RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2813|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

死喇......支控壞左......

Evo露筍 發表於 2007-6-28 00:30:23 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我果支futuba 4ch控之前漏電池水搞到有2塊銅片比d電池水蝕左......之後我見佢重用到就冇理佢......(係有時見到電壓好唔穩定.....但係拍下支控又會正常返)

咁諗住星期六去玩車,諗住perpare下啦.......點知開支控居然冇反應!!

各位師兄,支控係壞左定重有得救呀??如果有得救可以點搞呀??
冇得救的話,最平futuba 4ch淨控要幾錢呀?
lajar 發表於 2007-6-28 00:31:43 | 只看該作者

回復 #1 Evo露筍 的帖子

衰佬 ,去2手區執支la
RGM-111 發表於 2007-6-28 00:47:53 | 只看該作者
c兄 打開支控睇下什麼事先吧 XD
可能漏水 蝕到斷路 呢
 樓主| Evo露筍 發表於 2007-6-28 00:56:50 | 只看該作者

回復 #2 lajar 的帖子

2手區冇呀~~死佬~~
 樓主| Evo露筍 發表於 2007-6-28 00:57:18 | 只看該作者

回復 #3 RGM-111 的帖子

聽晚打開佢睇下先...........
courel500 發表於 2007-6-28 09:18:21 | 只看該作者
我有支 4ch. 棍仔 fm40 , 你有無興趣 ? pm 我 !
dl7 發表於 2007-6-28 09:41:20 | 只看該作者
Sorry to hear that...
Sazabi 發表於 2007-6-28 12:46:39 | 只看該作者
如果是電池片問題,可以自己修整的,另外,支控是有"dc jack"輸入的,如果冇的話,可以自己搭綫輸入9.6v 當然最好都係"更換電池片"方面著手
Sazabi 發表於 2007-6-28 12:53:41 | 只看該作者
原帖由 Sazabi 於 2007-6-28 12:46 發表
如果是電池片問題,可以自己修整的,另外,支控是有"dc jack"輸入的,如果冇的話,可以自己搭綫輸入9.6v 當然最好都係"更換電池片"方面著手

sorry,唔記得我是用"差電"的,正確嚟講(乾電池)應該係1.5x8=12v
 樓主| Evo露筍 發表於 2007-6-28 12:57:25 | 只看該作者

回復 #9 Sazabi 的帖子

thx~~今晚試下先~~還掂有支舊o既2ch掍控o係手,有零件可以換電池片~~
不過睇黎就算今晚整好星期六都係冇得玩.........唉........
stig 發表於 2007-6-28 13:43:25 | 只看該作者
用住2ch個個先lor, 唔得咩 ?
 樓主| Evo露筍 發表於 2007-6-28 15:35:25 | 只看該作者

回復 #11 stig 的帖子

咁咪冇得轉波lor........我架係F350黎架........
courel500 發表於 2007-6-28 15:54:23 | 只看該作者
 樓主| Evo露筍 發表於 2007-6-28 15:58:10 | 只看該作者

回復 #13 courel500 的帖子

hard sell?唔係hold左比我喇咩??
courel500 發表於 2007-6-28 15:59:28 | 只看該作者
原帖由 Evo露筍 於 2007-6-28 15:58 發表
hard sell?唔係hold左比我喇咩??

要比相你睇左先嗎 !
 樓主| Evo露筍 發表於 2007-6-28 16:07:48 | 只看該作者

回復 #15 courel500 的帖子

我梗係ok啦~信得過你wor~~你支控靚過我果支好多倍啦~
 樓主| Evo露筍 發表於 2007-6-29 13:11:38 | 只看該作者
琴晚將d蝕左o既銅片全部換過新......再開殼睇內籠都冇乜問題咁樣..........
可惜......開左控支舊式電源針依然都係郁都唔都..........
似乎......應該98%壞左...........(或者d電池冇電 .........)
Sazabi 發表於 2007-6-29 13:13:06 | 只看該作者
原帖由 Evo露筍 於 2007-6-28 16:07 發表
我梗係ok啦~信得過你wor~~你支控靚過我果支好多倍啦~

等我又"吐吐"光先:支控同我個支一模一樣,一樣係"40",穏陣 不過,莫非主人"有新忘舊"?定係"割愛成全"?
Sazabi 發表於 2007-6-29 13:23:56 | 只看該作者
原帖由 Evo露筍 於 2007-6-29 13:11 發表
琴晚將d蝕左o既銅片全部換過新......再開殼睇內籠都冇乜問題咁樣..........
可惜......開左控支舊式電源針依然都係郁都唔都..........
似乎......應該98%壞左...........(或者d電池冇電 .........)

可以試吓將源(可以用12v火牛直流電,或外置電池盒)連上最左及最右(即串連電池的頭和尾)的電池片,留意+、-極,這個可以測試電池串流部份有否斷電,如果有的話便可駁回啦
 樓主| Evo露筍 發表於 2007-6-29 13:28:50 | 只看該作者

回復 #19 Sazabi 的帖子

應該唔似斷電喇~~
算啦........遲d先再研究啦......還掂咁o既天氣,聽日應該都玩唔到車架喇.......