RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 鋒鋒鋒
收起左側

為己為人,死車/Cup車請盡早揚聲

1BM 發表於 2015-2-2 21:16:38 | 顯示全部樓層
hydrogen9999 發表於 2015-1-30 09:33
好多新手慢車死車唔出聲,仲慢慢落去執車,如果你部車撞到佢部死車,仲會鬧番你轉頭,因為好多時佢地都唔知 ...

佢地慢慢行落track執車都系事少 , 過馬路唔睇車先至攞你命 , 以為其他正在跑緊的人一定會自動波讓佢執完車先玩 , 大佬呀! 賽車場泥架 , 過馬路唔睇車都唔該你舉一舉手啦 , 比Driver台的C兄注意到你想點啦 , 大家話對不對?
brianych 發表於 2015-2-3 00:10:52 來自手機 | 顯示全部樓層
1BM 發表於 2015-2-2 21:16
佢地慢慢行落track執車都系事少 , 過馬路唔睇車先至攞你命 , 以為其他正在跑緊的人一定會自動波讓佢執 ...

佢哋唔想要腳?一部4.5T 慢慢地都有40-50km..加塊2.x mm 炭底板射落隻腳唔斷有鬼囉....
sfdo 發表於 2015-2-10 12:13:53 | 顯示全部樓層

公家場千其唔好同賽車場比。
明知有新手,每次加速前應該先了解前段路情況再加速。明知有D車左了右了應先跟住佢尾適合時才過頭。唔好諗住佢可以 keep到線位俾你過。
遇到有D快車'高手'就只好入綠區避。keep自己線位或讓線位兩樣都會死。
andy3210 發表於 2015-2-22 16:04:59 | 顯示全部樓層
小弟超新手請各位吾好介意,新到連慢車都要出聲真係吾識

亦敢問一下各位自問為快既炒左埋去個新手度是否新手慢車會乜事都無?大家都是用錢買的

賽車場慢車比你lap既係咪都要自動收皮等你地所謂快既去馬?
 樓主| 鋒鋒鋒 發表於 2015-2-22 22:30:54 | 顯示全部樓層
andy3210 發表於 2015-2-22 16:04
小弟超新手請各位吾好介意,新到連慢車都要出聲真係吾識

亦敢問一下各位自問為快既炒左埋去個新手度是否新 ...

師兄,我指嘅"慢車"意思係話部車有任何事情而不能以正常車速行駛都應該出聲/大叫,等其他人有所警覺,免得大家都有損失,正如你所講,人地部車都要用錢買。如果師兄覺得出一句聲去避免一下都唔想GA,呢個就係閣下自由。BTW提醒一句,場入面係有機會出現8仔GA,如果唔出聲而又俾8仔射中,我就真心為事主祈禱。(因為8仔多數冇事,但被射中果個就⋯⋯)

andy3210 發表於 2015-2-23 08:55:24 來自手機 | 顯示全部樓層
多謝指點,原來慢車係指不能正常車速。小弟受教
andy3210 發表於 2015-2-23 08:57:17 來自手機 | 顯示全部樓層
8仔係指1:8?  可以響JV玩嗎?
 樓主| 鋒鋒鋒 發表於 2015-2-23 11:35:05 | 顯示全部樓層
andy3210 發表於 2015-2-23 08:57

有冇8仔.......你去睇下就知,場內都講明可以玩電8,不如你都做一做功課,爬一爬文
carson6099 發表於 2015-2-23 12:14:24 來自手機 | 顯示全部樓層

尋日有ching直路尾解體又唔出聲
andy3210 發表於 2015-2-23 12:15:40 來自手機 | 顯示全部樓層
吾該曬,剛好爬中左呢度所以係你答吾係第二個答咁解啫
georgej 發表於 2015-2-23 12:49:48 | 顯示全部樓層
點樣為之正常車速?白豬/4.5如何介定
carson6099 發表於 2015-2-23 13:39:21 來自手機 | 顯示全部樓層
人地話部車有事慢車,同白猪/4.5係冇關係
brianych 發表於 2015-2-23 13:54:20 來自手機 | 顯示全部樓層
andy3210 發表於 2015-2-23 08:57

近排多咗啲8仔係JV玩,各位小心啲,有啲8仔師兄係唔理死沖爛沖,你哋唔收車就收皮。
carson6099 發表於 2015-2-23 16:07:14 來自手機 | 顯示全部樓層
俾8仔撞到真係腳都断
rcrr 發表於 2015-2-23 17:05:29 | 顯示全部樓層

其實你架車只要識行識走,唔好連直路都行到S形,行下停下,忽左忽右就OK唔算慢車啦,大家架車都要錢買,都唔係針對新手,總知麻煩架車有事就大大聲話死車就大家安全
其實又唔只係8仔死衝欄衝,12仔10仔一樣死衝欄衝,架架車落到場都死衝欄衝
andy3210 發表於 2015-2-23 17:33:44 來自手機 | 顯示全部樓層
好明白街場一定有些潛規則,正如小學生去球場踢波都吾會走去跟大人隊。但個場就得一個,希望大家快車手容一下比新人或者慢人參與下
georgej 發表於 2015-2-25 15:02:56 | 顯示全部樓層
carson6099 發表於 2015-2-23 13:39
人地話部車有事慢車,同白猪/4.5係冇關係

以一個新手計,部車有無事都未知,更何況一些術語規則。
係咪應該見到新手指導一下,吾係在網上指責呢
hydrogen9999 發表於 2015-2-25 18:41:22 | 顯示全部樓層
我估樓主的本意唔係想針對新手,新手唔知規矩,提醒完會真心講聲唔好意思,下次注意番,呢d 係值得鼓勵;
但有d 人,提佢唔好故意停在直路,甚至逆線行駛,好聲好氣提佢仲串番轉頭:「新手係咁架啦!」,然後行動照舊
carson6099 發表於 2015-2-25 19:58:07 | 顯示全部樓層
georgej 發表於 2015-2-25 15:02
...

原來慢車都係術語,失敬失敬
 樓主| 鋒鋒鋒 發表於 2015-2-26 01:55:42 | 顯示全部樓層
georgej 發表於 2015-2-25 15:02
...

師兄,見你都好有誠意用咁多字去表達你GA意見,我會接受。字裡行間我都好應該要注意一下。我係呢度開得POST就會預左有不同意見,由此至中我都只係想講,有事(指閣下之搖控車不能正常地於跑道上行駛)真係要出聲,我選擇網上講,當然有我原因。我只係希望新手/老手爬文時會注意到而有所警覺。而且當面講,新手們又接唔接受到?有時提醒人分分鐘俾人鬧番轉頭。
此POST絕無指責成份,我又大膽地問一句我係呢個POST入面有冇開過人地個名/post過人地個樣?有錯請指教