直昇機畀新手, 大陸機有冇我就唔清楚, 因為我唔知大陸機o的價位, 我只係可以畀少少意見你, 對新手黎講而又想玩正統o既r/c直昇機, 就必定要放棄一機玩齊室內+室外o既想法 ...

雙槳既小電直係比行尾麼打既更加練唔到基本動作..你唔會明白乜野係"地面效應"乜野係" 陀螺效應"!
當你由雙槳升級去大隻cp機既時候只會覺得自己除左方向感外..全部要學過!
所以我既理論係如果唔夠銀兩玩大電直或油直..又好有心去玩既..不如買隻fp機種既e-sky004或者walkera 4#!
又平又唔易爛(絕對可以起$1000左右)!加上有玩開既朋友指導,咁你就好快學到hov機嫁啦!
到你升級玩大機既時候你就會知道開始就學fp單槳機有乜好處!
小步 發表於 2006-12-10 22:26:12 | 只看該作者
原帖由 kevin-ysl 於 2006-12-10 15:48 發表

雙槳既小電直係比行尾麼打既更加練唔到基本動作..你唔會明白乜野係"地面效應"乜野係" 陀螺效應"!
當你由雙槳升級去大隻cp機既時候只會覺得自己除左方向感外..全部要學過!
所以我既理論 ...

講哂我心聲....睇左好多次個post ..之前都打左好多字,但冇人會看舊post...

真係呢~~~~~~~

同軸機點可能同 fp 比.
雪野男 發表於 2006-12-11 18:47:56 | 只看該作者
原帖由 kevin-ysl 於 2006-12-10 15:48 發表

所以我既理論 ...

我諗你對直昇機唔係太了解啦, 任何一種直昇機都會有"地面效應"架, 雙槳機無"陀螺效應"就係真o既, 但係我就唔同意用尾摩打o既直昇機會對新手有好處羅
小步 發表於 2006-12-11 22:04:26 | 只看該作者
有...等新手飛到lama 之後以前自己真係識飛 直昇機

lama 個o的 定位係fun play ,not fun fly.   我由HIOBO XRB 到 30/50/90 到而家飛fp ..

同軸機咩料我清清楚楚. 係就係易飛, 但根本就比唔到真正o既感覺同反應.

如果用LAMA等機來入手, 只會學壞手....
kevin-ysl 發表於 2006-12-11 23:15:06 | 只看該作者
原帖由 小步 於 2006-12-11 22:04 發表
有...等新手飛到lama 之後以前自己真係識飛 直昇機

lama 個o的 定位係fun play ,not fun fly.   我由HIOBO XRB 到 30/50/90 到而家飛fp ..

同軸機咩料我清清楚楚. 係就係易飛, 但根本就比唔到真正o既感覺同 ...

你起呢度玩既十多年油直都係白玩嫁啦!
zifu 發表於 2006-12-12 01:21:05 | 只看該作者
大師父都要企埋一面...
happy 發表於 2006-12-13 01:15:06 | 只看該作者
原帖由 雪野男 於 2006-12-11 18:47 發表

我諗你對直昇機唔係太了解啦, 任何一種直昇機都會有"地面效應"架, 雙槳機無"陀螺效應"就係真o既, 但係我就唔同意用尾摩打o既直昇機會對新手有好處羅

任何一種直昇機都會有"地面效應"架.... true
雙槳機無"陀螺效應"就係真o既 .......... wrong
雪野男 發表於 2006-12-13 11:52:57 | 只看該作者
原帖由 happy 於 2006-12-13 01:15 發表

任何一種直昇機都會有"地面效應"架.... true
雙槳機無"陀螺效應"就係真o既 .......... wrong

願聞其詳
zifu 發表於 2006-12-14 12:21:38 | 只看該作者
雙槳一樣有gyro
happy 發表於 2006-12-14 18:05:59 | 只看該作者
係度同 雪野男 師兄講聲 sorry , 因小弟有小小足你字眼上既漏洞. 請不要生氣

zifu 點解估到我意思, 真好野.
雪野男 發表於 2006-12-14 19:15:03 | 只看該作者
原帖由 happy 於 2006-12-14 18:05 發表
係度同 雪野男 師兄講聲 sorry , 因小弟有小小足你字眼上既漏洞. 請不要生氣

zifu 點解估到我意思, 真好野.

梗係唔會生氣啦
不過撞鬼你兩條友吖, 講緊"陀螺效應"你就走去講"陀螺儀", 兩樣野都完全無關係
KelvinHo 發表於 2007-1-5 22:37:33 | 只看該作者
mars 480