RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1995|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

引擎setup 問題

ykk 發表於 2007-2-24 00:18:16 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
而家用 os 50SX-H  ,由 idle 比油時好易死火

大小油針應點set呀?  小油針其實o系 管咩 ga 呢?
move 發表於 2007-2-24 00:34:01 | 只看該作者
咁係用 idle...係比大定細油先死火
heliguy 發表於 2007-2-24 00:35:10 | 只看該作者
小油針計,當引擎idle時,按住油喉。如果引擎五秒死火就ok。如果立即死火就太lean。如果超過五秒吾死火反而轉速提高就太rich。大油針要飛起一陣,落番機。用手指摸下引擎底部,如果三四秒手指仲放得落就ok。大熱就lean,一啲都吾熱就太rich。

move 發表於 2007-2-24 00:41:34 | 只看該作者
咁你唔用 idle飛係咪都咁2死火??...如果唔係多數set錯左 idle
move 發表於 2007-2-24 00:46:16 | 只看該作者
原帖由 heliguy 於 2007-2-24 00:35 發表
小油針計,當引擎idle時,按住油喉。如果引擎五秒死火就ok。如果立即死火就太lean。如果超過五秒吾死火反而轉速提高就太rich。大油針要飛起一陣,落番機。用手指摸下引擎底部,如果三四秒手指仲放得落就ok。大熱就 ...

做以上動作...請找高手指引
heliguy 發表於 2007-2-24 00:46:19 | 只看該作者
新引擎最好行rich一啲,需要run-in。
 樓主| ykk 發表於 2007-2-24 00:47:45 | 只看該作者
原帖由 heliguy 於 2007-2-24 00:35 發表
小油針計,當引擎idle時,按住油喉。如果引擎五秒死火就ok。如果立即死火就太lean。如果超過五秒吾死火反而轉速提高就太rich。大油針要飛起一陣,落番機。用手指摸下引擎底部,如果三四秒手指仲放得落就ok。大熱就 ...

喔 唔怪得成日見人摸底 la....唔該晒
 樓主| ykk 發表於 2007-2-24 00:49:12 | 只看該作者
原帖由 move 於 2007-2-24 00:46 發表

做以上動作...請找高手指引

經己找到 嘿
 樓主| ykk 發表於 2007-2-24 00:55:50 | 只看該作者
原帖由 heliguy 於 2007-2-24 00:46 發表
新引擎最好行rich一啲,需要run-in。

呢個我知,  但以前我有個幾唔好的習慣.  之前飛飛機時(唔系直升機)  

一副引擎run 3-4 缸油後 就會lean盡去飛,因飛機一炒 好多時引擎都唔要得  (死機 落呢例外/玩動作失手通常系全炒)

所以一般都唔會太愛護引擎,但而家呢個習慣應該要改
heliguy 發表於 2007-2-24 02:55:45 | 只看該作者
飛機一般轉數比較底,散熱快,引擎比較無吟易瓜,太lean最多死火。直昇機引擎idle-up時轉數係最大馬力16,000-17,000附近。一次lean run 就可能要換司傘啦。
 樓主| ykk 發表於 2007-2-24 03:57:59 | 只看該作者
喔  又學到野
小步 發表於 2007-2-24 17:15:47 | 只看該作者
原帖由 heliguy 於 2007-2-24 02:55 發表
飛機一般轉數比較底,散熱快,引擎比較無吟易瓜,太lean最多死火。直昇機引擎idle-up時轉數係最大馬力16,000-17,000附近。一次lean run 就可能要換司傘啦。

應該係相反, 飛機engine 比較高轉. 直昇機食力則比較大.不過lean run 真係一個freight 燒火咀斷雞比.

detail 調教油針上面o的私父說過, 如果找不到人幫忙又急飛, 副針 跟化油器拉平衡,主針 1圈半 少2格, 通常都飛得起,不傷engine 但富一點點油.
heliguy 發表於 2007-2-24 21:24:30 | 只看該作者
飛機引擎通常有兩大類;花式/像真(Pattern/Scale),及競速(Pylon racing)。競速引擎的確會在最高馬力轉數範圍運作,因為油門會開到最大,直至無油降落。呢啲引擎轉數會超過20,000轉。花式/像真機引擎會在最大扭力範圍運作,油門反應比較快及線性。呢啲引擎同直昇機既差吾多一樣,但轉數會比較底。

例: 飛機 OS46AX 用 10x7" 槳引擎轉數大約在13,200。比最大馬力時底。
直昇機 OS50 Hyper 用 8.6比1 大槳轉1,900,引擎轉數16,340。
 樓主| ykk 發表於 2007-2-25 00:08:24 | 只看該作者
感覺直升機引擎難set D....飛機引擎可以o系地面試,一面比油, 一面看溫度,一面看轉數,一面set油針....不出30分鐘set好

直升機就要飛起試 又唔識飛果下先難攪 嘿
heliguy 發表於 2007-2-25 01:50:59 | 只看該作者
所以小步兄講既都可以飛住先。