RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
收起左側

XPRESS M到 - XM1S

Senninha 發表於 2018-10-22 17:40:52 | 顯示全部樓層
我用48 pitch 嘅 80 齒大減,差D就掂到嗰牙差。
pdaman 發表於 2018-10-23 08:37:16 | 顯示全部樓層
Senninha 發表於 2018-10-22 17:40
我用48 pitch 嘅 80 齒大減,差D就掂到嗰牙差。

ching點解會改用48P? 唔係應該64P會順D 嗎?
Senninha 發表於 2018-10-23 10:06:01 | 顯示全部樓層
用Boost 會耐用D嘛。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-24 09:04:56 | 顯示全部樓層
Senninha 發表於 2018-10-23 10:06
用Boost 會耐用D嘛。

唔覺得有呢個關係。

我啲TOURING用TURBO都係用64P,除非係食沙石或個波箱拗咗,其實唔係咁易掃。

易掃有機會係摩打牙同大齒距離太貼。

XM1S加車細,個大齒同差速個距離近過XQ1,亦都唔可以用咁大隻,一O的都唔出奇。
Senninha 發表於 2018-10-24 14:40:20 | 顯示全部樓層
用大D隻 spur gear ,其實只想將個摩打推前幾 mm,令個重心都推前幾 mm 矣已。
jj2006 發表於 2018-10-24 15:26:41 來自手機 | 顯示全部樓層
Senninha 發表於 2018-10-24 14:40
用大D隻 spur gear ,其實只想將個摩打推前幾 mm,令個重心都推前幾 mm 矣已。 ...

仲要推前?已經無嘜位裝電變
Senninha 發表於 2018-10-24 15:51:52 | 顯示全部樓層
我用XR10 stock spec ,細隻D,短 servo,仲有D位剩,當然隻接收就點都要放在 servo 上面。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-30 03:53:36 | 顯示全部樓層
Senninha 發表於 2018-10-24 15:51
我用XR10 stock spec ,細隻D,短 servo,仲有D位剩,當然隻接收就點都要放在 servo 上面。 ...

其實我覺得反而係推後啲,用舊重小小容量大小小O既電,會左右平衡O的。

雖然XPRESS話用SHORTY架車左右好平衡.....但個人真係唔覺.....
唔知佢用乜O野裝上去嚟比較。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-30 15:35:03 | 顯示全部樓層

新OPTION二樓架,增加車架扭動。

但,咁扭做乜?

wankalok 發表於 2018-10-30 16:32:29 來自手機 | 顯示全部樓層
是跟双星的新車同樣Concept,但比傳統有咩優勝之處?
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-30 17:12:23 | 顯示全部樓層
wankalok 發表於 2018-10-30 16:32
是跟双星的新車同樣Concept,但比傳統有咩優勝之處?

咪話會扭O的。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-30 17:55:47 | 顯示全部樓層

遲咗成個幾月,終於XM1S條片都出到嚟。

片入面會講下自己組裝XM1S時O既心德同睇法,仲有講小小關於XPRESS M車歷史。
speedtech 發表於 2018-10-31 00:10:38 | 顯示全部樓層
Thanks so much.

我裝C座時,轉向柸不太順,有點夾緊,有無方法可改善!
謝謝!
RGear 發表於 2018-10-31 07:57:36 | 顯示全部樓層
speedtech 發表於 2018-10-31 00:10
Thanks so much.

我裝C座時,轉向柸不太順,有點夾緊,有無方法可改善!

我的沒有問題,你試試將鏍絲放鬆一點點看看。
反而我的油壓頂蓋有兩個是不良品,好彩手上的 Carisma 金屬油壓頂剛剛好合用。
speedtech 發表於 2018-10-31 09:52:29 | 顯示全部樓層
RGear 發表於 2018-10-31 07:57
反而我的油壓頂蓋有兩個是不良品,好彩手上的 Carisma 金屬 ...

好謝謝師兄,我試下先!
油壓筒和蕊我用了Yeah Racing 套件!

不過二樓中柱也有不良件,未開镙絲牙!
wankalok 發表於 2018-10-31 10:36:01 來自手機 | 顯示全部樓層
似乎本地膠車的通病,比較多不良品。如果炭及金屬應該比較少問題出現。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-31 12:10:21 | 顯示全部樓層
speedtech 發表於 2018-10-31 09:52
好謝謝師兄,我試下先!
油壓筒和蕊我用了Yeah Racing 套件!

呢O的問題你要同返XPRESS果邊反映下。
認真講。

係FB SEND個MESSAGE俾佢地同佢地講啦。
佢地有得換。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-31 12:11:28 | 顯示全部樓層
wankalok 發表於 2018-10-31 10:36
似乎本地膠車的通病,比較多不良品。如果炭及金屬應該比較少問題出現。

乜牌子都會有機會有不良品,呢個冇話膠車定金屬車問題。
亦都唔係本地車先有。

一架車多人玩,自然會多啲機會睇到。

田宮YOKOMO都會有時有缺件。
成份膠料唔記得放都有。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-31 12:12:36 | 顯示全部樓層
RGear 發表於 2018-10-31 07:57
反而我的油壓頂蓋有兩個是不良品,好彩手上的 Carisma 金屬 ...

油壓頂蓋乜問題?
RGear 發表於 2018-10-31 14:29:37 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-10-31 12:11
乜牌子都會有機會有不良品,呢個冇話膠車定金屬車問題。
亦都唔係本地車先有。

我之前架 XRay XB4 都有壞件,所以架架差不多