RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: tc3driver
收起左側

3racing市場策略改變

AMAT 發表於 2020-3-23 12:53:41 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2020-3-23 09:31
Team Associated 成個TOURING 部門摺咗。連 12 仔 都唔出。咁呢個品牌,只剩下 電越和油越了。但在此 ...

TC3未至於,因為TC3行軸。

宜家TOURING設計起步點係YOKOMO MR4TC,成個FORMAT都係跟佢。

AE 12仔近年俾其他牌子食得好勁,加上又冇新設計,自然就向下。TOURING更加唔駛講,基本上係國際比賽A組都冇晒影。

12仔同TOURING都需要大量車手去SUPPORT。AE又冇車手,又俾唔起錢請車,咁落去又增加唔到銷售,咁就不如發展仲有人玩嘅BUGGY好過。
 樓主| tc3driver 發表於 2020-3-25 07:33:40 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-3-23 12:53
TC3未至於,因為TC3行軸。

宜家TOURING設計起步點係YOKOMO MR4TC,成個FORMAT都係跟佢。

好多本地車友都想3racing出12仔,但Jacky就好似聽不到,其實這個時候,3racing出12仔係好有利,但唔好出埋啲古怪嘢好似佢架FGX formula咁,用自己獨特呔鈴玩獨市,要跟據亞蘇士設計作藍本,最好殼柱窿位都跟, 因市場有好多副廠件做support(呔,鈴,彈弓,殼), 亞蘇士唔玩咪3racing頂上,可搶到部份市場
Edwin 發表於 2020-3-25 13:31:47 | 顯示全部樓層
睇左咁多位師兄的意見,結論是否都覺得Xray/Yokomo是最高質數?如果係的話選擇Xray/Yokomo會否是貴買平玩,因零件較易買到,兼容性較高及耐用?另外有某D車砌既過程好多位要執過先順,對技術不高的小弟來說係有難度,下次自然不會再選擇。
 樓主| tc3driver 發表於 2020-3-25 22:31:58 | 顯示全部樓層
Edwin 發表於 2020-3-25 13:31
睇左咁多位師兄的意見,結論是否都覺得Xray/Yokomo是最高質數?如果係的話選擇Xray/Yokomo會否是貴買平玩, ...

可以話Xray/Yokomo質數算高,零件方面,Xray易買啲,因Xray兼容性較Yokomo高,較多舖頭有Xray零件賣,eg, Xray差速,手腳,三節棍,馬蹄膠由2015到2020都兼容, 但Yokomo 2015年的BD7到2020年的BD10已經有好大轉變,手腳,三節棍,差速,差不多改晒,Yokomo係好喜歡每年揾啲借口,刻意轉變零件尺寸,不會太重視兼容性,所以Yokomo車零件都不易買到,以前都仲有多幾間賣Yokomo, eg, 偉高,極速,但現在好似得返興發1/F,有時想訂都未必有得你訂,因為停產,所以Yokomo車貶值快(但二手車價較平)。兩個牌子,勝在都多副廠件,因為始終大公司多人買。如果本地牌子3racing價格算合理,但可惜見佢近年設計質量開始下降,又想走Yokomo路線,如果做不好,分分鐘似VBC咁失敗收場,本地品牌又可能少一間。
AMAT 發表於 2020-3-25 23:18:52 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2020-3-25 22:31
可以話Xray/Yokomo質數算高,零件方面,Xray易買啲,因Xray兼容性較Yokomo高,較多舖頭有Xray零件賣,eg, ...

3RACING同VBC完全兩回事。

VBC係因為幾個PARTNER意見不同拆伙,基本上生產已變成幫XPRESS生產,設計師都過檔埋去XPRESS,自然要關門大吉。
3RACING係JACKY話事,RACING車其實根本就唔係佢最賺錢嘅地方嚟,至於咩車最賺我就唔方便代佢講。3RACING其實幫好多大牌子做OEM,分分鐘你話邊架點好點好嘅車,零件就係佢地做出嚟。
AMAT 發表於 2020-3-25 23:23:33 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2020-3-25 07:33
好多本地車友都想3racing出12仔,但Jacky就好似聽不到,其實這個時候,3racing出12仔係好有利,但唔好出埋 ...

好坦白講,3RACING設計車,其實都係由祺哥負責。祺哥出車好講佢自己鍾唔鍾意同埋有冇市場,仲有佢鍾唔鍾意玩。
呢個係3RACING設計同其他唔同地方,佢係隨佢鍾意,而唔係單純睇市場。

12仔如果咁好賣,就唔會連AE都摺咗12仔部門。佢未摺之前,望一望個市場,A MAIN B MAIN入面有幾多架係AE 12仔?一定唔少。
AE都要摺,就好大關係到呢個市場究竟係咪養得起佢地一條TEAM。

如果個市場根本就唔係一個可以養得起嘅市場,點解仲要鍾個頭埋去?
你諗下宜家出面比賽,我講香港,有幾多十二仔比賽?
再睇下3RACING最大市場日本,台灣等,每年有搞幾多十二仔比賽?

