RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 11821|回復: 94
打印 上一主題 下一主題
收起左側

宏記 80's ~ 90's 地址

rk2 發表於 2007-7-19 18:45:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有無朋友仲記得宏記曾經係亞皆老街(近黑布街) 開過鋪 ? 80尾, 90初左右.
傻玉 發表於 2007-7-19 18:53:03 | 只看該作者
岩先出世 ...
 樓主| rk2 發表於 2007-7-19 18:59:24 | 只看該作者
果時,黑布街有間競技模型 tim.
paulaner 發表於 2007-7-19 19:03:24 | 只看該作者
記得, 仲有電視播 Tamiya "大電影" ......
 樓主| rk2 發表於 2007-7-19 19:16:47 | 只看該作者
印象中見過播 hotshot 片
paulaner 發表於 2007-7-19 20:01:32 | 只看該作者
仲有 959, Big Wig ....
Panda 發表於 2007-7-19 21:50:01 | 只看該作者

回復 #1 rk2 的帖子

中學時每日中午食飯同放學响何文田行出旺角必定經過宏記門口間唔中行入去得個望字 , 最記得門口部電視成日播 Wild Willy 摔角比賽嗰段片 ( 重有入面有個戴住眼鏡嘅老婆婆成日着住套藍色老鬼土嘅百褶裙行嚟行去看舖   )
佢地賣 D 嘢唔平好多時我都行多兩部去千里達雖然串 D 但平好多
minimini 發表於 2007-7-19 23:05:19 | 只看該作者
嗰陣仲有間叫 "宇宙模型" 喺勝利道.......賣 heli 多......
 樓主| rk2 發表於 2007-7-19 23:14:16 | 只看該作者
反而 "快摺" 就真係無 摺到 !! 由果時到而家都仲係到
minimini 發表於 2007-7-19 23:18:25 | 只看該作者
先達斜對面有間叫 "旺角模型中心".........係二樓舖.....條樓睇勁斜......
ron 發表於 2007-7-19 23:24:05 | 只看該作者
我第一架黃峰就在這裏買的
beebee 發表於 2007-7-20 01:32:54 | 只看該作者

條樓睇勁斜...試過奶野~~??

keithtc4 發表於 2007-7-20 09:46:31 | 只看該作者
第一部車就係果到買----京商 Rocky
B1549 發表於 2007-7-20 10:42:11 | 只看該作者
旺角模型中心係呀李同3p仔合伙既當年佢代理HN ,佢家姐就係快捷老品娘~現在呀李轉左行開中港運輸,3P仔就係上水~粉嶺火車站則開搖控車場

原帖由 minimini 於 2007-7-19 23:18 發表
先達斜對面有間叫 "旺角模型中心".........係二樓舖.....條樓睇勁斜......
B1549 發表於 2007-7-20 10:48:42 | 只看該作者

各位BRO

你地重記唔記得有間叫典範模型
monkichi0210 發表於 2007-7-20 12:50:25 | 只看該作者
原帖由 Panda 於 2007-7-19 21:50 發表
中學時每日中午食飯同放學响何文田行出旺角必定經過宏記門口間唔中行入去得個望字 , 最記得門口部電視成日播 Wild Willy 摔角比賽嗰段片 ( 重有入面有個戴住眼鏡嘅老婆婆成日着住套藍色 ...

hahaha......so am i!!!!
i used to go there almost everyday after school.......my school in tai kok tsui.....go mk to take bus home.......so almost everyday go and see see video 先安樂.............
i remember in those videos usually have some  解構 shot for every car........love to see it.............
those video may be found in youtube......go and check it out la.........
Deemax 發表於 2007-7-20 13:06:00 | 只看該作者
Ha Ha 原來工房有咁多資深會員....我自已就最懷念北角中記,恒年行,灣仔遠東,新新,國際&興記,以前中學放lunch,一定走去灣仔走個圈......
Panda 發表於 2007-7-20 13:46:41 | 只看該作者
原帖由 B1549 於 2007-7-20 10:48 發表
你地重記唔記得有間叫典範模型

90 年頭响而家先達斜對面重要上樓( 响花園街口入 ) , 佢地門口旁邊重係間時鐘別墅
我記得個老細同個伙記係玩台灣 1/8 飛點 Buggy , 重有個阿伯看舖架 .
7428 發表於 2007-7-20 15:37:33 | 只看該作者

回復 #18 Panda 的帖子

呢間叫"典範"我第一架RC就係o係呢間買,重記得佢地個廚窗放左好多完成品係度可即買即玩
 樓主| rk2 發表於 2007-7-20 22:46:27 | 只看該作者
原帖由 beebee 於 2007-7-20 01:32 發表

條樓睇勁斜...試過奶野~~??

旺角模型中心, 去過一, 兩次咋.
睇鋪果個人, 好似係係快捷果個, 我以為係快揍捷的分店tim