RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6084|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[更新] COMIC RACER殼 + Buggy & Monster 改fet

johnnykut 發表於 2014-6-12 03:04:42 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

見有唔少師兄都將COMIC RACER殼裝落部BUGGY度,,小弟有樣學樣~
但成品殼得兩款各一色,,想特別少少就買隻透明86殼試試
第一次噴軟殼同用PS油,控制得唔係幾好,,大家傷眼啦~~~
 樓主| johnnykut 發表於 2014-6-12 03:37:06 | 只看該作者
近排成日上網睇文同行KWS睇下有冇改件岩買,,頭都痛晒
聽講如果要換D勁摩打,跟車既MOSFET唔係隻隻頂得順而要換FET疊FET,橫掂遲早有機會要整,,不如...........

早前有玩下電子野,睇左陣資料就搵下材料,
材料到手後當然想即刻攪攪佢,但係遙控車話晒第一次玩,都係搵D炮灰試下
部MONSTER雖然唔係買左好耐,但要搵改件都真係幾有難度,潛力有限,就搵佢攪攪~~

一不做二不休,疊FET
d.s 發表於 2014-6-12 10:06:04 來自手機 | 只看該作者
good try
r470620 發表於 2014-6-12 12:32:40 | 只看該作者
johnnykut 發表於 2014-6-12 03:37
近排成日上網睇文同行KWS睇下有冇改件岩買,,頭都痛晒
聽講如果要換D勁摩打,跟車既MOSFET唔係隻隻頂得順而要 ...

MONSTER換咗高速摩打後, 會變另一個境界, 雖然無BUGGY咁多玩法, 但跑草地越野 斜坡, 我覺得性能好過BUGGY, 加埋鋰電, 玩平地起頭好爽好快
 樓主| johnnykut 發表於 2014-6-12 13:29:34 | 只看該作者
r470620 發表於 2014-6-12 12:32
MONSTER換咗高速摩打後, 會變另一個境界, 雖然無BUGGY咁多玩法, 但跑草地越野 斜坡, 我覺得性能好過BUGGY ...

部車跟既係X SPEED
師兄有冇摩打介紹下???我完全唔識

r470620 發表於 2014-6-12 15:18:00 | 只看該作者
johnnykut 發表於 2014-6-12 13:29
部車跟既係X SPEED
師兄有冇摩打介紹下???我完全唔識

MONSTER上我鐘意用ATM紅椒, 我覺得夠力D
 樓主| johnnykut 發表於 2014-6-13 05:04:28 | 只看該作者

世界杯開波前見訓唔著,打鐵趁熱幫部buggy改埋fet先~~
電路版比monster o個塊鬆動好多,再經過尋晚熱完身,,
過程更加順利,一擊即中

因疊fet關係,頂住左面蓋,所以要開個窿仔,但各位睇相都見到,其實唔駛開咁大
 樓主| johnnykut 發表於 2014-6-13 05:10:16 | 只看該作者
r470620 發表於 2014-6-12 15:18
MONSTER上我鐘意用ATM紅椒, 我覺得夠力D

請教下師兄,部Monster仲可以改d乜?早前去"食粥"買左套啤令,但好似唔夠換.....
金屬件已經o係旺角絕跡,,大陸網賣o個d副廠件信唔信得過呢???

hunry_man 發表於 2014-6-14 00:07:58 | 只看該作者
勇士 唔試過點知唔得呢!
 樓主| johnnykut 發表於 2014-6-14 01:38:41 | 只看該作者
hunry_man 發表於 2014-6-14 00:07
勇士 唔試過點知唔得呢!

就係想做勇士之前睇下有冇先鋒試過嘛~~
唔想浪費子彈,因為計畫買第3部車
r470620 發表於 2014-6-23 14:16:50 | 只看該作者
johnnykut 發表於 2014-6-13 05:10
請教下師兄,部Monster仲可以改d乜?早前去"食粥"買左套啤令,但好似唔夠換.....
金屬件已經o係旺角絕跡,,大 ...

淘X果D金屬件, 多數係PGM牌子, 香港真係絶跡咗, 原因係好多人話佢精度唔得, 我試過買咗個前金屬避震架, 裝上去覺得無問題, 建議爛咗先換, MONSTER無人玩, 唔值得全改, 但起碼加FET換摩打係必需, 油壓避震, 金屬油壓架 AND 前金屬杯都係要換(唔嫌煩就撞/跳爛先換), 原廠膠杯我已撞爛, 未有時間去淘.
 樓主| johnnykut 發表於 2014-6-24 02:41:04 | 只看該作者
r470620 發表於 2014-6-23 14:16
淘X果D金屬件, 多數係PGM牌子, 香港真係絶跡咗, 原因係好多人話佢精度唔得, 我試過買咗個前金屬避震架,  ...

師兄有冇摩打推介下??
我近排扒文見黎見去都係紅辣椒
唔知會唔會快得滯唔岩用~~

JKC710 發表於 2014-6-24 12:32:55 | 只看該作者
johnnykut 發表於 2014-6-24 02:41
師兄有冇摩打推介下??

睇下玩快定玩DRIFT, 玩DRIFT用X-SPEEN夠哂, 反而太快既摩打加速唔夠線性HOLD油HOLD到手指抽筋.
玩快既一係改無刷, 一係用其他師兄提及既手繞摩打 (CT良哥出品)
r470620 發表於 2014-6-24 17:38:00 | 只看該作者
johnnykut 發表於 2014-6-24 02:41
師兄有冇摩打推介下??

我BUGGY用手繞, MONSTER用紅椒, 我鐘意快MONSTER, 比油起頭果野動作, 其他MINZ 車比唔到我呢種樂趣. 由於MONSTER摩打外露, 不建議用手繞, 平平地買個PN33或紅椒黎用算(感覺紅椒比較有力D, 所以我用紅椒), 因為除時入沙入塵, 平摩打死咗都無咁肉赤.
 樓主| johnnykut 發表於 2014-6-24 17:50:29 | 只看該作者
r470620 發表於 2014-6-24 17:38
我BUGGY用手繞, MONSTER用紅椒, 我鐘意快MONSTER, 比油起頭果野動作, 其他MINZ 車比唔到我呢種樂趣. 由於 ...

手頭有隻紅椒,換黎玩下先
係唔係疊兩層fet就用得啦??
r470620 發表於 2014-6-25 15:35:39 | 只看該作者
johnnykut 發表於 2014-6-24 17:50
手頭有隻紅椒,換黎玩下先
係唔係疊兩層fet就用得啦??

一係就唔疊, 一疊就最少2X4啦, 點會2層咁少呀!
 樓主| johnnykut 發表於 2014-6-25 16:27:11 | 只看該作者
r470620 發表於 2014-6-25 15:35
一係就唔疊, 一疊就最少2X4啦, 點會2層咁少呀!

我意思係原有4粒拆晒,每個位疊兩層
因為上網睇過有人疊34層
r470620 發表於 2014-6-25 17:08:20 | 只看該作者
johnnykut 發表於 2014-6-25 16:27
我意思係原有4粒拆晒,每個位疊兩層
因為上網睇過有人疊34層

拆走原裝果D, 每個位疊4粒, 即共8粒.
 樓主| johnnykut 發表於 2014-6-25 19:55:51 | 只看該作者
r470620 發表於 2014-6-25 17:08
拆走原裝果D, 每個位疊4粒, 即共8粒.

早一排自己疊左8粒,如果夠既話就換隻紅椒飛下先~~