RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: tc3driver
收起左側

各香港模型車廠評論

pecky38 發表於 2019-3-23 02:39:09 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2019-3-21 23:39
你要將櫻花同軍國主義掛勾就冇得好講。

櫻花本身唔係日本獨有,河津櫻就係中國O野嚟(原種係山櫻)。日本品 ...

櫻花本身唔係日本獨有,Sakura 就是日本文拼音!所以唔好叫 Sakura, 叫 Oriental Cherry :-)

AMAT 發表於 2019-3-23 12:29:24 | 顯示全部樓層
pecky38 發表於 2019-3-23 02:39
櫻花本身唔係日本獨有,Sakura 就是日本文拼音!所以唔好叫 Sakura, 叫 Oriental Cherry :-)

...

如果咁都要拗,就首先大家要放棄大家O既現代漢字用語。

因為現代用字全部都係嚟自日本。

舉例"xx化","現代","經濟","衛生"等等等等N咁多個字都係嚟自日本。
如果要咁執著O既朋友,建議你用返古代文言文,用返古代用詞吧~

今時今日仲係到講呢O的.....唉.....真係.....笑鬼死人......

執著係一O的無謂O既問題上面。

當然,買唔買係個人自由嚟,鍾意執著一O的無謂問題上亦都係個人自由嚟。

樓主| tc3driver 發表於 2019-3-26 10:15:21 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2019-3-23 12:29
如果咁都要拗,就首先大家要放棄大家O既現代漢字用語。

因為現代用字全部都係嚟自日本。
希望大家可以繼續和平理性討論
 樓主| tc3driver 發表於 2019-3-26 10:35:41 | 顯示全部樓層
近日見vbc推出D10兩款新A臂(黃,藍),所以vbc並非退出不再造自己車,新A臂不用膠粒,改善了要黐AA膠缺點,但網頁沒有寫黃,藍A臂代表什麼?是硬度或是闊窄,沒有講清楚,好似無人出來講解,其實聽返其他師兄意見,會多人覺得舊有D09用c座的A臂更可靠,所以部份D10朋友已改回舊臂,如果vbc肯出套舊臂改件比D10當option件賣, 相信都會有市場
cc4321 發表於 2019-4-3 08:45:27 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2019-3-21 17:36
3racing仲有一個隱憂,就是繼續用"Sakura"呢個咁日本化嘅名,早期扮日本貨可以理解,Sakura Zero出時說明書 ...

幾支持師兄所講, 但係香港同大陸依家咁崇日下, 你提呢啲觀點的確會得罪一啲有戀日情意結嘅人
 樓主| tc3driver 發表於 2019-4-12 11:19:46 | 顯示全部樓層
上年見xpress xq1售價都差不多$3000,個價一出,大家都話貴,但近日見網上有盒新車xq1賣$2500都好似無人買,感覺上港產車售價約$1500-$2000較為合理,因為二手車價都只是最多千幾左右,上三千可考慮買其他外國品牌,其實是否xq1個一體波箱造價成本高所以要買咁貴?個人覺得可以從這方面入手減成本, 一體波箱未必有着數,可以參考yokomo BD8的x型可裝拆鋁件,因應埸地作出調校,又可降低成本,但版主提過Xpress賣平價車xq1s才是主要收入,所以這架xq1的定價可能仲有其他原因,但賣到三千真係有價無市

emax430 發表於 2019-5-25 09:08:00 來自手機 | 顯示全部樓層
高價賣XQ1是用來建立高檔品牌。真正目的可能是想助推XQ1S。
emax430 發表於 2019-5-25 09:12:28 來自手機 | 顯示全部樓層
想做國內朋友生意,品牌少提Sakura是明智。
 樓主| tc3driver 發表於 2019-5-30 10:39:01 | 顯示全部樓層
emax430 發表於 2019-5-25 09:08
高價賣XQ1是用來建立高檔品牌。真正目的可能是想助推XQ1S。

現時港產車不適宜走高檔品牌路線,要走高檔就要請多些車手贏多幾場國際賽事先多人識,否則夾硬抬高個價來賣,消費者都是覺得不值得
Edwin 發表於 2019-5-30 21:59:38 | 顯示全部樓層
小弟曾經買過本地品牌大陸制造的車,砌車過程好痛苦,好多位都唔fit或者唔順,要用很多時間執。唔知係咪用料問題, 耐用度都比較差。之後都對這些品冇乜信心, 寧願買返D大品牌好了。
tophand88999 發表於 2019-5-31 00:30:11 | 顯示全部樓層
我買過3Racing Ultimate 2014 , XIS, D4 AWD, FGX Evo , MG Evo, 好唔好彩,差速只有MG唔漏,因為油夠結。上網睇左好多裝差速 要點,可惜,都係漏
 樓主| tc3driver 發表於 2019-5-31 11:55:26 | 顯示全部樓層
Edwin 發表於 2019-5-30 21:59
小弟曾經買過本地品牌大陸制造的車,砌車過程好痛苦,好多位都唔fit或者唔順,要用很多時間執。唔知係咪用 ...

如果MTS嗰類車千二三蚊呢個價就預咗要執,差速齒要磨,膠件水口位,金屬件精度都可能差少少,但都可以原諒,因為價錢平,但如果賣得貴,大家就相對要求高,而且有其他大牌子選擇,所以港產車賣得貴,競爭力下降
 樓主| tc3driver 發表於 2019-5-31 12:34:04 | 顯示全部樓層
tophand88999 發表於 2019-5-31 00:30
我買過3Racing Ultimate 2014 , XIS, D4 AWD, FGX Evo , MG Evo, 好唔好彩,差速只有MG唔漏,因為油夠結。 ...

如果差速漏就要睇墊片(掙口)紙同差速殼夾口位夠不夠平滑,或者試吓加綠油,3racing去到Advance 2016嗰代隻40t差速已經無漏,不過3racing出咁多款車,每款差速不同,係要時間慢慢改善,早買就有機會做白老鼠,其實d膠件,物料,模具係要時間執先會完美,但模型車界成日鼓吹新就係好,結果好多時,頭一批貨有問題,模型店回收,c座,臂碼,A臂左右不對稱,呢d問題常有聽聞
tophand88999 發表於 2019-5-31 17:47:30 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2019-5-31 12:34
如果差速漏就要睇墊片(掙口)紙同差速殼夾口位夠不夠平滑,或者試吓加綠油,3racing去到Advance 2016嗰代隻 ...

先上牙,細號沙紙玻璃上磨平面然後組裝,對角上螺絲,到底就收手,通常過幾日就見到邊漏,搞到M4都唔敢買。不過,見到xpress 有個密封圈,Xray 都有,3Racing 我所知,只有XIS NU 版先有。