AMAT 發表於 2020-3-25 23:26:16 | 顯示全部樓層
Edwin 發表於 2020-3-25 13:31
睇左咁多位師兄的意見,結論是否都覺得Xray/Yokomo是最高質數?如果係的話選擇Xray/Yokomo會否是貴買平玩, ...

XRAY今次架T4 2020,無論質量,車行出嚟,我可以講,係近年XRAY中最差。

好多人都話今次啲質量係嚇死人,架車如果同BD10比,原裝行出嚟好大差距。

所以出咗唔夠一個月,成條街都係二手放返出嚟。
tophand88999 發表於 2020-3-26 11:11:50 | 顯示全部樓層
3Racing  膠件偏軟,收M3x6 螺絲位,好快滑牙要用M3x8,

差速漏油,除MG 冇漏,3000号油果D差速全漏,O ring 好直钱咩

我覺得,MG 同 D4 算係問題較多車型,按說明書砌好,調都調好耐
Edwin 發表於 2020-3-26 15:44:11 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-3-25 23:26
XRAY今次架T4 2020,無論質量,車行出嚟,我可以講,係近年XRAY中最差。

好多人都話今次啲質量係嚇死人 ...

同意,我都算係Xray 擁躉,但對近來個别Xray既產品品質的確有点失望。想問下各師兄如想轉會,以造工準繩度及質料衡量,Awesomatix  或 Infinity 會否比Xray好?謝謝。
AMAT 發表於 2020-3-26 23:08:13 | 顯示全部樓層
Edwin 發表於 2020-3-26 15:44
同意,我都算係Xray 擁躉,但對近來個别Xray既產品品質的確有点失望。想問下各師兄如想轉會,以造工準繩 ...

AWESOMATIX一樣係麻麻地,唔好期望咁高。
INFINITY新車未正式出街,未知。
ivan仔 發表於 2020-3-27 11:10:18 | 顯示全部樓層
Edwin 發表於 2020-3-26 15:44
同意,我都算係Xray 擁躉,但對近來個别Xray既產品品質的確有点失望。想問下各師兄如想轉會,以造工準繩 ...

都沒咩可以選擇, 只係由一個火坑去第二個火坑
rk2 發表於 2020-3-27 11:56:04 | 顯示全部樓層
玩遙控車,跟本就是一個大火坑。
ivan仔 發表於 2020-3-27 15:00:21 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2020-3-27 11:56
玩遙控車,跟本就是一個大火坑。

所以就係睇下自己想點, 沒野係完美, 要試過中過先知咩係好
3888 發表於 2020-3-27 18:53:59 來自手機 | 顯示全部樓層
近日砌咗架 M4 Pro ,比好幾年前玩過架 Ultimate 係有進步,D parts 虛位係小咗。
AMAT 發表於 2020-3-27 22:11:02 | 顯示全部樓層
3888 發表於 2020-3-27 18:53
近日砌咗架 M4 Pro ,比好幾年前玩過架 Ultimate 係有進步,D parts 虛位係小咗。 ...

其實的確3RACING第一水會爭小小,但第二第三水通常都會穩定返。
gos 發表於 2020-3-28 20:58:05 來自手機 | 顯示全部樓層
即係每逢3racing出新款車既第一水貨就唔好買, 要第二水以後先好買
 樓主| tc3driver 發表於 2020-3-28 23:08:33 | 顯示全部樓層
gos 發表於 2020-3-28 20:58
即係每逢3racing出新款車既第一水貨就唔好買, 要第二水以後先好買

一般做開工程生產(包括機械,電子,軟件)的內行人都知,第一水真係有風險,第一批買嘅人係蝕底,所以好多時第一批貨會有優惠,有時送啲小禮物比你,而且始終會有人喜歡新嘢,如果有新車出,你又忍到手,最好都係等吓好啲,舉例3racing 20M條前皮帶,第一水的師兄砌完發現都是鬆,結果3racing再出個金屬牙差托解決,之後第二批已經包埋不需另買,但正如版主所講,係咪衰到行唔到呢?咁就好睇間公司嘅處理態度,如果死不認錯,咁係最衰,如果肯改,都叫做有誠意,但就留有壞印象比人,所以買第二水係較安全

tophand88999 發表於 2020-3-28 23:51:27 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2020-3-28 23:08
一般做開工程生產(包括機械,電子,軟件)的內行人都知,第一水真係有風險,第一批買嘅人係蝕底,所以好多 ...

試產件都賣,壞咗口啤,後果更嚴重
AMAT 發表於 2020-3-29 00:18:11 | 顯示全部樓層
tophand88999 發表於 2020-3-28 23:51
試產件都賣,壞咗口啤,後果更嚴重

佢有免費更換。
AMAT 發表於 2020-3-29 00:21:16 | 顯示全部樓層
又問心咁講。

3RACING車如果發現個問題係普遍性,佢通常都會有件俾人免費更換。

但如果係XRAY出現呢,你估幾耐或有冇件俾你更換呢?

Yokomo BD9果時俾人話造功差,最後,又有冇得更換呢?換又幾耐呢?

如果有入3RACING FB GROUP就知,祺哥好快回覆同會立即話幫你換。
咁佢係咪唔負責呢?我覺得佢就好負責啦。