RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: ghostkcleung
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術討論] 意外未必一定係機手責任

chui 發表於 2015-11-30 19:55:15 | 只看該作者
比你响度贏晒又點?球場就可以玩rc?啲小朋友見到你地就唔會响球場打波跑步?政府就開放所有地方比你hov.機?責任渦…學吓做人先啦,爛小小嘢瓜瓜噪。
solaris8x86 發表於 2015-11-30 20:06:22 | 只看該作者

我無贏,你亦無輸,但為人父親,唔該你呢... 做事前要考慮家人為先,自己個感受為後,婚後既男人,都應該以此錯誤觀念為戒,武力只會帶來下一過程度嘅不幸。
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-11-30 20:43:15 | 只看該作者

直昇機要去專屬地方,
得,擺低兩皮嘢入會先囉。
如果係咁,呢度基本上絕大部分都違規,
講呢啲嘢根本不設實際,
只不過係將個道德升高去指責別人。

香港法律除咗幾個地方絕對禁飛之外,
有無講過其他地方唔飛得先?
無禁飛嘅地方,又係咪一定飛得先?

禁煙區以外嘅範圍,
係咪即係可以完全唔理其他人食煙先?

無老人家,無大肚婆嘅時候,坐唔坐得關愛座先?

好喇,我就當依家嘅法律未完善,
用返擱下嘅道德標準去判斷,球場 Hov 機一定唔啱,
咁如果我喺足球場踢緊波,咁無唔啱啦,係咪 ?
有個細路走入嚟,我係咪可以帶個波埋去,
3 碼距離兜腳 "散" 爆佢個頭先 ?

所以一直捉住球場講非黑即白,
倒不如講所有遙控航模都係萬惡。
唔係話要邊個贏,我唔洗其他人去教我點做人嘅,呢版嘢已經講晒:
http://www.cad.gov.hk/chinese/model_aircraft.html
solaris8x86 發表於 2015-11-30 22:06:47 | 只看該作者

我冧依個惦差唔多應該要完,其實大家都有一定程度理解你個case當其時個處境,玩電直嘅人甚至可能身同体會過,只玩車既人亦自然由自己利益出法覺得你危險,其實全部都係主觀性利己意見,已經無所謂對與錯。而民航署既所謂嘅指引,亦係由一部份我吔模型飛機界既前輩提供比民航署再修改而成,跟本亦無法對現今模型飛機或無人機等高階技術接口以供玩家係現今香港環境有效應用,如我所講,你當時行運,但運氣唔會永遠企係你嗰邊,唯有下次再睇睇時間上,或地點有無可再調校嘅空間 (但如揾其他屍兄幫手睇水 (個場人多時最有用)),或放下雪糕筒圍住hold機位等等手段 (地政署都用) ,避免叉仔又嚟搞嘢。

rickysuper 發表於 2015-12-1 15:16:59 | 只看該作者
球場放無人機已經係唔啱啦。球場就緊有人走黎走去架啦。揰唔揰親人都一定係你唔啱。
138168 發表於 2015-12-5 20:01:05 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-11-30 19:30
>>>>法律永遠保護第三者....

啊黃蜂兄呀,我無記錯你個人好似仲係澳洲,你嗰啲理論係咪澳洲用開架? (定係 ...

大哥, 遵守法律, 責任
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-12-5 20:23:07 來自手機 | 只看該作者
唉,唔好再拗喇,總之啱唔啱都好,出事就由個官判啦。我就無諗過轉位,有咩事我自己孭返飛,講完。
solaris8x86 發表於 2015-12-5 21:55:40 | 只看該作者

啊黃蜂兄可能已入籍澳洲多年,對香港玩具民航指引比較外行,其實... 除機場5公里範圍外,基本上無法例有指定玩具飛機一定要係玩具飛機場玩,當然以常識考慮,大家會係少人嘅地方玩大馬力玩具。如電真一類,我回惦只係對"遵守法律"一句可能會對其他市民做成紐曲性誤解,以為玩玩具飛機真係有法律可以尊守而必定要去玩具飛機場玩至叫合法 (若真係有咁就卜街,基本上香港日日都有幾百人係民航署指引下地點玩,若以阿黃蜂兄嘅假設性理解,其實都係違法 (因為民航署指引下所有地點都唔係政府受權既RC飛機場,而係走私場)),至於"責任"則無任歡迎。
skyhawk 發表於 2015-12-6 22:28:56 | 只看該作者
ghostkcleung 發表於 2015-11-30 18:11
嘩!收工返嚟望吓,又筆戰。

