RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kAyue
收起左側

有冇葵青區朋友玩DIY四軸

12114 發表於 2014-12-5 12:45:51 | 顯示全部樓層
frank8wong 發表於 2014-12-5 12:10
12114,請問荃灣區有咩地方玩穿越架?

我去南生圍飛...
好唔方便,但夠空曠

法師傅 發表於 2014-12-5 15:18:57 | 顯示全部樓層
12114 發表於 2014-12-5 12:45
我去南生圍飛...
好唔方便,但夠空曠

有無試過南生圍低空穿越 ? 有無好場地 ? 好耐無好過 , 主要無車 , 交通麻煩
frank8wong 發表於 2014-12-5 15:45:04 來自手機 | 顯示全部樓層
南生圍,低飛唔得咁多人,仲有冇好地方?
frank8wong 發表於 2014-12-5 15:48:15 來自手機 | 顯示全部樓層
法師傅,你個240摺架係邊道買,我係淘寶買左一個星期都未到
法師傅 發表於 2014-12-5 15:54:42 | 顯示全部樓層
frank8wong 發表於 2014-12-5 15:48
法師傅,你個240摺架係邊道買,我係淘寶買左一個星期都未到

都係TAOBAO , KIM 出品 , 你都係 ?
frank8wong 發表於 2014-12-5 16:20:31 來自手機 | 顯示全部樓層
係淘寶搵唔到摺碳,最後都係買左冇摺的250,可給我運結嗎?
法師傅 發表於 2014-12-5 17:23:29 | 顯示全部樓層
frank8wong 發表於 2014-12-5 16:20
係淘寶搵唔到摺碳,最後都係買左冇摺的250,可給我運結嗎?

碳機唔低玩 , 又導電 , 整PCB底板有難度 , 所以無咩款呱 ,
摺機更加無咩款 , 可能好多人都攪唔掂點樣摺得又穩陣 ,
早期有D設計打開後仲要加多4粒螺絲去固定 , 唔方便就自然無人買 ,
我果隻240連結PM左你 , 利申唔係我生意
 樓主| kAyue 發表於 2014-12-5 18:08:08 | 顯示全部樓層
今晚天氣唔錯,應該可以出動!!
12114 發表於 2014-12-5 18:38:19 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2014-12-5 15:18
有無試過南生圍低空穿越 ? 有無好場地 ? 好耐無好過 , 主要無車 , 交通麻煩
...

我都冇車啊呀!!!落車再坐船行入去
未到大草地前有樹可穿,平日去好小人,見邊個位冇人就放低D野起飛
試過架機掛左響樹中間,搞左好耐先汁返架機,玩斷左3對槳
12114 發表於 2014-12-5 18:45:31 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2014-12-5 15:54
都係TAOBAO , KIM 出品 , 你都係 ?

KIM400 好似好正
RivenMan 發表於 2014-12-8 00:04:05 | 顯示全部樓層
幾時約青衣放~(近近地因為我得1粒電)
12114 發表於 2014-12-8 20:15:17 | 顯示全部樓層
RivenMan 發表於 2014-12-8 00:04
幾時約青衣放~(近近地因為我得1粒電)

邊個位放?日定夜?
法師傅 發表於 2014-12-9 11:28:03 | 顯示全部樓層
12114 發表於 2014-12-8 20:15
邊個位放?日定夜?

250日機我有興趣
法師傅 發表於 2014-12-9 11:32:29 | 顯示全部樓層
12114 發表於 2014-12-5 18:38
我都冇車啊呀!!!落車再坐船行入去
未到大草地前有樹可穿,平日去好小人,見邊個位冇人就放低D野起飛
試過 ...

穿越預左會斷槳 , 所以我每次都帶定廿對無走雞 ,初頭用 X豐5030 6030 , 技術又差 , 真係5粒電就KO左廿對 ,
最近換曬 5045 6045 , 硬好多 , 技術無咁屎 , 就撞就收油 , 平均每次5粒電都係KO 1-2 對

搵日去南生圍見識下都好
12114 發表於 2014-12-9 14:37:53 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2014-12-9 11:32
穿越預左會斷槳 , 所以我每次都帶定廿對無走雞 ,初頭用 X豐5030 6030 , 技術又差 , 真係5粒電就KO左廿對 , ...

有機會下次一齊玩
法師傅 發表於 2014-12-9 15:01:45 | 顯示全部樓層
12114 發表於 2014-12-9 14:37
有機會下次一齊玩

好呀 !!! 不過我淨係玩250小雞雞

isaac006 發表於 2014-12-9 15:21:16 來自手機 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2014-12-9 15:01
好呀 !!! 不過我淨係玩250小雞雞

師兄,知唔知如果想加osd落250度用邊隻最好?比你又會唔會用osd? 我買咗窮人osd不過唔知點解唔support我個鏡頭,一係有字黑畫面(未 connect鏡頭),一係就得個畫面冇字( connect咗之後)
isaac006 發表於 2014-12-9 15:23:02 來自手機 | 顯示全部樓層
isaac006 發表於 2014-12-9 15:21
師兄,知唔知如果想加osd落250度用邊隻最好?比你又會唔會用osd? 我買咗窮人osd不過唔知點解唔support我 ...

我 check過唔係ntsc同pal既問題 :/ 因為佢呢兩個 mode都唔 work.....
法師傅 發表於 2014-12-9 16:01:10 | 顯示全部樓層
isaac006 發表於 2014-12-9 15:21
師兄,知唔知如果想加osd落250度用邊隻最好?比你又會唔會用osd? 我買咗窮人osd不過唔知點解唔support我 ...

HI ~

我都係用開窮人OSD , 幾架250都有 , 主要睇電壓 , 因為好怕BB響嘈生曬 XD

窮人OSD好易攪 , VCC IN 比電 佢 , IVG 駁鏡頭 , OVG 駁圖傳 ,
睇睇有無駁錯 ? 有問題多數都係係咁閃 ! 你用邊隻CAM & 圖傳 ?
係咪CAM & 圖傳都係曬 OSD 供電 ? 我分開供電就無試過你個問題 .... 唔知有無關系
isaac006 發表於 2014-12-9 16:44:11 來自手機 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2014-12-9 16:01
HI ~

我都係用開窮人OSD , 幾架250都有 , 主要睇電壓 , 因為好怕BB響嘈生曬 XD

應該唔關事,因為就咁 connect咗 power同 ground都冇事,一 connect條 video out就冇晒的字....

btw你用緊既係大陸"非凡科技ffosd"定係真係 open source嗰隻 remzibi osd?