RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5347|回復: 27
收起左側

只想能看到公義和誠信,維護正確的價值觀

關閉 [複製鏈接]
 樓主| kenkllee 發表於 2018-11-30 19:27:49 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

如果沒有公義任由那種騙人的繼續落去的話,我再沒話說
rockn 發表於 2018-11-30 19:54:05 | 顯示全部樓層

你有理?你pm一大堆不知所謂的言行,有沒經過大腦?
我都係賣一套呔比其他人者,你買唔到,唔使咁粗言穢語。講完。
rockn 發表於 2018-11-30 19:54:22 | 顯示全部樓層
//////////
 樓主| kenkllee 發表於 2018-12-1 00:07:23 來自手機 | 顯示全部樓層
如果有人知道你是新手玩RC, 去騙你說這是美國買回來的慢爬車向你賣$900,但新手做資料搜集後才發現這原價是$178,在出來交收前取消了交收後賣家當水魚新人是仇人因為最後沒上當見財化水,之後有機會就用另一個賬號去谝作故事屈那"一心水魚"的人格諗住報仇,錯的是那水魚嗎?
hungWongbeyond 發表於 2018-12-1 02:34:12 來自手機 | 顯示全部樓層
呢架嘢只不過係用兩粒 金霸王
hungWongbeyond 發表於 2018-12-1 02:37:54 來自手機 | 顯示全部樓層
呢架嘢只不過係入兩粒金霸王嘅鴨寮街玩具。賣比人$900( 唔係化)咁樣去水人
AMAT 發表於 2018-12-1 04:33:26 | 顯示全部樓層
hungWongbeyond 發表於 2018-12-1 02:37
呢架嘢只不過係入兩粒金霸王嘅鴨寮街玩具。賣比人$900( 唔係化)咁樣去水人

任何人都可以以高於市價去賣佢O既貨品。
賣家係同買家當面交易,如果覺得唔合適,覺得唔係佢想要,只要當面話唔要便可。
家陣唔係玩FACEBOOK貨到收款你退唔到貨果隻,人地係當住面交易,有咩水人唔水人?

工房版規訂明唔應該批評人地二手買賣,因為買賣雙方係當面交收,明買明賣,大家都睇清睇楚先買。
覺得係唔合價錢,咪唔好買囉,人地有逼過你買咩?你唔買你憑咩話人唔值果個價?
水唔水人都唔關你事,你又唔係買。

你話人地果O的貨到付款O既,你追究唔到,冇公義,OK。
喂,你自己交收,自己隻眼睇住,你自己去買,關人乜事先?
七仔OK賣支500毫升可樂十一蚊,你轉頭行入惠康賣六蚊,你又唔走去七仔OK話人唔公義?人地冇逼你買,價錢放係到,你可以買或唔買,件貨係你前面你可以衡量你覺得值唔值。
唔好乜都拉咩公義唔公義嚟講。你買之前唔CHECK價係你個人選擇,同人地無關。你唔買亦都唔關你事去話人水人。

呢個係版規,唔該遵守一下。
slowtra 發表於 2018-12-1 08:42:12 | 顯示全部樓層
kenkllee 發表於 2018-12-1 00:07
如果有人知道你是新手玩RC, 去騙你說這是美國買回來的慢爬車向你賣$900,但新手做資料搜集後才發現這原價是 ...

真是激x氣,我琴晚就搵送架車比我个美國工作嘅朋友,問佢邊度買。
睇清楚,全球經濟一體化,國貨可出口。
slowtra 發表於 2018-12-1 08:44:04 | 顯示全部樓層
hungWongbeyond 發表於 2018-12-1 02:34
呢架嘢只不過係用兩粒 金霸王

ching, 你自己唔知就沒亂吹。
識英文就click入去睇下。
https://www.amazon.com/RASTAR-Re ... ds=rastar&psc=1

slowtra 發表於 2018-12-1 08:52:54 | 顯示全部樓層
slowtra 發表於 2018-12-1 08:44
ching, 你自己唔知就沒亂吹。
識英文就click入去睇下。
https://www.amazon.com/RASTAR-Remote-Control-D ...

