RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6017|回復: 52
打印 上一主題 下一主題
收起左側

今日買左e-revo 1/16

Alexyu 發表於 2014-7-16 00:45:45 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟之前玩過下kit車,今次第一次接觸rtr, 請問有無基本配件要upgrade左先架?
iao 發表於 2014-7-16 07:53:48 | 只看該作者

加Wheelie Bar,較返鬆小小個限滑,天氣咁熱,加把風扇,其他玩爛先upgrade
 樓主| Alexyu 發表於 2014-7-16 08:25:19 來自手機 | 只看該作者
iao 發表於 2014-7-16 07:53
加Wheelie Bar,較返鬆小小個限滑,天氣咁熱,加把風扇,其他玩爛先upgrade

唔該晒師兄^^你指風扇係摩打,電變都要?
gimsink 發表於 2014-7-16 08:31:28 來自手機 | 只看該作者
跟車電冇乜用, 不過買鋰电要注意尺寸, 最好行兩排並, 買或DIY 並联綫, 有排玩, 同理記住set low cut, 最好加隻 bb.
 樓主| Alexyu 發表於 2014-7-16 08:41:18 來自手機 | 只看該作者
gimsink 發表於 2014-7-16 08:31
跟車電冇乜用, 不過買鋰电要注意尺寸, 最好行兩排並, 買或DIY 並联綫, 有排玩, 同理記住set low cut,  ...

暫時買左4排1600,40c玩左先
george519 發表於 2014-7-16 09:04:46 | 只看該作者
要換金屬cvd, 原裝時,我玩3次甩左兩次
iao 發表於 2014-7-16 09:16:20 | 只看該作者
係,風扇吹摩打,玩落你就知,個摩打好鬼熱,電變我就無加,過熱佢會慢左落黎,停底等一下凍返d又玩得
 樓主| Alexyu 發表於 2014-7-16 09:24:56 來自手機 | 只看該作者

麻煩師兄,咁我尼架車配件最齊既地方係邊可以睇?因為問我買車果間老細,佢只係話架車好實淨,乜都唔洗攪,無耐加幾排電就走人,我本身又有鋪引將鐘意改野..
ckwu@@ 發表於 2014-7-16 10:08:57 | 只看該作者
我都新玩緊架STAMPEDE,架車好實淨無乜野執,不過我覺吾夠快~
george519 發表於 2014-7-16 10:44:35 | 只看該作者
ckwu@@ 發表於 2014-7-16 10:08
我都新玩緊架STAMPEDE,架車好實淨無乜野執,不過我覺吾夠快~

你換左齒未? 行3S都ok快架
965 發表於 2014-7-16 11:47:16 | 只看該作者
If you play Nimh.... Not too bad, or even 2s with stock setting, once you go to 3s or 4s .... Then rpm arms, shafts, push rods, hubs etc better upgrade...
RRN202 發表於 2014-7-16 12:35:31 | 只看該作者
我都買左細revo 一個月到。 枝狗骨(前後)都試過鬆脫, 但總括黎講真係亂咁飛都得,短程加速真係冇得頂,但motor好易overheat. 諗住加散熱。 呢架車細細架方便攜帶,鍾意玩下越野但又唔方便入倉玩。性價比黎講。呢架真係冇得輸
 樓主| Alexyu 發表於 2014-7-16 12:41:24 來自手機 | 只看該作者
RRN202 發表於 2014-7-16 12:35
我都買左細revo 一個月到。 枝狗骨(前後)都試過鬆脫, 但總括黎講真係亂咁飛都得,短程加速真係冇得頂, ...

師兄有無興趣出尼一齊玩^^我住大埔,頭先師兄講左摩打要加散熱,我都要搵日出去執下野..
RRN202 發表於 2014-7-16 13:13:44 | 只看該作者
Alexyu 發表於 2014-7-16 12:41
師兄有無興趣出尼一齊玩^^我住大埔,頭先師兄講左摩打要加散熱,我都要搵日出去執下野.. ...

我住觀塘區~試過帶架車去南丫島赤柱d 沙灘沙石地玩, 好過隱~
gimsink 發表於 2014-7-16 14:45:38 來自手機 | 只看該作者
Alexyu 發表於 2014-7-16 09:24
麻煩師兄,咁我尼架車配件最齊既地方係邊可以睇?因為問我買車果間老細,佢只係話架車好實淨,乜都唔洗攪, ...

最齊件应該係呀斯馬, 街輔好似冇乜件, 可以上Amain, Tower hobbies, Losi Parts house 等買,細件野運费有限錢,分分钟平过坐車出旺角……
gimsink 發表於 2014-7-16 15:49:46 來自手機 | 只看該作者
Alexyu 發表於 2014-7-16 09:24
麻煩師兄,咁我尼架車配件最齊既地方係邊可以睇?因為問我買車果間老細,佢只係話架車好實淨,乜都唔洗攪, ...

最齊件应該係呀斯馬, 街輔好似冇乜件, 可以上Amain, Tower hobbies, Losi Parts house 等買,細件野運费有限錢,分分钟平过坐車出旺角……
GARYLAMLAM 發表於 2014-7-16 15:55:25 | 只看該作者
GOOD WELCOME TO JOIN
ckwu@@ 發表於 2014-7-16 16:01:50 | 只看該作者
george519 發表於 2014-7-16 10:44
你換左齒未? 行3S都ok快架

換左跟番黎個粒17T ,用3S速度可以接受,但吾可以好似外國人甘一扣雞架車就抽頭~吾知咩原因,同埋個搖控粒錄燈會斬斬下~

玩多陣會換摩打同ESC

choyip 發表於 2014-7-16 16:12:18 | 只看該作者
ckwu@@ 發表於 2014-7-16 16:01
換左跟番黎個粒17T ,用3S速度可以接受,但吾可以好似外國人甘一扣雞架車就抽頭~吾知咩原因,同埋個搖控粒錄 ...

3S, 換個25T, 下下起頭,31T, 快到行唔到直線

ckwu@@ 發表於 2014-7-16 16:25:45 | 只看該作者
我架係1/10 stampede 有咩ESC 同摩打介紹?