RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: panerai
收起左側

*** Super Sherman M51 ***

樓主| panerai 發表於 2017-5-14 21:22:34 | 顯示全部樓層
hetzer 發表於 2017-5-14 12:35
engine deck cover 点解吾改?

太大工程,考慮到我自己手工未到家,驚改完肉酸過未改
Jagdtiger1944 發表於 2017-5-15 20:42:13 | 顯示全部樓層
師兄油埋cupola塊玻璃靚仔好多

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| panerai 發表於 2017-5-16 11:21:07 | 顯示全部樓層
Jagdtiger1944 發表於 2017-5-15 20:42
師兄油埋cupola塊玻璃靚仔好多

你攞張真車相出黎同我講,梗係油埋cupola玻璃靚好多啦!

不過我自覺手工唔到家既地方,
我就寧願唔搞佢,怕畫虎不成反類犬嘛⋯⋯
Jagdtiger1944 發表於 2017-5-17 00:30:58 | 顯示全部樓層
panerai 發表於 2017-5-16 11:21
你攞張真車相出黎同我講,梗係油埋cupola玻璃靚好多啦!

不過我自覺手工唔到家既地方,
你動手能力咁強點會難到你.. Haha
不過星星係衰... 比幾千銀跟多件透明件,鋼纜好似會死咁... 好孤寒

果個位油係煩... 可能cut光身透明膠片,底果面油黑藍,再痴上去辦玻璃重準夾易....  出車太陽射落去反光好有Feel

樓主| panerai 發表於 2017-5-17 10:55:55 | 顯示全部樓層
Jagdtiger1944 發表於 2017-5-17 00:30
你動手能力咁強點會難到你.. Haha
不過星星係衰... 比幾千銀跟多件透明件,鋼纜好似會死咁... 好孤寒

油浸漆上去就一定唔像真,至於開窿
 樓主| panerai 發表於 2017-5-17 11:01:29 | 顯示全部樓層

至於開窿,封膠片我就有心無力,等其他高手表演
hetzer 發表於 2017-5-17 12:26:16 來自手機 | 顯示全部樓層
panerai 發表於 2017-5-14 21:22
太大工程,考慮到我自己手工未到家,驚改完肉酸過未改

我睇過shapways 有!
 樓主| panerai 發表於 2017-5-17 15:41:41 | 顯示全部樓層
hetzer 發表於 2017-5-17 12:26
我睇過shapways 有!

Check 過寄香港要USD43.00,都唔平。反正我米已成炊,hetzer 你隻M51未砌,你出手啦!
hetzer 發表於 2017-5-17 17:11:49 來自手機 | 顯示全部樓層
未砌,買錯左,要改好多野,又想用 cast hull, 吾知HL第時会吾会出cast hull M51,想用佢d売
hetzer 發表於 2017-5-17 17:19:10 來自手機 | 顯示全部樓層
系呀,如果要買齊shapways D 補品都好贵下,星星依架M51真系差,有D後悔,想賣左佢,佢1/35嗰款模型就做得好準,真系吹漲!!
hetzer 發表於 2017-5-17 17:19:10 來自手機 | 顯示全部樓層
系呀,如果要買齊shapways D 補品都好贵下,星星依架M51真系差,有D後悔,想賣左佢,佢1/35嗰款模型就做得好準,真系吹漲!!
 樓主| panerai 發表於 2017-5-19 16:17:01 | 顯示全部樓層
hetzer 發表於 2017-5-17 17:19
系呀,如果要買齊shapways D 補品都好贵下,星星依架M51真系差,有D後悔,想賣左佢,佢1/35嗰款模型就做得 ...

星星d嘢唔係完美,只係一個package比到你精緻鑄模、合理聲組、電子嘢,叫做好過 HL呢類由頭大執到落腳先見得吓人既車咁解,1/16廠車要完美真係只有Aeromate 既產品

Jagdtiger1944 發表於 2017-5-19 22:15:54 | 顯示全部樓層
panerai 發表於 2017-5-19 16:17
星星d嘢唔係完美,只係一個package比到你精緻鑄模、合理聲組、電子嘢,叫做好過 HL呢類由頭大執到落腳先 ...

Mato 金屬車Ok嗎?  我見佢出左部M36好正, 但掛車身D工具配件備用履帶等好似跟唔齊...
 樓主| panerai 發表於 2017-5-21 12:07:09 | 顯示全部樓層
Jagdtiger1944 發表於 2017-5-19 22:15
Mato 金屬車Ok嗎?  我見佢出左部M36好正, 但掛車身D工具配件備用履帶等好似跟唔齊...
...
M36 我在DKLM RC showroom
 樓主| panerai 發表於 2017-5-21 12:13:51 | 顯示全部樓層

Jagdtiger1944 發表於 2017-5-19 22:15
...

拎過上手,造功不俗,VVSS懸掛動作比星星覆雜而效能不章既HVSS更佳。
金屬用料靚過Asiatam 隻Elefant 添,配件嘢唔係問題,不過自己要搞電子嘢、recoil .....造價唔平
Jagdtiger1944 發表於 2017-5-22 01:31:33 | 顯示全部樓層
panerai 發表於 2017-5-21 12:13
拎過上手,造功不俗,VVSS懸掛動作比星星覆雜而效能不章既HVSS更佳。
金屬用料靚過Asiatam 隻Elefant 添 ...

因我見淘寶有mato M36B1款Sherman車身,買多個M4炮塔可一雞兩味及剛剛出埋正規M36跟番M10身車好正 ,有成車版同Kit版 , 好似跟TK22... 不過電子野唔多識,但睇片成車懸掛動作同聲幾正,有甩炮彈殼聲
6200 發表於 2017-5-22 19:39:36 | 顯示全部樓層

師兄套 PB ,冇得頂 !!
 樓主| panerai 發表於 2017-5-23 10:25:48 | 顯示全部樓層
6200 發表於 2017-5-22 19:39
師兄套 PB ,冇得頂 !!

Thank you C Hing

I'm PB fans

6200 發表於 2017-5-23 17:30:00 | 顯示全部樓層
Nice collection, thanks for sharing.
Enjoy our good rainbow tools set !