RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: martin888
收起左側

[新產品資訊] 雙星採用帶內側懸架的軸驅動4WD底盤TC-01

TRF418 發表於 2020-5-10 13:42:22 | 顯示全部樓層
RC媽 Pre Order

樓主| martin888 發表於 2020-5-10 14:26:28 | 顯示全部樓層

媽星都有預訂價             Screenshot_20200510-141525_Chrome.jpg
TRF418 發表於 2020-5-10 17:09:35 | 顯示全部樓層

膠車唔值這個價啦!
不過可能係我窮的借口
情願比多少少,等MTS T3M 2020好過
wankalok 發表於 2020-5-10 17:49:37 來自手機 | 顯示全部樓層
TRF418 發表於 2020-5-10 17:09
膠車唔值這個價啦!
不過可能係我窮的借口

知唔知道 MTS 咩價位?
TRF418 發表於 2020-5-10 22:39:33 | 顯示全部樓層
wankalok 發表於 2020-5-10 17:49
知唔知道 MTS 咩價位?

小弟未有這方面消息 , 唔好意思!

https://www.redrc.net/2020/05/mts-t3m-2020-mid-motor-touring-car/#more-187768
pecky38 發表於 2020-5-11 00:24:48 | 顯示全部樓層

我個人覺得唯一吸引我就只係個 Formula E 殼!近期黎講,車架概念除左軸距不同和四驅/後驅,大至上同 FGX 差不多,你話幾錢才會心動!
 樓主| martin888 發表於 2020-5-11 01:09:38 | 顯示全部樓層
F201 十幾年前賣$6xx, 現在十幾年後加個Double都應係$13xx~$14xx左右,不過價錢以樣嘢好見仁見智,各有不同的價值觀,何況又不是必需品,大把選擇.
rk2 發表於 2020-5-25 15:12:27 | 顯示全部樓層
 樓主| martin888 發表於 2020-5-25 15:30:48 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2020-5-25 15:12
發放下毒品先。
https://www.youtube.com/watch?v=gCjDoVYUduo

真係幾毒下

masterlai 發表於 2020-5-25 16:07:30 | 顯示全部樓層
TRF418 發表於 2020-5-10 17:09
膠車唔值這個價啦!
不過可能係我窮的借口

為何SNRC一台玻纖金屬件競速車僅要777
而TC01滿車膠件卻要千把塊?
是因為兄台沒將底盤射出模具開發成本、車殼開發成本、車殼授權成本計入....
如果TAMIYA僅有MTS/SNRC/3R/XPRESS這些車廠的年銷量
那麼做一台創新、車殼有授權的膠車反而是自殺行為..(EX.CARISMA  GT10系列)

至於MTS.....
一個連前蝴蝶板內側孔位安裝會干涉行程都沒算入就量產的品牌(T3)
你期待他花多少金錢在開發上?

pdaman 發表於 2020-5-25 16:47:31 來自手機 | 顯示全部樓層
要玩田宮車,其實係需要通過一個心理關口,佢係膠車,但玩過都知田宮膠車係做得好精細,而且要做呢類膠模成本係好高而且係好巧妙,反而時下流行嘅車用碳纖就簡單得多,我有時見到靚田宮車都專登買架玩下,咁當然改件重貴過架車,所以要有心理準備,不過都係過引,如果係田宮fans就預左呢筆錢,玩田宮車都唔會去大皮,玩都係玩部車嘅樂趣姐。
TRF418 發表於 2020-5-25 16:56:55 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2020-5-25 16:07
是因為兄台沒將底盤射出模具開發成本 ...

TC-01賣HKD$5000都好抵 , right?
所有玩家在買任何一部模型之前 , 必須企在開發商立場仔細計算他們產品的一切開發成本  , 唔好要人賺少一分一毫 ,  認為價錢太平就建議品牌公司訂價高D , 否則就唔應該買 , 產品太便宜不合理 , 所有用家都要本住以上精神去買每一部車 , This is an order!
TRF418 發表於 2020-5-25 17:11:05 | 顯示全部樓層
pdaman 發表於 2020-5-25 16:47
要玩田宮車,其實係需要通過一個心理關口,佢係膠車,但玩過都知田宮膠車係做得好精細,而且要做呢類膠模成 ...

