RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: breedertank
收起左側

新手求助

樓主| breedertank 發表於 2016-5-28 18:44:36 | 顯示全部樓層

登錄/註冊後可看大圖

請間可以用此充電器去充以下 :-
6V 800mah , 7.2V 1800mah , 7.2V 1000mah , 9.6V 1000mah 及 9.6V 1800mah 的 Ni-MH 及 NI-Cd 充電池嗎?
都可通用此充電器的嗎?
謝謝幫忙!

taiming2 發表於 2016-5-28 21:38:15 | 顯示全部樓層
12V output 好似好危險,
CMCheng 發表於 2016-5-29 10:05:14 | 顯示全部樓層
breedertank 發表於 2016-5-28 18:44
請間可以用此充電器去充以下 :-
6V 800mah , 7.2V 1800mah , 7.2V 1000mah , 9.6V 1000mah 及 9.6V 180 ...

你呢個係adaptor,唔好用來直接充電,會有危險。

你原本個Charger有粒電阻限流,被免overload,但adaptor唔同,佢寫500mA,即係叫你唔好超過500mA,你用來充電,唯一嘅電阻就係adaptor嘅內阻同電池嘅內阻,兩者都好細,如果你舊電電壓高還好啲,電壓低嘅話,電流就會好大,你個 adaptor同舊電都會發熱,有危險的。
建議你買個正式的差電機,都係幾百蚊,長遠計值得的。

另外,你肯定你原來個差機有問題?我見佢寫250mA,照你講差7個鐘,應該都有8成滿。
 樓主| breedertank 發表於 2016-5-29 13:12:04 | 顯示全部樓層
CMCheng 發表於 2016-5-29 10:05
你呢個係adaptor,唔好用來直接充電,會有危險。

你原本個Charger有粒電阻限流,被免overload,但adapt ...

那充電器是老板話快d充滿!
上次充了 7小時, 充電器及電池的確很熱, 我以為是正常, 代表充滿電.....
其實好似充得 2 成, 1、2分鍾船就象蝸牛!
其實 NI-MH 9.6V 1800mah 要充幾耐就充滿?
 樓主| breedertank 發表於 2016-5-29 13:13:29 | 顯示全部樓層

加船內部相

[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]

2.4G 搖控接收果條天線咁短 (6cm), 又隱藏在船內, 其實會否影响訊號,收不到而 cut 下 連下 或者直頭無左搖控連接, 導致現在咁情况?

CMCheng 發表於 2016-5-29 13:30:51 | 顯示全部樓層
NiCd或NiMH如果慢充,即1/10C,1800mAh即用180mA充,標準充14個鐘,充滿會微暖,係正常。
如果超過1/10C,充滿後會比較熱,熱唔等於有問題,現在嘅NiCd或NiMH設計都可以用大過1/10C充,所以你用250mA或500mA充都無問題的,但熱就即係充滿,要停,否則對舊電唔好。
問題係你個差機係啲極簡單嘅設計,應該唔會自己cut(快充一定要識自己cut,係安全考慮),亦唔會穩流,所以你原本果個充慢啲,OK的,新果個,的確係會快啲充滿,但我個人就唔會用來充電嘞,最少搵錶度過個電流先敢用。
你個店家,好似唔搵問題原因,只係想你買野。
Benlikong 發表於 2016-5-29 13:31:41 | 顯示全部樓層
2.4G 搖控接 隱藏在船內在二樓係冇問题架
 樓主| breedertank 發表於 2016-5-29 13:37:05 | 顯示全部樓層
CMCheng 發表於 2016-5-29 13:30
NiCd或NiMH如果慢充,即1/10C,1800mAh即用180mA充,標準充14個鐘,充滿會微暖,係正常。
如果超過1/10C, ...

店家,好似唔搵問題原因,只係想你買野<-------------好明顯係只顧要錢, 很多道理左加又加咁囉!
 樓主| breedertank 發表於 2016-5-29 13:39:15 | 顯示全部樓層
Benlikong 發表於 2016-5-29 13:31
2.4G 搖控接 隱藏在船內在二樓係冇問题架

有時 cut 連接亦是因為電的問題?
Benlikong 發表於 2016-5-29 13:40:06 | 顯示全部樓層
咁。。這様改船不可以玩得久多次就玩不了 !
 樓主| breedertank 發表於 2016-5-29 13:44:33 | 顯示全部樓層
仲有一个下圖的充電器, 但充三個鍾那紅燈就不亮了, 但電應該未充滿的, 是否不理那燈, 繼續充它 14小時呢?

[img][/img]

樓主| breedertank 發表於 2016-5-29 13:46:52 | 顯示全部樓層
Benlikong 發表於 2016-5-29 13:40
咁。。這様改船不可以玩得久多次就玩不了 !

為何?
那部份易爛?

Benlikong 發表於 2016-5-29 13:48:35 | 顯示全部樓層
如果你有微信我可以直接同你傾 教你點改船啦。。。
http://sj.zol.com.cn/weixin/
Benlikong 發表於 2016-5-29 14:05:55 | 顯示全部樓層
breedertank 發表於 2016-5-29 13:46
為何?
那部份易爛?

两隻船同一個方式改法

Benlikong 發表於 2016-5-29 14:14:40 | 顯示全部樓層
Benlikong 發表於 2016-5-29 14:05
两隻船同一個方式改法

我所用的電池
 樓主| breedertank 發表於 2016-5-29 15:41:18 | 顯示全部樓層

Benlikong 師兄好西利呀
唉!我只想簡單比d細路開心玩下船 , 都好似不容易呢!

可能應該去淘以下:
https://world.taobao.com/item/520162411437.htm?fromSite=main&spm=a230r.1.14.22.wqe902&ns=1&abbucket=9#detail
或者
https://world.taobao.com/item/53 ... a-af7e-834e79c26fec

又是 2.4G 不怕干擾, 又平d, 最多加購幾粒大 mah 的電池!
yoowicked 發表於 2016-5-29 16:40:02 | 顯示全部樓層
breedertank 發表於 2016-5-29 15:41

哩架都可以噴水

https://item.taobao.com/item.htm ... .7700714.0.0.oaEvTY
Benlikong 發表於 2016-5-29 18:15:44 | 顯示全部樓層
breedertank 發表於 2016-5-29 15:41

我呢D算小兒科啦...仲有好多師兄比我仲西利得好多多聲
仲有呢两個網址 呢D BB仔船 玩唔過 要玩得好又要改到

Benlikong 發表於 2016-5-29 18:24:47 | 顯示全部樓層
yoowicked 發表於 2016-5-29 16:40
哩架都可以噴水

https://item.taobao.com/item.htm?id=520798107775&ali_refid=a3_430618_1006:110572 ...

師兄... breedertank 兄 要改果隻咪就係

恒龙 3810 喷水消防船囉...
zero99 發表於 2016-5-29 22:05:40 | 顯示全部樓層
好想知深水埗那家店? 精X 嗎 ?