RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: monsterken
收起左側

掙取橋底臨時場最新進展

miata22 發表於 2014-3-5 17:44:25 | 顯示全部樓層
師兄加油!!! Support!
lawlaw 發表於 2014-3-6 16:01:33 | 顯示全部樓層
Ken哥,, 這裏也不錯(我覺得),
photocatcher 發表於 2014-3-9 23:23:35 來自手機 | 顯示全部樓層
其實油車場又好,电車場又好,只要還我们一個摇控車場,對玩車的車友們都是福。那怕個場只可以玩电車及露天,對車友們來説那個車場就是車友们的樂園。更因为沙中線要求停場六年,咁点解唔可以比一個只得六年的車場及公園做交換!
 樓主| monsterken 發表於 2014-3-13 11:52:53 | 顯示全部樓層
咁多位師兄唔好意思....因為近排小弟病重所以未能更新近況.......所以今日一有時間就立即同各位報位現時同港鐵商討既現況
由開會到依家都接近一個月.
現時港鐵都未能回覆我地之前提供既地邊一塊係可以用黎做返個臨時場.
但康文署唯一可以回覆既係, 如該地段己經俾佢地批左做某一項工程的話或者己經係康文署管轄下既設施.
佢地就一定表明唔可以更改為臨時場地.
而上次我地俾佢既資料, 港鐵就話依家同梗地政署方面搵緊資料.
睇下邊啲係用得, 話最快都要四月頭先有答覆.
但有一樣野既係....唔係上次開會, 路政署個阿頭係厭我惡得濟定嘈得濟, 佢地無搵我做聯絡人, 現時聯絡港鐵既係另外一位師兄.
之後我會再落力同大家更新情況.
希望咁多位支持橋底既師兄可以出一點綿力, 如見到有咩地方覺得可以做車場的話, 希望可以post上黎, 我收集後會盡快俾港鐵佢地去做野.
係到我感激大家.
一匹狼 發表於 2014-3-24 22:56:10 | 顯示全部樓層
我都寄左封信去1823度建議下

自從灣仔橋底的遙控車場關閉後,現時香港島並沒有任何遙控車場。我建議可以將以下的地點改作遙控車場:

1。青年廣場旁的汽車回旋處公園  基本上長期沒有人使用,即使是星期日有小部份外傭會聚集,亦只使用到近樓梯的那三份一圓面面積的地方(可參考附件圖片,攝於1-9-2013星期日),發展未能與青年廣場互相配合,浪費了市中心一片平整的土地.

2。永泰道公園近盛泰道的兒童遊樂設施  基本上此處長期空置,有時更淪為穿著校服的青少年吸煙,吸毒及作不道德行為的地方.

我建議更改上述地址的用途,其中一個可行的方案是將有關地方改建為遙控模型車場,具體的樣式可參考銅鑼灣天橋底遙控車場,天水圍公園內的遙控車場或佐敦谷公園內的遙控車場.興建遙控車場可:
1.帶動區內經濟,如模型玩具業, 飲食業及其他行業
2. 有利青少年發展; 減少青少年成為隱敝青年, 減少沉迷上網、吸毒,和青年廣場產生協同效應,青年廣場亦可在車場舉行小型比賽
3. 使區內增加特色文娛設施.
4.不會造成嘈音, 電動搖控車的嘈音極低, 亦可預設開放時間(eg. 0900-2300), 因此不會做成騷擾
5.善用土地,活化無人使用的區域,以免淪為罪惡溫床
victor.rc 發表於 2014-3-28 07:17:15 來自手機 | 顯示全部樓層
Its' sound good.
YR4M2 發表於 2014-3-28 15:15:59 | 顯示全部樓層
師兄,好嘢!坐言起行! 支持您!
ddlkh 發表於 2014-4-11 08:43:12 | 顯示全部樓層
我見鰂魚涌海皮嗰邊(東廊隔離鰂魚涌公園尾) 有個爛地圍咗, 唔知係咪可以改建倒做車場呢?
我諗鰂魚涌, 呢D可作商用地皮...佢地唔會比你咁做...
ddlkh 發表於 2014-4-14 21:12:26 | 顯示全部樓層

如果可以用到就正啦~
Quarry Bay.jpg

樓主| monsterken 發表於 2014-4-14 22:58:24 | 顯示全部樓層
ddlkh 發表於 2014-4-14 21:12
如果可以用到就正啦~

麻煩報一報有關位置
ddlkh 發表於 2014-4-14 23:25:59 | 顯示全部樓層
以上位置~
Quarry Bay.jpg

lazer 發表於 2014-4-23 12:41:31 | 顯示全部樓層
除左我地玩車O既人要支持, 業界都要出吓聲啦.
paulyfrankietam 發表於 2014-5-3 10:46:17 | 顯示全部樓層
各位師兄支持您地!多謝出力!
 樓主| monsterken 發表於 2014-6-19 15:08:05 | 顯示全部樓層

各位師兄~~~
終於有最新一輪消息,
但今次我地策略唔同左
如果有咩通話,
我會直接放上黎工房俾大家聽.
因為自從橋底場拆左之後我知道大家都各散東西.
所以我好希望聚集返除左M車區既師兄之外, 亦都想CALL埋工房或者都有係依個場玩既師兄一齊.
當到一個時刻要集體發聲既時候希望可以容易搵多啲同心既師兄一齊出黎反影訴求~~~~

以下係今日下午既電話通話內容, 希望大家聽完之後如有意見或問題可以出POST查詢
https://www.dropbox.com/s/d53n960po8nkbjc/20140619%20%E6%B8%AF%E9%90%B5%E9%BA%A5%E5%B0%8F%E5%A7%90.amr

chub 發表於 2014-7-11 21:54:52 | 顯示全部樓層
辛苦了你!ching!
Cliff 發表於 2014-7-15 02:39:35 | 顯示全部樓層
叫佢地係返摩頓台舊址起返嗰場比我地
ekfamily 發表於 2014-7-19 19:14:09 | 顯示全部樓層
支持師兄, 頂一萬次
支持呀..............
paul707 發表於 2014-7-25 02:56:06 | 顯示全部樓層
support...............