RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3743|回復: 38
打印 上一主題 下一主題
收起左側

LiPo 電壞左

SunLi 發表於 2006-12-18 22:31:13 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我舊發射電壞左,Muchmore 差機 Display"Check clip" & E-station 差機 Display"Connection Break"
好奇心下砌開舊鋰電睇睇,三舊電都有塊電路版跟住,用voltmeter check下有一舊得 zero voltage,再check下唔經電路版就有3.5V.
請問塊電路版有什麼作用?
有冇只係一舊3.7V 2600mAH鋰電賣?

謝!

AlexFiona 發表於 2006-12-18 22:50:59 | 只看該作者
睇人講塊電路板是用來控制差電, 當舊電差滿佢就會比個訊息部差機, 等佢以為舊琥有問題而自動CUT電, 噤就吾會差死舊電.
(以上資訊由KWS某車舖老闆提供 )
devilstar 發表於 2006-12-18 22:54:47 | 只看該作者
which brand呀王子?
TOMY(HONG) 發表於 2006-12-18 22:58:40 | 只看該作者
原帖由 SunLi 於 2006-12-18 22:31 發表
我舊發射電壞左,Muchmore 差機 Display"Check clip" & E-station 差機 Display"Connection Break"
好奇心下砌開舊鋰電睇睇,三舊電都有塊電路版跟住,用voltmeter check下有一舊得 zer ...

buy the new one la.......王子
 樓主| SunLi 發表於 2006-12-18 23:10:28 | 只看該作者
原帖由 devilstar 於 2006-12-18 22:54 發表
which brand呀王子?

PremiXX PowXX

原帖由 TOMY(HONG) 於 2006-12-18 22:58 發表

buy the new one la.......王子

I have already bought a new one (with the other brand)

and I now plan to convert it be an 2cells 7.4V receiver battery( don't waste it ma... )
 樓主| SunLi 發表於 2006-12-18 23:11:08 | 只看該作者
原帖由 AlexFiona 於 2006-12-18 22:50 發表
睇人講塊電路板是用來控制差電, 當舊電差滿佢就會比個訊息部差機, 等佢以為舊琥有問題而自動CUT電, 噤就吾會差死舊電.

Thanks!

which KWS shop?
zoozoo 發表於 2006-12-19 00:30:39 | 只看該作者
原帖由 AlexFiona 於 2006-12-18 22:50 發表

叉锂电边有0甘复杂。。。。咪听个老细吹啦,叉锂电只要测电压就得啦,一到4.2V即停包唔会过充。唔系点会有国内十蚊一个手提电话噶充电器?仲充得几好先
不过我系电子城入面买锂电果时果个老细就讲,果块电路板系防止放电果时电流过大,超过5C就断电(系距卖果种工包锂电,唔系RC用果D)
kwok 發表於 2006-12-19 15:31:56 | 只看該作者
舊電無死到,係塊保護電路板死!解決辦法是將所有保護電路全部摘除.再將各電池的正負極串聯起來.應該可以繼續使用.但就要小心過度充電的問題了.
 樓主| SunLi 發表於 2006-12-19 15:48:46 | 只看該作者
原帖由 kwok 於 2006-12-19 15:31 發表
舊電無死到,係塊保護電路板死!解決辦法是將所有保護電路全部摘除.再將各電池的正負極串聯起來.應該可以繼續使用.但就要小心過度充電的問題了.

謝!

請問使用時會有危險嗎?
loman 發表於 2006-12-19 15:49:51 | 只看該作者
原帖由 zoozoo 於 2006-12-19 00:30 發表

叉锂电边有0甘复杂。。。。咪听个老细吹啦,叉锂电只要测电压就得啦,一到4.2V即停包唔会过充。唔系点会有ࢲ ...

YES, 完全正確
wave 發表於 2006-12-19 15:56:30 | 只看該作者
塊電路版唔要都得,只要焊多個平衡頭,用有平衡义電頭CHARGER义電就得.
 樓主| SunLi 發表於 2006-12-19 15:59:03 | 只看該作者
原帖由 wave 於 2006-12-19 15:56 發表
塊電路版唔要都得,只要焊多個平衡頭,用有平衡义電頭CHARGER义電就得.

試下先! 謝!
loman 發表於 2006-12-19 16:25:10 | 只看該作者
小心, 因為你舊鋰電係比搖控用所以用左塊電路版控制電流輸出, 如果無左有機會會幾十AMP輸出炸爆你支控.
 樓主| SunLi 發表於 2006-12-19 16:57:01 | 只看該作者
原帖由 loman 於 2006-12-19 16:25 發表
小心, 因為你舊鋰電係比搖控用所以用左塊電路版控制電流輸出, 如果無左有機會會幾十AMP輸出炸爆你支控.

咁呢舊鋰電可以比咩用?
loman 發表於 2006-12-19 17:29:11 | 只看該作者
回收
wave 發表於 2006-12-19 17:52:01 | 只看該作者
原帖由 SunLi 於 2006-12-19 16:57 發表

咁呢舊鋰電可以比咩用?

我可以講比你聽,我用12c飛机鋰電係3pk用左大半年o密事都冇,
個塊電路版基本上係一個balancer,for 2cell 電以上用(即係7.4v或以上),
因2cell電是串聯關係,當兩cell電有唔同電壓時(即有1cell到左4.2v而另1cell得3.8v時)如果冇平衡充頭的充電机係唔會認得其中1cell電己經包左(因串聯關係)個充電机會繼續充電直另外1cell包和,這時另外1cell可能已經over4.2v(即係除時會爆)
另外你o個隻電好似係冇平衡頭,所以就要加番個balancer落去,就唔需要用平衡charger.

至於o個d o蜜鬼国内十蚊一个手提电话噶充电器,係因為只义1cell電(3.7v)唔需要balancer,你試叫佢义2cell電,包佢屋企放煙花..........

(上面o密都假,信佢一乘都死)

樓主| SunLi 發表於 2006-12-19 18:08:24 | 只看該作者
原帖由 wave 於 2006-12-19 17:52 發表

我可以講比你聽,我用12c飛机鋰電係3pk用左大半年o密事都冇,
個塊電路版基本上係一個balancer,for 2cell 電以上用(即係7.4v或以上),
因2cell電是串聯關係,當兩cell電有唔同電壓時(即有1cell到左4.2v而另1cel ...

謝!
Han 發表於 2006-12-19 19:52:42 | 只看該作者
原帖由 loman 於 2006-12-19 16:25 發表

唔洗驚!支控用幾多至攞幾多,如果支控工作電流舉例係500ma,就算舊鋰電出到100a都冇問题,支控都係最多攞500ma。
800mah 發表於 2006-12-19 20:03:10 | 只看該作者
想問下, 如果我將三片鋰電parallel 咁充 (當1-cell 3.7v, 容糧x3), 用既時候就in series, 得唔得架~?
wave 發表於 2006-12-19 20:11:14 | 只看該作者
原帖由 800mah 於 2006-12-19 20:03 發表
想問下, 如果我將三片鋰電parallel 咁充 (當1-cell 3.7v, 容糧x3), 用既時候就in series, 得唔得架~?

你係指1個义電頭駁三排1cell parallel咁充?