你睇我個名就知我係Tamiya 粉絲啦 , 對田宮車的情意結大把田宮粉絲都清楚 , 但不代表每部Tamiya膠車都一定不問價買買買, 才算忠粉絲 , 忠實與笨實<<<其實非常接近
可能閣下非常有米 , 但小弟並不富有 , 人比人, 比死人 , 我好很窮的  
RC不是必須品 , 買部車仔玩 ,仲要計算開發商賺得多會否太少 ?
TRF418 發表於 2020-5-25 17:39:46 | 顯示全部樓層

咁你又講得對 , MTS 咁大意就量產 , MTS-T3的戰鬥力根本無可能係TC-01對手 , 這點無可否認的 !
AMAT 發表於 2020-5-25 18:32:47 | 顯示全部樓層
TC01是否值果個價就等睇佢出嚟銀賣幾錢再決定啦。

有時一個價錢唔單止睇用咩物料嘅。

MTS問題我就唔討論喇,未玩過,未真實見過,未整過佢套臂,唔敢答啱定唔啱。

其實如果講貴,田宮啲復刻車都千千聲,不過佢地好多都跟電變,仲係無刷果個。
TC01呢個價包唔包,未答到。

我只係可以講,我鍾意架車結構,但神交唔到佢好唔好走。
 樓主| martin888 發表於 2020-5-25 18:36:11 | 顯示全部樓層
MTS-T3趕住揾錢,咁大意D都要,唔理好唔好走,最緊D貨好走
masterlai 發表於 2020-5-26 11:27:57 | 顯示全部樓層
TRF418 發表於 2020-5-25 17:39
咁你又講得對 , MTS 咁大意就量產 , MTS-T3的戰鬥力根本無可能係TC-01對手 , 這點無可否認的 ! ...

兄台別動怒了  那不值得~我可沒有說過任何一句T3跑起來不如TC-01喔
因為我們目前在討論的並不是快與不快的問題,是廠商的產品值不值得開這個價不是?
對我來說,一台車的評價不該只有快與不快...那是競速車的評價方式
而TC01,很明顯朝向的不是打打殺殺的專業競速車市場,它的目的是開拓新級距...
在你我批評他值不值得這個價時....搞不好已經一堆廠商在觀察風向
準備出carbon底盤的formula E車種搶食這塊餅了..

T3....其實我自己有一台..所以我清楚他的能耐,快慢姑且不論
綜合組裝品質、用料(T3僅是6061),以及之前提及的問題點

我不覺得該車有近2000HKD的價值,尤其是跟隔壁棚3R的2K18相互比較後..
更是有如此感受...

AMAT 發表於 2020-5-26 21:07:42 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2020-5-26 11:27
兄台別動怒了  那不值得~我可沒有說過任何一句說過T3跑起來不如TC-01喔 因為我們目前在討論的並不是快與 ...

MTS其實只是SNRC變種,用料亦都一樣,因為同一間廠生產。
如果同3RACING比,3RACING是的確超值。
dttmtong 發表於 2020-5-27 09:37:25 來自手機 | 顯示全部樓層

我有買 SNRC 玻纖車,當時覺得係非常抵。如果想買 SNRC 的初學者我會叫佢買部 TT-02 SR 重實際

玩 TT-02 sR 買 op 都可以話係升級。我架 SNRC 乜嘢都無升級,浄係換 A 臂丶C 座、前 bumper 都唔知換咗幾多次,啲膠料好脆。早兩日又發現 A 臂裂咗丶狗骨彎咗丶前杯已經開曬口。已經玩得好少,但真係玩一次整一次。

現在換埋最後一次當景品算數
masterlai 發表於 2020-5-27 10:05:33 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-5-26 21:07
MTS其實只是SNRC變種,用料亦都一樣,因為同一間廠生產。
如果同3RACING比,3RACING是的確超值。
...

亞洲華人廠商,3RACING是我個人認為比較有心投入在創新市場上的
例如特規奇葩的FGX 、擺明瞄準香港市場的廂型TC、小眾口味的慢爬車
這些車種的銷量其實不見得回得了本...但3R至少敢嘗試..
並且盡可能讓售價合理...某方面來說,我還蠻欣賞祺哥的接地氣....
XPRESS亦是一間我欣賞的廠商....
不過他的產品線相較於3R,很明顯就是打保守牌了...