RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3478|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問那裡有磁石環賣ar???? 

dalelee 發表於 2007-2-27 11:56:09 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問那裡有磁石環賣ar???? 
i lost two of it
Thx
kentsui 發表於 2007-2-27 12:06:50 | 只看該作者
鴨記
清清 發表於 2007-2-27 12:11:39 | 只看該作者
鴨記:昌記、新昌、永順都有,兩至拾蚊粒視乎大細~

一係去問d潮女佢地去邊度買"臍環"( 講笑 )
 樓主| dalelee 發表於 2007-2-27 13:22:39 | 只看該作者
原帖由 清清 於 2007-2-27 12:11 發表
鴨記:昌記、新昌、永順都有,兩至拾蚊粒視乎大細~

一係去問d潮女佢地去邊度買"臍環"( 講笑 )

謝謝
因我的機去到高轉數時jam 落黎
有d 師兄講我冇左d 磁石環 所以要買ar
唔知d  磁石環要加落邊條線ga???

我部機因為這樣抄左有10次la

佢每次飛到腰打上就lock實晒,
點用個控也動不到
打屯乜制也冇反應
seller 該用戶已被刪除
seller 發表於 2007-2-27 17:24:19 | 只看該作者
你用35mhz??
清清 發表於 2007-2-27 17:49:36 | 只看該作者
原帖由 dalelee 於 2007-2-27 13:22 發表

謝謝
唔知d  磁石環要?br />

點用個控也動不到
打屯乜制也冇反應

現我知你要的是甚麼磁環,磁環是加在電源線正負極每邊一粒~

煩請看圖解( 手機拍的,見笑 ):
rk2 發表於 2007-2-27 18:13:58 | 只看該作者
唔係磁石, 係鐡粉芯 ferrite 呀 用來過濾高頻雜訊的.
清清 發表於 2007-2-27 18:31:34 | 只看該作者
原帖由 rk2 於 2007-2-27 18:13 發表
唔係磁石, 係鐡粉芯 ferrite 呀 用來過濾高頻雜訊的.

我都知,但有時候講到咁pro唔係個個睇得明
python 發表於 2007-2-27 18:45:35 | 只看該作者
I have bought this thing from Ap Liu ST, its hole is bigger than a normal motor cable gar, so, u have to round a circle through the hole to make it tight, like this...(hope I can make myself cleard)
 樓主| dalelee 發表於 2007-2-27 19:10:55 | 只看該作者
原帖由 seller 於 2007-2-27 17:24 發表
你用35mhz??

i am using 36 mhz
 樓主| dalelee 發表於 2007-2-27 19:11:43 | 只看該作者
原帖由 清清 於 2007-2-27 17:49 發表

現我知你要的是甚麼磁環,磁環是加在電源線正負極每邊一粒~

煩請看圖解( 手機拍的,見笑 ):

但咁大我的直昇機放不入ar
 樓主| dalelee 發表於 2007-2-27 19:21:19 | 只看該作者
係唔係receiver要離開電變同motor線及bec有幾遠得幾遠ar???
同 我有冇需加磁環ar???
同有冇d相比到我睇到點走d線ar??
因我唔識走ar
我的是trex450se
有冇大大可以post  d 相ar???
thx

dale
zifu 發表於 2007-2-28 01:38:20 | 只看該作者
原帖由 dalelee 於 2007-2-27 13:22 發表

謝謝
唔知d  磁石環要?br />

點用個控也動不到
打屯乜制也冇反應

一定用平電變... BEC 電流不夠,一般只得2A, 分4個SERVO 用,每個只得500MA,還有接收用電,好多人這樣死左都唔知乜事,亦可用3A獨立BEC,每個幾十元
 樓主| dalelee 發表於 2007-2-28 04:50:11 | 只看該作者
原帖由 <i>zifu</i> 於 2007-2-28 01:38 發表<br />

<br />
<br />
一定用平電變... BEC 電流不夠,一般只得2A, 分4個SERVO 用,每個只得500MA,還有接收用電,好多人這樣死左都唔知乜事,亦可用3A獨立BEC,每個幾十元
<br />

我用緊亞託 35 A 電變,唔知係唔係平電變  AR??
我已用獨立BEC  GA  LA
都抄AR
purplestar 發表於 2007-2-28 04:51:28 | 只看該作者
BEC, 其實係乜來的??
thx !
rk2 發表於 2007-2-28 09:03:50 | 只看該作者
好似係 battery eliminate circuit ?? 免接收電裝置 ??
cad 發表於 2007-2-28 11:45:44 | 只看該作者
原帖由 purplestar 於 2007-2-28 04:51 發表
BEC, 其實係乜來的??
thx !

BEC 是將11.1或7.4V的電池降壓做5或6V供電比接收和SERVO用,其實電變內置已有BEC (電變去接收的紅黑線是BEC輸出)..但吾知有幾多A...電變個SPEC好小有講BEC輸出幾多A..所以吾知夠吾夠..
purplestar 發表於 2007-2-28 11:58:24 | 只看該作者
thx!! all brothers' info!!
zifu 發表於 2007-2-28 12:53:10 | 只看該作者
其實磁圈,一般用在炭纖機架,尾通機,因為炭纖在飛行中容易產生靜電,油機一般只用在gyro servo.
 樓主| dalelee 發表於 2007-2-28 17:17:18 | 只看該作者
http://www.hiphingashtray.com.hk ... pic=4992&show=0
上面也有好多師兄比左意見
大家可以睇睇
thx all brother
tonight i will do it
heehee
Dale