RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kamwai
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] del...

gos 發表於 2015-5-29 15:12:47 來自手機 | 只看該作者
其實快慢車, 高低新手同場玩都可以, 只要唔好走逆線, 被後追過唔好轉呔及壞車死車要大叫一聲提醒在玩的其他ching便可, 技術可慢慢練
1312 發表於 2015-5-29 17:04:09 來自手機 | 只看該作者
幾多人支持樓主玩車
繼續玩吧
 樓主| kamwai 發表於 2015-5-29 17:17:01 來自手機 | 只看該作者
再說一句.多謝大家.終合各師兄意見.試試玩多一排.睇下自己d技術會唔會提高.謝謝大家
kelvinayhh 發表於 2015-5-29 17:47:00 來自手機 | 只看該作者
kmt 發表於 2015-5-29 13:39
隔咗30年, 今年年頭先玩返RC,  砌部cheap野, TT02, 喺公園放幾個膠樽 練下, 同玩樂器一樣, 練得多自然得心 ...

Ching 咁呢個都好似係你自制能力問題喳喎……
kelvinayhh 發表於 2015-5-29 17:48:38 來自手機 | 只看該作者
ching唔好開turbo住,慢慢行到條線位先少少咁開turbo
eric2643 發表於 2015-5-30 20:07:58 | 只看該作者
每晚係屋企上VRCPRO練一粒鐘車,保證你有進步
阿邊個 發表於 2015-5-30 20:22:12 | 只看該作者
轉玩越野呢, 個人就覺得唔係出路, 始終冇解決到個問題. 玩平跑, 學tune 車, 認識基本mechanical 嘢, 咁係皇道.

題外話: 可能玩RC 既年紀都大少少啦, 即係呢, 我就覺得呢個壇, 較為會多D constructive 既討論.

俾著第二D 論壇, 細路仔多果D啦, 三句唔埋兩句就DLLM,  {banned}, 跟住又串人罵戰, 真係冇眼睇唔想上.

kkchung 發表於 2015-5-30 23:14:55 | 只看該作者

1. 如果你有目標要跑快,但只玩了一年這麼短。 除非你資質很不錯,同時又有有能力的人群支援。否則很難和那些有多年經驗,又有心去跑快的人比較。

2. 個人建議不要只留在 JV 一處跑,一定要到各處場地去跑。才會有更多不同經驗 或 期間的啟發。

3. 和你玩的人群會直接影響到你的技術資訊、心態 及 要求。有心跑快便去識多些有真正高技術的人或車隊,這樣才更容易比較 及 知道自己問題所在。也對產品使用有更多不同了解。

這是 JJ 訪問,可以看看他的想法。
http://www.rc-magazine.com/bbs/portal.php?mod=view&aid=241
aloha 發表於 2015-5-31 16:57:44 | 只看該作者
師兄, 架車係死, 個場都係死既. 只有個人先係生...
個個場都唔同玩法,冬天同夏天用條太都唔同啦..
剩係 setting 都有排玩, 不過就係因為咁多野玩, 先多野學, 先不離不棄..

利申, 玩咗廿幾年都咁屎 x 5 (係咪乘到5啦?, 其實依家我都半退休咁玩架啦)
唔識做 發表於 2015-6-1 00:42:19 | 只看該作者
用VRC , 係咪一定要買果個USB ADAPTER 先玩?
eric2643 發表於 2015-6-1 08:58:41 | 只看該作者
唔抆支槍出黎又點練呢......
唔識做 發表於 2015-6-1 19:21:57 | 只看該作者
咁個adaptor 一定要上網買?
warehouse 發表於 2015-6-1 21:15:49 | 只看該作者
kmt ching 唔明你話車就唔好一齊玩喇. 我覺得3兩個1齊玩車,吹下水窒下都幾爽,不過玩車同捉棋心態差唔多,即技術差得遠就玩唔埋,我都係1架車自操咋。
kkchung 發表於 2015-6-2 01:43:12 來自手機 | 只看該作者
唔識做 發表於 2015-6-1 19:21
咁個adaptor 一定要上網買?

可以去廣華街萬里,之前看到也有售。VRC 用鍵盤玩也可以。
Chrispo 發表於 2015-6-2 13:25:57 | 只看該作者
如果想練手指, 提昇手眼協調, 用上 VRC Adaptor 和自己支控最理想。曾經見邊鴻聲有得賣, 可以去問問。
唔識做 發表於 2015-6-2 19:00:35 | 只看該作者
萬里無貨了