RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: fyin
打印 上一主題 下一主題
收起左側

(有片睇!! page 7) 2007 年- 我的新玩具 GT-01 Porsche 934

pliablewai 發表於 2007-2-2 07:01:35 | 只看該作者
想問埋各位,個噴蓋提示話最後噴番隻黑色托底,
但係我想做得比較電鍍效果,噴隻普通銀托底會唔會好D?
RCman 發表於 2007-2-2 09:17:18 | 只看該作者
原帖由 <i>pliablewai</i> 於 2007-2-2 07:01 發表
想問埋各位,個噴蓋提示話最後噴番隻黑色托底,
但係我想做得比較電鍍效果,噴隻普通銀托底會唔會好D?

brother, 你用錯左啦,PS油係專for 透明shell的
硬膠件要用TS油的,原因係PS油其實噴左後好似一陳膠模甘樣,而且PS油係半光啞色的。
所以要gloss面佢係做吳到,而且PS油得特性吳係甘合硬膠件,小面積於倒後鏡就無所講,你wings甘大面積就...........
重有,你呢種係星星近年出的新PS油,佢"最後"後果比一般用sliver leaf or sliver的PS油更近似電鍍後果。
但用油於一般銀底橙的噴法相近。
先溥溥的噴二三陳銀色(每一陳之間要乾後才再噴下一陳)
最後噴一陳黑底,電鍍銀的效果才會出現到(當然,如真正的電鍍銀都重有一段距離,但比一般銀色PS油己shine好多)

PS油噴殼小tips:
一般噴任可色都好,再一陳黑作最後的(如果面油是淺色會噴完淺色,再噴白才黑)。
這樣,出來的面色會實在好多,而入面黑底在display時會比較像真些
RCman 發表於 2007-2-2 09:22:10 | 只看該作者
吳記得講,PS48噴完後一定只會是半透明,
這是正常的,當噴黑底後,電鍍銀效果才會顯現,
情況就如鏡的後面有一陳油一樣。
所以,吳好似為噴完PS48後噴銀色會好D
如果甘做就會=噴左一般PS銀色一樣,
甘要麼比多$5買支PS48呢?
buggy 發表於 2007-2-2 11:49:17 | 只看該作者
原帖由 RCman 於 2007-2-2 09:22 發表
吳記得講,PS48噴完後一定只會是半透明,
這是正常的,當噴黑底後,電鍍銀效果才會顯現,
情況就如鏡的後面有一陳油一樣。
所以,吳好似為噴完PS48後噴銀色會好D
如果甘做就會=噴左一般PS銀色一樣,
甘要麼比 ...

敢噴完ps48要噴白色才噴黑色嗎?
RCman 發表於 2007-2-2 12:14:15 | 只看該作者
原帖由 <i>buggy</i> 於 2007-2-2 11:49 發表<br />

敢噴完ps48要噴白色才噴黑色嗎?

PS48 係一定噴黑色
gibson 發表於 2007-2-2 12:24:56 | 只看該作者
Check check this is the different:

登錄/註冊後可看大圖

Can you tell which one is using PS48??
gibson 發表於 2007-2-2 12:25:51 | 只看該作者
one more close-up

登錄/註冊後可看大圖
RCman 發表於 2007-2-2 12:39:01 | 只看該作者
close D果個用PS48
buggy 發表於 2007-2-2 16:44:53 | 只看該作者
原帖由 RCman 於 2007-2-2 12:39 發表

wah, 好令呀。thanks for your advice.
gibson 發表於 2007-2-2 18:50:50 | 只看該作者
原帖由 RCman 於 2007-2-2 12:39 發表

pliablewai 發表於 2007-2-2 18:57:01 | 只看該作者
多謝各位bro.意見,其實我知PS同TS油既分別,不過想試下個效果得唔得,
得就照噴可也,我懶呀ma...hehe
好彩係度問一問,如果唔係我真係會走去試噴銀色托底...
幾好喎bro.gibson,porsche出黎既感覺又會點呢,完成左我會比大家睇睇
另外如果趕得切聽日橋底,有幾多架934?
唔該哂
gibson 發表於 2007-2-2 18:57:33 | 只看該作者
PS48 is the most beautiful paint that I had been used so far, second is the PS24 Fluorescent Orange.
gibson 發表於 2007-2-2 18:58:46 | 只看該作者
原帖由 pliablewai 於 2007-2-2 18:57 發表
多謝各位bro.意見,其實我知PS同TS油既分別,不過想試下個效果得唔得,
得就照噴可也,我懶呀ma...hehe
好彩係度問一問,如果唔係我真係會走去試噴銀色托底...
幾好喎bro.gibson,porsche出黎既感覺又會點呢 ...

pliablewai 發表於 2007-2-3 08:43:11 | 只看該作者
buggy 發表於 2007-2-3 10:40:41 | 只看該作者
so beautiful
MC412 發表於 2007-2-3 10:44:50 | 只看該作者
原帖由 pliablewai 於 2007-2-3 08:43 發表
90%finished

正~
RCman 發表於 2007-2-3 10:58:42 | 只看該作者
feels so good
不過擔心你個rear wings有咩野color可以match番
我好幾年前陳經買過十支好似"X麗珠"甘樣size的電鍍銀色噴油
噴出來的後果幾好,不過依傢買吳番
gibson 發表於 2007-2-3 13:16:16 | 只看該作者
Very very nice!!!
RCman 發表於 2007-2-3 21:59:11 | 只看該作者
minimini 發表於 2007-2-3 23:24:52 | 只看該作者
bro RCman, 嗰 d 幼黑線點加上去 ga ??........ Thx !!........