RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2441|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

細船改RC

野比小雄 發表於 2013-7-29 00:17:11 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟改緊隻1/550貨船做RC
DIY左個GEARBOX做1出3
隻船行就行到但係食水過曬水線
想問下有無D摩打係輕但係扭力大? 因為個GEARBOX都幾實下 細摩打推唔郁

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

另外電用左2粒ULTRAFIRE 3.7V鋰電 但係 MAXIMUM OUTPUT果陣就會停 要斷電先行得番 唔知咩事
所以想轉用飛機電 但唔係好熟
好似下圖咁 紅白黑3條線有咩用?

登錄/註冊後可看大圖

vash 發表於 2013-7-29 00:31:32 | 只看該作者

紅白黑在充電時譲充電機監察每個cell既電壓及同時作平
衡每個cell電壓是相同
TLMO 發表於 2013-7-29 08:19:42 | 只看該作者
run the gearbox try to make it up smooth

extra 發表於 2013-7-29 12:47:57 來自手機 | 只看該作者
有無相睇下?
zeda 發表於 2013-7-29 15:32:22 | 只看該作者
which type of motor you are using?
I suggest you to use one propella.
 樓主| 野比小雄 發表於 2013-7-29 19:40:46 | 只看該作者
E+應該係用緊隻540摩打
咁細隻船用咁大隻摩打都唔係行得好快 因為隻槳細
因為想像真D所以唔會用單槳啦 個人固執
我會試下再整順D條軸
但係係咪無咩摩打會輕?
shipourking 發表於 2013-7-29 19:43:07 來自手機 | 只看該作者
540 會耗電多
vonklee 發表於 2013-7-29 20:21:14 | 只看該作者
請問樓主,其實船有幾大隻? 可否考慮用三摩打行三車!
 樓主| 野比小雄 發表於 2013-7-29 20:46:11 | 只看該作者
vonklee 發表於 2013-7-29 20:21
請問樓主,其實船有幾大隻? 可否考慮用三摩打行三車!

5.5cm寬 都可以放3個四驅車MOTOR
但會唔會怕3個MOTOR轉速唔平等?
vonklee 發表於 2013-7-29 22:29:42 | 只看該作者
野比小雄 發表於 2013-7-29 20:46
5.5cm寬 都可以放3個四驅車MOTOR
但會唔會怕3個MOTOR轉速唔平等?

呢個唔出奇,新果一樣,玩耐左都可能出現轉速有不同!
speedstar 發表於 2013-7-29 23:02:19 | 只看該作者
日本岛津永磁直流电动机 超大扭力 发电机 手摇 风力 扭力大
http://item.taobao.com/item.htm?id=18846750107
joeleung 發表於 2013-7-29 23:03:21 | 只看該作者

Maersk Nanhai? 真船已改用單車及已劏。
http://www.danaos.gr/companies/owners/danaos/MaerskNanhai.html

樓主| 野比小雄 發表於 2013-7-29 23:54:10 | 只看該作者
joeleung 發表於 2013-7-29 23:03
Maersk Nanhai? 真船已改用單車及已劏。
http://www.danaos.gr/companies/owners/danaos/MaerskNanhai.html ...

wtf...得船底都認得出

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

E+換左隻350(好似係 執野執出黎的)
改左小小個gearbox之後都推得郁 夠有凸
唔知好無買隻300(有嫁可?)黎再試

粒電未決定到
如果用  7.4V 900mAh (25c) 鋰電池 會唔會3,4分鐘就無電?
50g真係好輕

登錄/註冊後可看大圖

SORRY好多野問
imckit 發表於 2013-8-1 10:07:51 | 只看該作者
C兄你隻船邊道買嫁,小弟而家都做緊隻 revell 1/700貨船