RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2773|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

xtr模擬器

wah2320 發表於 2007-5-5 16:13:23 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
大家好!請問控制部直昇機轉彎時,次次都係隋機,可否教我點樣控制呢?個原理係點呢?我已經可以控制部直昇機hov...thx......
啊甘 發表於 2007-5-5 16:21:46 | 只看該作者
原帖由 wah2320 於 2007-5-5 16:13 發表
大家好!請問控制部直昇機轉彎時,次次都係隋機,可否教我點樣控制呢?個原理係點呢?我已經可以控制部直昇機hov...thx......

我自已轉彎時要三個動作...........lievator+aileron+rudder 我都係練習中
 樓主| wah2320 發表於 2007-5-5 18:23:51 | 只看該作者
甘兄:thx... lievator(中 文)點解,+aileron(副翼)+rudder(方向舵)......如果在搖控器set個位置在那裡呢? 麻煩了甘兄解答.....小弟新手一名. thx.....
啊甘 發表於 2007-5-5 18:36:51 | 只看該作者
原帖由 wah2320 於 2007-5-5 18:23 發表
甘兄:thx... lievator(中 文)點解,+aileron(副翼)+rudder(方向舵)......如果在搖控器set個位置在那裡呢? 麻煩了甘兄解答.....小弟新手一名. thx.....

lievator(攪錯左....Elevator=升降舵

你個係セ野控來架
 樓主| wah2320 發表於 2007-5-5 19:32:24 | 只看該作者
我個係 FUTABA (T6EXHP).
啊甘 發表於 2007-5-5 19:53:16 | 只看該作者
原帖由 wah2320 於 2007-5-5 19:32 發表
我個係 FUTABA (T6EXHP).

而家玩到未呀
直升機真係唔而玩.........好高技術
 樓主| wah2320 發表於 2007-5-5 21:22:01 | 只看該作者
未! 使唔使set個控架?如果要set,教我點set..thx....
啊甘 發表於 2007-5-5 21:35:41 | 只看該作者
原帖由 wah2320 於 2007-5-5 21:22 發表
未! 使唔使set個控架?如果要set,教我點set..thx....

你個控係xtr道有冇反應!

N-TH --- Normal Throttle 正常飛行模式油門曲線....1[0] 2[25] 3[50] 4[75]  5[100]
N-PI --- Normal Pitch 正常飛行模式槳矩曲線........1[0]  2[25] 3[50] 4[75] 5[100]
I-TH --- Inverted Throttle 倒飛模式油門曲線....1[0] 2[25] 3[50] 4[75]  5[100]

I-PT --- Inverted Pitch 倒飛模式槳矩曲........1[0]  2[25] 3[50] 4[75] 5[100]

我支控你以上的數值

樓主| wah2320 發表於 2007-5-5 21:46:26 | 只看該作者
有呀!可以hov....,可以前後,尾舵可以左右360轉動,上下升降......
啊甘 發表於 2007-5-5 21:50:58 | 只看該作者
原帖由 wah2320 於 2007-5-5 21:46 發表
有呀!可以hov....,可以前後,尾舵可以左右360轉動,上下升降......

咁即係可以玩喇
 樓主| wah2320 發表於 2007-5-5 22:08:18 | 只看該作者
可以玩,不過轉彎都係隋機,我會繼續練多d...thx甘兄.....
yzhy 發表於 2007-5-6 16:35:15 | 只看該作者
玩直升机最好不要玩模拟器,练坏手势,玩就要玩真机。
啊甘 發表於 2007-5-6 21:19:51 | 只看該作者
原帖由 yzhy 於 2007-5-6 16:35 發表
玩直升机最好不要玩模拟器,练坏手势,玩就要玩真机。

玩直升机最好不要玩模拟器,练坏手势,玩就要玩真机。)...........你所講的真機是否piccoD!...........
個個機友話最好練模擬器先!!!
我隻ALIGN 450s本說明書都話........新手要練模擬器先!.................:练坏手势!!!你所講那些模拟器是否遊戲機D.........差好遠固喎!!
henry_lok 發表於 2007-5-6 22:09:06 | 只看該作者
請問支6exhp買番黎有邊幾樣野係一定要set既呢?
啊甘 發表於 2007-5-6 22:16:11 | 只看該作者
原帖由 henry_lok 於 2007-5-6 22:09 發表
請問支6exhp買番黎有邊幾樣野係一定要set既呢?

pcm  set番去  ppm
henry_lok 發表於 2007-5-6 22:25:14 | 只看該作者
原帖由 啊甘 於 2007-5-6 22:16 發表

pcm  set番去  ppm

thx~
如果我係支6exhp set左野(e.g.油門曲線), 之後玩XTR再set其他野...
咁會唔會影響到之前個setting?
啊甘 發表於 2007-5-6 22:32:41 | 只看該作者
原帖由 henry_lok 於 2007-5-6 22:25 發表

thx~
如果我係支6exhp set左野(e.g.油門曲線), 之後玩XTR再set其他野...
咁會唔會影響到之前個setting?

xtr入面setset其他野.............支發射setting應一樣
henry_lok 發表於 2007-5-6 22:40:36 | 只看該作者
原帖由 啊甘 於 2007-5-6 22:32 發表

xtr入面setset其他野.............支發射setting應一樣

即係唔會影響?
thx c hing