RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1894|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

火牛一問

alwaysnico 發表於 2006-12-20 02:00:15 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想請教大家有無一d經濟又穩定o既火牛介紹
如果要買,我應該買幾多a 會比較好?
大陸野信得過麻?賽格會有得賣嗎?

好多問題,煩請各位賜教!
GigaRacer 發表於 2006-12-20 08:42:37 | 只看該作者

回復 #1 alwaysnico 的帖子

AMAT 發表於 2006-12-20 10:23:03 | 只看該作者
原帖由 alwaysnico 於 2006-12-20 02:00 發表
我想請教大家有無一d經濟又穩定o既火牛介紹
如果要買,我應該買幾多a 會比較好?
大陸野信得過麻?賽格會有得賣嗎?

好多問題,煩請各位賜教!

賽格果O的最好睇清楚啦......都有好O野O既.

睇你諗住隻牛駁幾多部差機啦又或者駁幾多件東東啦......

基本上一部差機最好俾到10A佢,兩部就20A(其實未必用得盡,只係一個上限).
係咁上下.
urjackass 發表於 2006-12-20 10:34:17 | 只看該作者
有无motor checker啊 tire warmer 啊 风扇啊等等 (kick力匡luck) D野甘啊??
馮馮ymc 發表於 2006-12-20 10:41:41 | 只看該作者
原帖由 urjackass 於 2006-12-20 10:34 發表
有无motor checker啊 tire warmer 啊 风扇啊等等 (kick力匡luck) D野甘啊??

有.........賽格セ都有,我仲見過有CNC件賣...上面仲刻咗""GPM""3個字...
 樓主| alwaysnico 發表於 2006-12-20 11:40:44 | 只看該作者

回復 #3 AMAT 的帖子

暫時都係一部差機同一把風扇,12a 夠用麻?
有無邊隻牌子係比較有信心呢?

火牛其實係唔係主要都係穩壓作用?咁輸出係唔係都係ac 定係dc?
sorry,好多問題想唔通,唔好嫌煩
 樓主| alwaysnico 發表於 2006-12-20 11:43:19 | 只看該作者

回復 #5 馮馮ymc 的帖子

我都見,仲要一d都唔平
係gmp老返左cnc件,定係d大陸廠老返左gpm貨拎出黎賣?
觀星是答案 發表於 2006-12-20 11:44:58 | 只看該作者
原帖由 GigaRacer 於 2006-12-20 08:42 發表
DIY la, seems not very difficult.

http://www.nmia.com/~tandberg/Li ... werSupplyATX_03.htm

wa ~ 正呀 ! 我屋企有幾隻 PC 火牛放 o左 o係度
又用唔到落新機, 掉 o左佢又 side; 依家有用啦 !
 樓主| alwaysnico 發表於 2006-12-20 11:46:01 | 只看該作者

回復 #2 GigaRacer 的帖子

thanks for yr information
不過改左隻電腦牛好似好牙煙
有咩事燒差機事少,火燒屋事大,都係買隻穩陣
sam9672 發表於 2006-12-20 13:34:37 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2006-12-20 11:44 發表

wa ~ 正呀 ! 我屋企有幾隻 PC 火牛放 o左 o係度
又用唔到落新機, 掉 o左佢又 side; 依家有用啦 !

我都係咁諗 但慢慢睇下佢點改先
GigaRacer 發表於 2006-12-21 01:26:40 | 只看該作者

回復 #10 sam9672 的帖子

Let us know if you get it to work.  I will make it when I am ready to get an ICE charger.
觀星是答案 發表於 2006-12-21 01:35:40 | 只看該作者
原帖由 sam9672 於 2006-12-20 13:34 發表

我都係咁諗 但慢慢睇下佢點改先

改少少 o野 o者
1 ) Short o左 ATX Power on 的 ignal cable 去 5V cable (o甘隻牛一插 AC 就會收到開機 signal)
2 ) Short o左 Signal good cable 去 Ground (如果 Singal good 唔 pull low, 隻牛就會當有問題而斷路)
3 ) 將 o的 12V output 的線 short 晒去一點俾佢 output (Cheap 的火牛, 一條 12V 同 10 條 12V 線都一樣, 都係由同一粒 Volt Reg 出的, 反而靚牛就可能由幾粒唔同的 Volt Reg 出, 所以 short 埋會有大 o的 A 數)
sam9672 發表於 2006-12-21 12:29:00 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2006-12-21 01:35 發表

改少少 o野 o者
1 ) Short o左 ATX Power on 的 ignal cable 去 5V cable (o甘隻牛一插 AC 就會收到開機 signal)
2 ) Short o左 Signal good cable 去 Ground (如果 Singal good 唔 pull low, 隻牛就會當有問 ...

大約都明白,但用電阻將5v+接地就唔明
sam9672 發表於 2006-12-21 12:30:35 | 只看該作者
原帖由 sam9672 於 2006-12-21 12:29 發表

大約都明白,但用電阻將5v+接地就唔明 同埋25w電阻夠唔夠?
AMAT 發表於 2006-12-21 12:33:39 | 只看該作者
原帖由 alwaysnico 於 2006-12-20 11:40 發表
暫時都係一部差機同一把風扇,12a 夠用麻?
有無邊隻牌子係比較有信心呢?

火牛其實係唔係主要都係穩壓作用?咁輸出係唔係都係ac 定係dc?
sorry,好多問題想唔通,唔好嫌煩

買夠20A啦.......

輸出係DC,唔會係AC.
cowcowlee 發表於 2006-12-21 12:40:54 | 只看該作者
原帖由 sam9672 於 2006-12-21 12:30 發表

1/4W OK...the signal need very small ampere only...