RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2020|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

大家好,我係新手,關於Esky004問題.想請教大家.thx

wah2320 發表於 2007-2-13 03:08:35 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
昨日在KWS買了一部Esky004.我有問過店員舊電8.4v一次 應該charger幾耐?店員話1小時.我就回家charger足1小時就停了.發覺舊電好熱,但我冇理會,諗住明日開始玩.到了明日想玩時.唔知係唔係舊電冇電.我用個搖控控制部機,但冇反應,只見個control system 亮住紅燈.....  問題1  係唔係舊電冇電呢?
問題2   舊電8.4v一次 應該charger幾耐?
問題3   係唔係個叉機唔?因為舊電8.4v.而個叉機12v
問題4   係唔係可以改無刷摩打加電變呢?.什麼型號.大約幾錢? 尾摩打又要唔要改呢?
問題5   如果改鋰電最好用 ? V  ? mAh 呢? 大約幾錢?
問題6    買什麼型號叉機係最好呢?  大約幾錢?
wave 發表於 2007-2-13 08:42:34 | 只看該作者
你開机時,搖控油門要保持最底.
小步 發表於 2007-2-13 10:46:58 | 只看該作者
看看你的油門trim 及油門是不是最低 or 反左方向~
 樓主| wah2320 發表於 2007-2-13 17:13:51 | 只看該作者
wave兄,小步兄,多謝倆位解答我的問題!原來是這樣的.明白 可以動了.thx....但我想知問題2.可唔可以回答呢.....thx
wave 發表於 2007-2-13 17:16:39 | 只看該作者
原帖由 wah2320 於 2007-2-13 17:13 發表
wave兄,小步兄,多謝倆位解答我的問題!原來是這樣的.明白 可以動了.thx....但我想知問題2.可唔可以回答呢.....thx

唔記得,不過你义到暖就得,
用(11.1V)li-po 電會更好.
小步 發表於 2007-2-13 18:59:26 | 只看該作者
NO.2 WAVE 兄答了你 +多一句,小心唔好太久,冇AUTO-CUT的,唔係火足都似.
NO.4 新手沒這個必要. 370 +heatsink 已可
NO.5 11.1V 1000~1300MAH 12或以上
NO.6 如要求不高, 一般分壓充可以了..2xx~3xx 未來飛450都可以.
lapcnk 發表於 2007-2-13 20:37:55 | 只看該作者
鋰電多d C同少d C有乜分別呢? 我見3e牌1000-1300mah既都係10C.
 樓主| wah2320 發表於 2007-2-14 00:45:04 | 只看該作者
再次多謝小步,wave的解答.有了小步和wave的熱心人士幫忙,對新人會有好大幫助,.thx....
小步 發表於 2007-2-14 09:55:07 | 只看該作者
原帖由 lapcnk 於 2007-2-13 20:37 發表
鋰電多d C同少d C有乜分別呢? 我見3e牌1000-1300mah既都係10C.

3e 1200MAH 10C 我在用
事實真係力水嘛嘛.由其是用370 馬達
不過平嘛~~~70蚊
12c 以上都要百幾蚊.
買得鋰電就要買差機,有心理準備一野要洗300幾
zifu 發表於 2007-2-14 10:34:07 | 只看該作者
飛fp 機,8-10c電已經很足夠,又何必花錢呢
小步 發表於 2007-2-14 10:56:15 | 只看該作者
一般飛就可能夠,我地飛個班要求唔同.
教得人飛FP .就玩得盡~
我以算碎料, fever介班友用fp又Roll 又loop.
正飛CONE 也是小事.
10c 來說我在用,航線砍狠o的都冇力
fp 本來就可以發揮得好極限,只係冇幾個人會懂
用原裝機來比....哂氣
wave 發表於 2007-2-14 11:05:57 | 只看該作者
原帖由 小步 於 2007-2-14 10:56 發表
一般飛就可能夠,我地飛個班要求唔同.
教得人飛FP .就玩得盡~
我以算碎料, fever介班友用fp又Roll 又loop.
正飛CONE 也是小事.
10c 來說我在用,航線砍狠o的都冇力
fp 本來就可以發揮得好極限,只係冇幾個人會懂 ...

agree,新手hov机10c就o.k.
如果真係飛,或者個地方大風d,就12c會好d.