RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5063|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

忍無可忍~~都係要換差機

小步 發表於 2007-1-20 20:22:35 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
一直用個esky 平衡充..

o的電死完一舊又一舊....

而家有左佢雖不算最好,但起碼唔會再死電了.仲救返幾舊[死亡邊緣電池]

好開心.玩鋰電...差機真係冇得省~~~~
roy 發表於 2007-1-20 21:04:15 | 只看該作者
how much...thanks
cad 發表於 2007-1-20 22:53:55 | 只看該作者
你部機唔係已有平衡充,點解重要加個野
HF3648 發表於 2007-1-20 22:57:09 | 只看該作者
How much is it?
cad 發表於 2007-1-20 23:17:47 | 只看該作者
$6xx
清清 發表於 2007-1-20 23:21:47 | 只看該作者
呢部好野黎架
kevin-ysl 發表於 2007-1-20 23:38:48 | 只看該作者
邊到有得賣...
 樓主| 小步 發表於 2007-1-21 00:17:32 | 只看該作者
香港好多地方有得賣啦.
$580蚊左右啦.

601bc 個BALANCER 只係很一般.
加個balance 真係做到 好平衡
4.23/4.23/4.23   ...掂

o的電cycle 幾次 內阻低返,飛行時間回復正常

一分錢一分貨, 出面一般[分壓]充機,都係嘛嘛地.
cad 發表於 2007-1-21 01:14:22 | 只看該作者
原帖由 小步 於 2007-1-21 00:17 發表
香港好多地方有得賣啦.
$580蚊左右啦.

601bc 個BALANCER 只係很一般.
加個balance 真係做到 好平衡
4.23/4.23/4.23   ...掂

o的電cycle 幾次 內阻低返,飛行時間回復正常

一分錢一分貨, 出面一般充機, ...

你個BALANCER幾$,我見過好似成200幾?係咪真係好掂...
 樓主| 小步 發表於 2007-1-21 01:54:41 | 只看該作者
真係要好掂就買 SM510

TP 的oem .3XX 在5/F

我個個只係MEGA-POWER oem.一般啦,放電慢.大A數差完要等5~6分鐘才平衡
spree 發表於 2007-1-23 23:43:28 | 只看該作者
原帖由 小步 於 2007-1-20 20:22 發表
一直用個esky 平衡充..

o的電死完一舊又一舊....

而家有左佢雖不算最好,但起碼唔會再死電了.仲救返幾舊

好開心.玩鋰電...差機真係冇得省~~~~

"差機真係冇得省",很贊成,但最好也要明白清楚.
ESKY個平衡差我用了一段時間,很好用,4組獨立平行差,差完用表測試,4.18v,幾準.如qc無問題的話,這個價錢算無敵....死電其實有很多原因.
另外我有部e-station 701 (你那部機,正版再高一個model) + pb5. 很多功能,包括電腦分析差放.但只會玩兩次吧了. 表現算不錯,但要注意技術上來說,這類差機不是獨立平行差,而只是消耗式分壓差.
cad 發表於 2007-1-24 01:03:16 | 只看該作者
e-station, RC Power, X-power....其實係同一部機.... 但e-station貴好多你都買...
有個形號BC5有乜吾好,我見好多人買左即放....
 樓主| 小步 發表於 2007-1-24 02:51:11 | 只看該作者
我都唔知點解咁黑...用左幾個[平衡充]都係問題多多.
見人地用 esky平衡充又沒什麼事
我對充電機不太了解,只是沒辦法之下才買一個好一點的
我知到601不是 分壓充,只是放電作balance
也知到601 不是很好的充電器,但在價錢考慮下只有選擇601bc
加了lcb-5 比原有的balancer 準好多.
已作了5~6個起落電池表現明顯比以前好很多.
之前用esky ELCH04A充機, 真係充幾日都唔跳綠燈 [黑色那個,用了2年多]
就算充好,o的電粒粒都死死下冇咩力.
check 上去 電壓也很不平衡
問人借個3E 充機也是一樣,有朋友說電池已壞.不關3e充機的事
就怕再買新電池也會搞死.基於不想再死電,才買個好一點的充機.
意外地用了601bc+blc5 竟把那些半死的電池救回來.的確很開心呢.
但發現601bc 充NIMH/CD 電很有問題,有時不會自動停,要set limit 才會安全.
PB 電未試,唔知有冇問題
觀星是答案 發表於 2007-1-24 02:55:39 | 只看該作者
原帖由 cad 於 2007-1-24 01:03 發表
e-station, RC Power, X-power....其實係同一部機.... 但e-station貴好多你都買...

我用緊隻 BC5 好正 wo
我無機會 charge Li-Po 電, 不過 charge Ni-MH 來說, BC5 好過晒我 o的 Apex
hkyung 發表於 2007-1-24 13:49:28 | 只看該作者
原帖由 小步 於 2007-1-24 02:51 發表
我都唔知點解咁黑...用左幾個都係問題多多.
見人地用 esky平衡充又沒什麼事
我對充電機不太了解,只是沒辦法之下才買一個好一點的
我知到601不是 分壓充,只是放電作balance
也知到601 不是很好的充電器,但在價 ...

呢部野認真馬馬 部野max output 5A, (買後第二次用)我差接收電(4.8)用1A差
部野個DISPLAY SHOWS OUTPUT 1A,2A...6A,7A 不斷跳上去
好彩頭十幾秒發覺如果唔係.......
之後壞埋
spree 發表於 2007-1-24 23:49:06 | 只看該作者
原帖由 cad 於 2007-1-24 01:03 發表

一部好的差機,和好的控一樣,可用上十年.所以很值得投資.我的e-station是年多前買的,韓國做.以性能和安全來說(time,cap,temp limit),當時算是最好的.由其在家差lipo.真的要小心. 聽說現在e-station已在大陸做.不知是否這原因,新型號如bc5的評價很參差. 至於RC Power, X-power....如果是oem(唔知有冇師兄可証實一下).當然很扺.最怕只是抄襲,再用上劣質parts.如電容這類,平價貨用不上一兩年就很容易氧化,失效.得不償失.
spree 發表於 2007-1-25 00:32:48 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2007-1-24 02:55 發表

我用緊隻 BC5 好正 wo
我無機會 charge Li-Po 電, 不過 charge Ni-MH 來說, BC5 好過晒我 o的 Apex

APXX 的差機可說是垃圾.PEAK有問題.差不足不用說.有時又會過沖.香港有保用亦沒用.以前有一部新買的,整了兩次都一樣.有一次差接收電.電連同我的木飛機一同爆炸(還好是在是室外,如在家就不能想像),最後只好用作堆田.有可能只是個別QC問題,但在二手區此差機是常客,可見有好多人都放棄,個人覺要平買大陸機好過.
seller 該用戶已被刪除
seller 發表於 2007-1-25 01:00:49 | 只看該作者
Apex經常叉到d電好熱....又唔足
seller 該用戶已被刪除
seller 發表於 2007-1-25 01:01:31 | 只看該作者
未叉滿又會自己停...............
spree 發表於 2007-1-25 23:21:29 | 只看該作者

回復 #19 seller 的帖子

所以師兄們如果貪平打算買apxx差機的話請三思.