RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kkchung
收起左側

[轉載]2014香港電動遙控模型車公開賽@JV(免費報名)

Andrewkwan 發表於 2014-4-23 11:11:19 | 顯示全部樓層
呢D真係有想過及固及一般來玩車朋友......很好安排.俾個 Like ....
gos 發表於 2014-4-23 22:50:49 來自手機 | 顯示全部樓層
都係一個解决辦法。分開車呔组别。
edmundkevin 發表於 2014-4-24 12:01:18 來自手機 | 顯示全部樓層
希望星期日好天
Salviour94 發表於 2014-4-27 19:27:29 | 顯示全部樓層
呢場比賽真係好那搞笑
公開 A組變B組 B組變C組
學生哥個組 雜胎比賽 京商胎既一定ABC組
其他胎變左做D組
adonis 發表於 2014-4-27 20:30:13 | 顯示全部樓層
今天的比賽安排已經很好! 個人覺得好好玩, 已經好開心有這樣的比賽! 希望日後賽會繼續努力! 加油! 希望大家給賽會一個 like
adonis 發表於 2014-4-27 20:33:19 | 顯示全部樓層
可否 upload 一 些 相片給我回味一番呢 ?
新人 發表於 2014-4-27 22:03:20 | 顯示全部樓層
Salviour94 發表於 2014-4-27 19:27
呢場比賽真係好那搞笑
公開 A組變B組 B組變C組
學生哥個組 雜胎比賽 京商胎既一定ABC組

我味由公開呔a 變左d 組
TQ 左,但又唔係我攞TQ wo ....[學生]

SWL 發表於 2014-4-27 22:12:45 | 顯示全部樓層
非專業賽會,非專業賽例
SWL 發表於 2014-4-27 22:15:12 | 顯示全部樓層
高手變C組,行唔直變A組
Salviour94 發表於 2014-4-27 22:30:20 | 顯示全部樓層
SWL 發表於 2014-4-27 22:15
高手變C組,行唔直變A組

就係咁樣笑死人 用京商胎既優先
出決賽名單淨出一份 要過一段時間先去睇到咩組
啲人塞住
Salviour94 發表於 2014-4-27 22:31:12 | 顯示全部樓層
新人 發表於 2014-4-27 22:03
我味由公開呔a 變左d 組
TQ 左,但又唔係我攞TQ wo ....[學生]

你拎第幾
andycckkww 發表於 2014-4-27 22:42:31 | 顯示全部樓層
好濃商業品味,老師出貓,上星期已經有學生試跑逆時針,姦商呔跑14圈,入A組,三場決賽,我18圈公開A組跑一場收皮,同個所謂搖控模型教室一齊收皮恭喜恭喜
新人 發表於 2014-4-27 22:49:30 | 顯示全部樓層

3.    >.<
新人 發表於 2014-4-27 22:54:41 | 顯示全部樓層

希望可以再改善下,可是今次大會已經好過上次學界
期待下次再有呢啲比賽
andycckkww 發表於 2014-4-27 23:05:01 | 顯示全部樓層
可以再改善下,直到永遠
Salviour94 發表於 2014-4-27 23:24:53 | 顯示全部樓層

咁我知邊個係你 睇住你比人過
冇左第2名
早知我都參加學界 冇校名都玩得
Chrispo 發表於 2014-4-28 00:20:09 | 顯示全部樓層
首先香港遙控模型車教室有這一份使命感去培育新手及舉辦賽事給予大家同道去參加是可喜的! 應予鼓勵。
本人今天有參加比賽,其遭遇亦和樓上師兄相似;A組變D組,心中有丁點不忿,不過從整天賽事中卻有少少的觀察,說出來作參考。
1.        在今天開始試車及開賽前,大會有很多訊息要對參賽者說明,往後可以考慮有Drivers’ Meeting去說明賽例、賽程、組別編排、每場比賽安排及如何會被取消最好成績等。如果能夠說清楚,今天A組變D組等有人認為不公的情況是可減少的。
2.        大會很規格地列明了賽例,但所見的只是紙上談兵!13.5T限3100kv,可惜沒有工作人員去審查。輪軚最多用兩套,大會似乎未有要求賽員去”mark” 軚。比賽時候出現很多不必要碰撞,大會卻未有使用應有的權責予以警告,看來大會未免太寬鬆,使用過多「酌情權」吧!
大會宗旨是專門為學生、青少年及有興趣人士提供專業的遙控模型車培訓,換言之就是培育新手,讓他們有正確的渠道去學習並享受搖控模型的樂趣,擁有優良的技術及正確的駕駛態度並於比賽時發揮高尚的體育精神。期望未來貴會所舉辦的比賽日能更嚴謹,更能讓新人從中去學習。
P仔 發表於 2014-4-28 01:57:57 | 顯示全部樓層

1場冇限呔既比賽!竟然有D禁有創意既安排!最勁!最估佢吾到就係有個世界首創,沒有A組既組别!!我真係要比個like大會!讚!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
新人 發表於 2014-4-28 07:41:37 來自手機 | 顯示全部樓層
Salviour94 發表於 2014-4-27 23:24
咁我知邊個係你 睇住你比人過
冇左第2名
早知我都參加學界 冇校名都玩得

下次再努力^-^
168 發表於 2014-4-28 11:23:30 | 顯示全部樓層

今次比賽我也問過大會為何有此安排.
1)其實最早一定不是這樣安排.當初大會是指定用同一種車輪,其實最公平亦最容易安排比賽. 但好似有參加者向JV場投訴. 為何政府場地用指定用同一種車輪(KXXXXXX).好像有商業原素及不好.
JV場只向舉辦大會提出, 不能指定用同一種車輪........問題就發生......有參加者已買了指定車輪..........有人未買......如果用不同車輪比賽......更不公平......除非大家同意.......
所以大會向每位參加者了解用什麼車輪, 安排了同一種車輪比賽...我相信己是最好的安排.....
2)私人場絕對沒有此問題, 你想參加可參加, 規則也自定...有商業也可.......但政府埸有很多規則要跟.....否則不能用政府埸舉辦比賽.
3每次舉辦比賽, 當然會有不足及有改善的地方.
4)大家想一想舉辦比賽, 要用很多人力物力, 我沒有舉辦RC比賽的經驗, 但舉辦其他比賽及活動有試過, 當中的大量問題要處理.....不是外人能理解
5)在我立場....有人在JV場舉辦比賽...已經很好.............當然有不足及有改善的地方.