上淘x搵資料,方便唔識英文人士參考。

2018-12-01 08.51.16.jpg
slowtra 發表於 2018-12-1 08:56:47 | 顯示全部樓層

我唔同意你公開我電話號碼/个人私隱,請你盡快刪除相關圖片。

slowtra 發表於 2018-12-1 09:03:09 | 顯示全部樓層
kenkllee 發表於 2018-12-1 00:07
如果有人知道你是新手玩RC, 去騙你說這是美國買回來的慢爬車向你賣$900,但新手做資料搜集後才發現這原價是 ...

分析講求客觀全面,我已解釋改裝成本價。。。
rockn 發表於 2018-12-1 09:33:59 | 顯示全部樓層
slowtra 發表於 2018-12-1 08:56
我唔同意你公開我電話號碼/个人私隱,請你盡快刪除相關圖片。

師兄,我有齊佢三个電話號碼兩个5字頭同9字頭,同一大堆粗言穢語pm, 有需要可試下搵私隱專員公署投訴,有佢電話有得跟進。
呢種人明攪事,唔好覆佢等佢無癮。
 樓主| kenkllee 發表於 2018-12-1 10:49:25 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-12-1 04:33
任何人都可以以高於市價去賣佢O既貨品。
賣家係同買家當面交易,如果覺得唔合適,覺得唔係佢想要,只要當 ...

~平常一般概念二手的貨品大約是新價的一半(視乎節舊)。

~在這裡二手可以是新價的幾倍(視乎買家有幾-好彩)。物品價值也視乎你在什麼地方/向咩人買,這裡名正言順賣貴好多的。

~在這地方被屈了有證據但也沒有公義也沒有話事人會出手幫助,隨得他說了算。

~仍會上來支持這裡嗎?相信有正常價值觀道德觀的應該也不再會吧。

AMAT 發表於 2018-12-1 12:14:32 | 顯示全部樓層
kenkllee 發表於 2018-12-1 10:49

好明顯係你概念有問題,邊個話一定係半價?你買二手車有半價咩?
你買二手相機有半價咩?你買二手車有半價咩?
你去買二手車架架一樣價錢咩?你買二手車你駛唔駛驗車?你驗完車唔啱人地揸支槍逼你買咩?
人地賣架車幾錢賣唔出,又關你乜事先?你又唔去28CAR到話人賣得貴?唔好去搶云云?你唔去DCFEVER逐個話人地啲二手買賣唔係半價唔公義?

~在這裡二手可以是新價的幾倍(視乎買家有幾-好彩)。物品價值也視乎你在什麼地方/向咩人買,這裡名正言順賣貴好多的。

你出去買部二手用過O既LEICA相機係半價嗎?人地鍾意標幾貴係人地自己私人事,其他人覺得貴自然唔買。呢個係市場法則。你覺得貴你可以唔好買,但關你乜事先?
你出去交收睇過唔值咁你咪唔好買囉,咁人地賣唔出又關你乜事?

~在這地方被屈了有證據但也沒有公義也沒有話事人會出手幫助,隨得他說了算。

係你閣下觀念有問題出現,呢O的同公義無關。正常自由市場交易講乜O野公義唔公義,咁七仔賣十一蚊支可樂,惠康賣六蚊支,七仔唔公義呀?

