RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4136|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我係新手,請問我有3000買電直機身有冇好介紹AR??

dalelee 發表於 2006-12-18 16:01:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我睇到TREX 450 又有  ALIGN450SE
唔知有邊隻好
wave 發表於 2006-12-18 16:30:30 | 只看該作者
原帖由 dalelee 於 2006-12-18 16:01 發表
唔知有邊隻好

SE law......
不過要預多三千買控,gyro,li-po電同charger..........
 樓主| dalelee 發表於 2006-12-18 16:42:19 | 只看該作者
知道
所以問問機身先。
其實可唔可以用長寫AR???
因我真係唔知乜野打乜野
HEEHEE

wave 發表於 2006-12-18 17:02:20 | 只看該作者
t-rex 450se v2
 樓主| dalelee 發表於 2006-12-18 17:10:55 | 只看該作者
原帖由 <i>wave</i> 於 2006-12-18 17:02 發表<br />
t-rex 450se v2
<br />

can i ask you how much is it
thx so much
雪野男 發表於 2006-12-19 10:36:28 | 只看該作者
原帖由 dalelee 於 2006-12-18 16:01 發表
唔知有邊隻好

其實 ALIGN 係牌子名, 而 T-rex450 係機o既型號同級別而佢又細分o左好多唔同o既組合, T-rex 係好o野黎, 而零件又比較齊同易買, o既然你有3000銀預算黎淨買機, 咁就考慮吓下面條 link 架全補品啦, 已經跟o左無刷加電變o架啦

http://www.align.com.tw/shop/product_info.php?cPath=22_25&products_id=1108

小步 發表於 2006-12-19 12:32:51 | 只看該作者
今時今日...買都唔買450se啦..

平的有 新EAGLE $688 , 貴一點有回朗450 $1680
仲有幾架唔上唔下的450.
都是全升級的金屬機...parts 全跟 450se 通用 但平佢一半.

我飛450 class 大齒5蚊 主軸橫 5蚊 尾通 15皮 皮子315mm 才 4草.
450gt + 40a esc 都係300有找..

電唔講了...再講比人吊鬼~~~

做咩仲要比亞拓賺.
kevin-ysl 發表於 2006-12-19 17:32:07 | 只看該作者
比d內容睇吓好喎!
雪野男 發表於 2006-12-19 18:22:23 | 只看該作者
一分錢一分貨啦, 雖然亞拓係貴架啦, 不過造工同品質的確又係好o的, 至於平玩定貴玩, 樓主不妨出去睇多o的同問多o的先, 然後再慢慢考慮
JonnyC 發表於 2006-12-21 01:45:46 | 只看該作者

T-REX 450XL

師兄們,本人都係新手,睇中T-REX 450XL,新手玩唔玩得過?..
如果可玩得過0既話,可否建議下電子組件(可以不包括搖控同接收)
預算可以$3000

小步 發表於 2006-12-21 02:31:05 | 只看該作者
XL 版不如se 版.

一直以來450XL 版都係癈癈地.
 樓主| dalelee 發表於 2006-12-21 09:27:04 | 只看該作者
唔知電子組件同搖控接收有乜好AR???
我有約$4000-4500
我買二手SERVO  ﹠  Gyro 又好唔好AR??
有冇LEE  D  model number 比我AR??
雪野男 發表於 2006-12-21 12:18:56 | 只看該作者
原帖由 JonnyC 於 2006-12-21 01:45 發表
師兄們,本人都係新手,睇中T-REX 450XL,新手玩唔玩得過?..
如果可玩得過0既話,可否建議下電子組件(可以不包括搖控同接收)
預算可以$3000

XL版有HDE同CDE兩隻, HDE就真係唔係咁好啦, 個反應唔係咁好, CDE就好o的, 反應會好好多, 千零蚊已經包括咗無刷+電變, 可以o既話就梗係SE啦, 不過機+無刷+電變都3千啦
不過gyro就最好用GY401, 雖然貴o的(差唔多成1千銀), 但係就值回票價o既

但係3千蚊預算, 其實玩XL都唔夠o羅, 你重要計算買充電器呀, 電呀同控
小步 發表於 2006-12-21 13:11:29 | 只看該作者
唔係想說trex 差,只係 xl 版就算ccpm 都虛位奇大.當然hde 版就...........
買xl版都要升級半架金屬機才叫穩定.最後都係花錢跟買架se 差不多, 仲要同喉唔到肺.
不如直接買se 版.

Anyway ,有o的收集下 回郎 450, cs688 等機..
平好多但一樣係 全金屬版.
小步 發表於 2006-12-21 13:37:58 | 只看該作者
舊版688 已停產,
新版 貴o的 808

但比舊版品質好
網頁瓜左未搞好.說穿了就係comet 500...  過條河賣 貴幾陪價錢.

下面是香港固朗模型科技有限公司
http://www.hkgulang.com/big/more.asp?C_ID=206

都係 1500蚊上下.

想平得來又飛得起可考慮以下東西
esky 的HEADLOCK GRYO     200幾蚊.但唔係咁多人識set. 除非有玩開JR GRYO 的. 真係lock得到條尾,但不能跟GY401去比較
esky servo x4     ccpm +rudder  好多人話唔得, 米又係咁飛.
遙控接收 最平用T6EX-H 走SERVO.
槳膠5蚊舊, 打多個align 就25蚊舊.. 一q樣
膠槳 20皮 一包....幾十個.
大槳 .............價唔說了.
電池呢....如果一次買 10舊 通常都係 200以內... 真係20c ???可能吧. 16~18c一定有
motor + esc .....300幾啦... 450GT + HOBBYWING 40a + UBEC
小步 發表於 2006-12-22 14:47:49 | 只看該作者
 樓主| dalelee 發表於 2006-12-25 12:17:31 | 只看該作者
i buy this one remote
heehee
and also buy a 戰神 LA
but difficult to find 65HB
anybody know where have???
會員 發表於 2006-12-25 12:33:30 | 只看該作者
原帖由 小步 於 2006-12-22 14:47 發表
CS 新網站
http://www.nbcs-model.com/class.asp?lx=big&anid=53

呢部機去邊可以買到?
阿昌 發表於 2006-12-27 09:16:44 | 只看該作者
原帖由 dalelee 於 2006-12-25 12:17 發表
i buy this one remote
heehee
and also buy a 戰神 LA
but difficult to find 65HB
anybody know where have???

點解吾要65MG呀?
 樓主| dalelee 發表於 2006-12-27 10:19:54 | 只看該作者
原帖由 阿昌 於 2006-12-27 09:16 發表

點解吾要65MG呀?

i am a new hand
then is i need to buy MG X 4 ????
因有人話比我聽mg係比hb的齒硬,但因齒硬,如果一"click"住就會燒motor
但hb會掃齒,仲有得換番d齒ar

但街冇晒hb,係唔係買mg ar???