RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2296|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 電變既BEC 電流點計?

阿邊個 發表於 2013-10-9 00:10:13 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
話說度緊砌部車, 電變既BEC 提供1A 電流, 咁, 我點知呢1A, 夠唔夠以下幾樣野用呢?

接收器,
servo,
摩打風扇,
車燈

特別係接收器同servo 要用既電流, 我點知, 同點計呢? 因為有搵過料, 話D servo 既stall current 去到2.X A, 咁, 又好似唔多合理咁.

期望指教!
anthony_wg 發表於 2013-10-9 00:33:20 | 只看該作者
假設 BEC 出 6V 電壓. 如果 BEC 出唔到 1A, 輸出電壓就會跌. 所以如果想知道是不是 1A, 就可以接上電阻 (6 OHM 6W 水泥電阻), 用電錶看看是否有跌壓. 當然有電子 LOAD 就最方便.
至於 SERVO 是否拿 2.X 電流, 簡單方便可這樣做: 串一支好細電阻, 量度電阻之間電壓, 基於 I = V/R , 便可以知道電流. 例如量度到的電壓為 0.1V, 電阻是 1 OHM, 電流便是 0.1A.

這涉及到 DIY 成份和少許電子基本知識, 如果興趣不大, 個人認為知道便可以了, 因為有可能會破舊到內部. 如果 SERVO 影響到到玩樂, 還是找另一隻, 不用頭痕下去.   
amazingball 發表於 2013-10-9 02:04:34 | 只看該作者
very good
 樓主| 阿邊個 發表於 2013-10-9 10:58:19 | 只看該作者
多謝詳細回應, 學到野.

或者我咁問, 我點知道, 我插晒servo, 風扇仔, 四粒燈仔之後, 果1A 夠唔夠用?

因為要諗, 如果唔夠用, 可能燈要外置電源, 如果夠用仲有突, 可以玩多幾粒燈, 之類.
anthony_wg 發表於 2013-10-9 12:12:37 | 只看該作者

簡單的用電壓錶來量度電流. 如果你有 "他錶" 用電流那檔代替用電阻那位置, 就更簡單準確.
 樓主| 阿邊個 發表於 2013-10-9 12:27:08 | 只看該作者

超級咁多謝ching, 等我消化下先.

中學讀過, 但奈何係N 年前既事, 俾返晒先生了
anthony_wg 發表於 2013-10-9 13:18:40 | 只看該作者
客氣了, 簡單分享下, 很小事