我嘗試吓搵把尺去量度,

其實如果唔係某D友仔係度點火, 點會有筆戰, 相信唔關師兄你事

不過渣車都係咁, 你渣得好好地, 有條友衝出馬路比你撞傷, 最後保險都要陪比佢, 你無買保險就陪上身, 法例就係咁, 唔係關道理對錯問題

solaris8x86 發表於 2015-12-7 11:28:42 | 只看該作者

大家見你病入膏荒,我好心幫你出多次post,希望大家明白你背後其實係有病嘅,會原諒你喇。
flyarr 發表於 2015-12-7 12:42:11 | 只看該作者

CDROM咗成年, 又見條人渣出來發癲到處生事, 又係時候出手
呢條友飛行勁無品, 成日係南生圍小朋友上面飛來飛去, 好危險,  人品更差劣, 周不時認屎認屁, 見人就踩
有南生圍橙色工具箱惡名,  經過惡意JAM得其他機友

最近又被一眾網友批評佢冷血言論

gundum 發表於 2015-11-30 07:42
細路命薄,係人講的說話?無人性先會咁講,你D仔女比你玩機劈中,你仲會唔會咁講,高手,不過到時高手又會 ...

恆.com 發表於 2015-11-30 09:19
我做左咁耐cd rom  都唔覺得solaris8x86師兄講野係正常過,
其實球場有人都唔應該玩囉,去d無人行過既空地放 ...

我知佢一向欺善怕惡, 自從上次我用機械人玩到佢幾晚都無得瞓係咁回帖就怕咗我,
所以由果時開始成日打鑼打鼓話唔敢睇我鬧佢d乜, 因為成日比我食住, 怕自尊心受

呢條粉皮最怕係乜, 就係比人揭晒佢地衰嘢醜事出來, 又要無限LOOP一次, 比D新網友睇下呢條粉皮D臭史!!
自從果次佢怕到連頭像都改埋, 舊POST DEL晒, 咁又點, 我大把BACKUP

又要再post你D狂言出來比多D人睇

solaris8x86 :
"一開始已聽咗hkmarble兄改進架喇,係你自己無睇清楚啫,因為我刪咗部份貼係人都知而家有新玩法超低飛,基本上已無乜問題架喇,但係有啲人硬係要扱下水,我亦一向完全唔介意弱者既眼光,而我一向亦有在場分享場內各處風險及無線電影響問題,但過時嘅人會覺得我吋,因為佢哋會以舊思想"年資"黎評鑑背份,因而上面catcat先至會話有"師父"一模糊定詞。如個計實際飛行穩定性計算,我直頭係衆人"個師父個師父"添此終我靠數學,而人哋要靠迷信,放AR Drone我跟本唔需要信心,我只要睇生產儀器上嘅讀數,就已幾乎等同實際飛行結果。但不幸嘅係有啲上咗年紀嘅人個䐉已好難再以靠數學,咪一直用迷信嘅態度去挑戰科學囉。一盒維他乃真係唔明點解有啲蠢人要想像成550批頭機

登錄/註冊後可看大圖

以下係我對佢 d狂言的comment

係人都知而家有新玩法超低飛,基本上已無乜問題架喇 : 當然啦,佢下面無人你點低都無問題,不過佢專係人頭頂/eyes level飛。。呢個先係問題,佢始終唔明..

因為佢哋會以舊思想"年資"黎評鑑背份, 因而上面catcat先至會話有"師父"一模糊定詞 : 睇來佢真係入世未深.. 係機場叫D唔識飛友多數會叫"師夫", 唔係等於佢真係你師夫, 只係尊重別人的禮貌叫法.. 等於你叫D裝修佬做嘢都會叫佢地做"師夫" 人地都會好聲好氣同你傾

如個計實際飛行穩定性計算,我直頭係衆人"個師父個師父"添 : 哇, 好勁呀,我諗全港都無人咁樣認師夫.... 睇來勝叔同老鬼會班高手都要向你斟茶...

此終我靠數學,而人哋要靠迷信: 睇來佢覺得我地飛之前要將個控比大師開光, 仲要起壇作法, 架機先會自動返航

我只要睇生產儀器上嘅讀數,就已幾乎等同實際飛行結果。 : 哇, 大家小心D, 佢完全唔會理干擾問題.. 只會信數據, 永不會干擾...希望佢部嘢有自動返航.. 哈..

一盒維他乃真係唔明點解有啲蠢人要想像成550批頭機。 : 哈.. 維他奶(不是乃, 又錯別字)都唔輕, 我都想試下掟佢個頭睇下佢暈唔暈, 加上維他奶無螺旋槳, 但佢個玩具有四個高速轉動的螺旋槳, 等於維他奶加四塊刀片.. 咁掟去佢個頭, 中眼即盲, 中頭即爆光, 死就未必, 佢架嘢玩具未夠班...

唔好咁白痴, 你講嘢經下大腦啦, 下下比我食住