RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3279|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[分享] DIY Quadcopter

dtom 發表於 2014-7-4 08:28:33 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

近來興 3D 打印, 上年我都砌左一部, 爬左一輪文決定砌一部四軸玩下航拍

購物清單
電機套裝 4 套( 1000KV 電機1個 , 40A 電調1個, 插頭1套)
黑色,橙色尼龍8045反槳各一對
飛控板 : CRIUS MWC MultiWii SE v2.5
GPS 模塊  : CRIUS NEO-6 v3.1
GPS轉接板 : CRIUS MultiWii MWC I2C-GPS NAV
低電壓報警器: 1S-8S  二合一電量顯示器/BB響低壓(可調)報警器/雙功能
鋰電池 : 11.1V 2200MAH 3S 30C
遙控器 : 華科爾DEVO10
接收機 : 華科爾 RX1002
3D打印件: http://www.thingiverse.com/thing:32281

先黎個大合照
imckit 發表於 2014-7-4 09:38:58 | 只看該作者
個機架自己印???
 樓主| dtom 發表於 2014-7-4 10:38:42 | 只看該作者
imckit 發表於 2014-7-4 09:38
個機架自己印???

係呀, 不過淘好似都只係唔駛 50人仔
一隻腳印左 3 個鐘, 另外 3 件中央件都係個令2個鐘一件
FPV 件未印
imckit 發表於 2014-7-4 10:48:38 | 只看該作者
dtom 發表於 2014-7-4 10:38
係呀, 不過淘好似都只係唔駛 50人仔
一隻腳印左 3 個鐘, 另外 3 件中央件都係個令2個鐘一件
FPV 件未印

部PRINTER幾錢
 樓主| dtom 發表於 2014-7-4 11:08:48 | 只看該作者

大部份都係淘, 大約3千5港紙, 但 tune 機要好花時間
我用緊果部叫 MendelMax 1.5 ,可印範圍 200x200mm

依家興玩 Mini Kossel, 價錢平 D 又易砌 D, 但可印範圍係圓形, 直徑 170mm
詳細可以去 HKEPC 睇下
PS : 呢 D Printer 唔同噴墨機, 一定要識自己 Tune / Cal 機, 都幾麻煩

kuokenny 發表於 2014-7-4 18:55:10 | 只看該作者
等睇試機片
ivanwcs 發表於 2014-7-4 19:13:18 | 只看該作者
望到個機架,流曬口水 五顏六色
電變唔使40a...好重...20a就夠,下次買sunrise 20a電變,40人仔,10g,超正
 樓主| dtom 發表於 2014-7-5 09:04:47 | 只看該作者
試左 2 晚都仲未連到個 MultiWiiConf, 無得 Tune 機...
唔理咁多, 裝個槳試下飛先...
試飛 - 離地篇 : https://www.youtube.com/watch?v=cIaXmnkPc3E
 樓主| dtom 發表於 2014-7-5 13:43:32 | 只看該作者
Cal 完 MAG 同 ACC , 諗住試有機, 點知...

就咁就比左第一次佢.... 抄機
 樓主| dtom 發表於 2014-7-6 15:43:06 | 只看該作者
啱啱 update 左個控既 firmware, 順便拍返對頻方法
DEVO 10 對頻教學 : 影片
有字幕, 記得在右下開啟!
 樓主| dtom 發表於 2014-7-6 17:09:00 | 只看該作者

https://www.youtube.com/watch?v=nI9kISEI07A
改變 Yaw, 摩打有變化
改變 Roll 和 Pitch, 摩打沒變化 .... 咩事
試過左右十字倒轉(mode 2 改 mode 3) , 證實都可以控制油門和 yaw 軸
ivanwcs 發表於 2014-7-6 17:43:58 | 只看該作者
dtom 發表於 2014-7-6 17:09
https://www.youtube.com/watch?v=nI9kISEI07A
改變 Yaw, 摩打有變化
改變 Roll 和 Pitch, 摩打沒變化 .... ...

你好似無選擇用咩mode,好似剩系arm左...
 樓主| dtom 發表於 2014-7-6 18:05:30 | 只看該作者

純新手, 請指教
咩係 mode... 爬文中...
搵到問題喇, 原因係 Rate 同 Expo 都 set 左 0
ivanwcs 發表於 2014-7-6 20:22:19 | 只看該作者