~仍會上來支持這裡嗎?相信有正常價值觀道德觀的應該也不再會吧。

係閣下價值觀念有問題,因為你只係用你自己把呎嚟去度。
你試下出去賣二手相機鋪頭話人點解唔係賣半價,睇下人地會唔會一腳伸你出門口。

我淨係唔講呢到,你私下用粗口話人,係我地呢區到講粗口話人,你已經道德上都出現問題。
版規第一條就寫明"唔可以講粗口",請問閣下有冇正視過?
你同我講道德?你同我講公義?你同我講正常價值?
我地呢到正常價值就係唔好講粗口先,你有理過嗎?

h5n1 發表於 2018-12-1 15:12:06 來自手機 | 顯示全部樓層
樓主你又唔使咁勞氣玩遙控車都係想放鬆 呢個世界乜嘢人都有放鬆下啦我係過來人之前我試過買過一架二手車返嚟發覺唔對路 即刻打畀 賣家 當時一口答應會畀我 後來又玩失蹤 拖咗我幾個月 唔知架垃圾咁好定唔等好 又畀老婆鬧到趴街 其實咪當自己交學費囉 不過有一樣嘢你要明白二手的 不一定會平過全身 好多舊版玩具係會貴過全身的最簡單你講二手樓就貴過全新樓喇 最後 祝咁多位師兄身體健康唔好咁勞氣啦
 樓主| kenkllee 發表於 2018-12-1 16:08:35 來自手機 | 顯示全部樓層
算吧,不再在意你怎樣說了,把尺就係講粗口就有道德問題,混水摸魚就是正常買賣,當買貴左的"流野"是炒貴左升值吧,二手買賣不需講什麼誠信,我又上了宝貴的一課。 這件鬧劇全是我個人的錯,對不起的打擾了大家也謝謝大家。
 樓主| kenkllee 發表於 2018-12-1 16:55:20 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-12-1 12:14

好明顯係你概念有問題,邊個話一定係半價?你買二 ...

致:天宇  

係你閣下觀念有問題出現,呢O的同公義無關。正常自由市場交易講乜O野公義唔公義,咁七仔賣十一蚊支可樂,惠康賣六蚊支,七仔唔公義呀?

你再去七仔佢賣支飲過慨可樂俾你賣四十四蚊但唔承認係飲過而且瞞騙你係自家特別版所以貴甘多,你發現唔對路唔買,之後賣家當你係仇人塭機會出文章去屈你,但我貼證據去証明事實真相,很不幸你沒有理解整件事內容就用主觀的去話我講粗口對人不敬犯了你的天條就全部都是我錯。

今次說的公義問題不是在那次博懵的買賣,而係有人在這諞作故事歪曲事實去誣告他人想報仇,當事人提出了證據但被那做判決的人無視!  連事件的重點也未搞清就自己說出那主觀的睇法去判決,可悲。

在香港本地長大說廣東話大的我相信無邊個會唔講過粗口,這只是廣東話文化的一部份吧用作助語詞的功能,去到車場也粗口橫飛吧。之前睇你的片也以為你是土生土長的屋邨靓仔會理解吧,但現在顯然不是,狗字和西字你也當成粗口當成不道德的,那保守的尺度原自祖國吧,算是兩地長大的文化差異吧。

總算看清你是怎樣分是非黑白的人,希望你的下一代能比你更進步能守護香港的核心價值啦。

樓主| kenkllee 發表於 2018-12-1 17:01:41 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-12-1 12:14

好明顯係你概念有問題,邊個話一定係半價?你買二 ...

佢屈我那兩件事是什麼也仍沒知道吧? 應該到現在也沒認真了解整件事的內容吧,你未看清內容就把我的證據給移除了,不敢相信你這樣辦事能給出公正的所謂判決。對你不再有什麼希望。
 樓主| kenkllee 發表於 2018-12-1 17:09:56 | 顯示全部樓層
slowtra 發表於 2018-12-1 08:42
真是激x氣,我琴晚就搵送架車比我个美國工作嘅朋友,問佢邊度買。
睇清楚,全球經濟一體化,國貨可出口。
...

上次問你是什麼牌子又話唔知道,幾次問你係咪用玩具車改裝的又話不是,現在被逼才說出吧。