RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1378|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手有嘢問

risken 發表於 2014-5-13 17:23:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟嚟緊六月尾想出架 mini-z 玩而家做緊資料搜集, 聽各位師兄講 MA020 可以玩快車同飄移所以目標應該都鎖定係 MA020。

1. 但係我見KWS d readyset 個樣唔夠吸引, 想買淨車架再配車殼。我問過店員佢話配殼時要小心 D 鈴會唔啱插, 其實點解會唔啱插O既?
2. 仲有見D鈴有 offset 0,1,1.5 依D數字代表咩?
3. 如果 MA020 玩飄移要點改呢? (由其係珠差嗰 part, 因為我網上見有幾種珠差, 有黑色, 藍色 同綠色, 但係全部日文字唔知佢講乜)
4. Tiki Tiki Mode 可以用邊隻控玩到呢? (又或者可以點樣解除 Tiki Tiki Mode 保留咗O既 power出嚟)
5. 如果配咗 wide 車殼, 咁車身係唔係都要另買配件加番闊個鈴位?
6. 日本大阪嗰邊有冇D舖頭係專賣 mini-z 配件呢?

先謝各位師兄解答小弟問題
alchian 發表於 2014-5-13 19:14:01 | 只看該作者
Question 2:

登錄/註冊後可看大圖
性情中人 發表於 2014-5-13 19:38:09 來自手機 | 只看該作者
我都係新手,儘量答下,有錯請指正

2. Offset即係隻鈴會有幾出
3. 應該改啤令同飄移呔就得,另外,有set叫MA020D,跟車有埋啤令,飄呔

其他唔識答
JKC710 發表於 2014-5-13 22:30:45 | 只看該作者
快車同飄移比較難共存,雖則MA020可飄可快,但你改裝只可二選其一
 樓主| risken 發表於 2014-5-14 00:05:36 | 只看該作者

師兄, 咁幾時先要用依D +/- ve offset 呢?

wing1203 發表於 2014-5-14 00:13:50 | 只看該作者
risken 發表於 2014-5-14 00:05
師兄, 咁幾時先要用依D +/- ve offset 呢?

唔同車殼,會用唔同offset
 樓主| risken 發表於 2014-5-14 11:15:35 | 只看該作者
wing1203 發表於 2014-5-14 00:13
唔同車殼,會用唔同offset

icic, thxthx
wing1203 發表於 2014-5-16 02:17:07 | 只看該作者
1 . 因為D車殼有分AWD 或後驅車的,但兩種車殼都可以互用,只需另配車軨就可
3. 玩飄移只需換全車BEARING , 加套飄移軑已經足夠
4. 只要買返合適OFFSET 軨就可