RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 11709|回復: 32
打印 上一主題 下一主題
收起左側

自動波一問...

ice1234 發表於 2007-7-31 14:03:44 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
我無brother惗過將自己部貨車改做自動波/半自動波??

單選投票, 共有 174 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
kwboy 發表於 2007-7-31 14:58:28 | 只看該作者
都好難...............改
and會好唔方便
AltezzaMak 發表於 2007-7-31 15:28:47 | 只看該作者
半自動波係得架, 我試過用3pk控, 轉波係推一粒掣(上/下), 變左+/- 波
有勇冇謀 發表於 2007-7-31 15:41:50 | 只看該作者
好似聽過有人將 油門&轉波  mix 埋一齊, 變自動波, 慢速比油行1波, 一比大油門自動上3波.
但1波, 2波去唔到盡油, 3波又會唔會冇力呢??
另外波段與波段之間的空波位又點解決呢??
 樓主| ice1234 發表於 2007-7-31 16:13:06 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2007-7-31 03:41 PM 發表
好似聽過有人將 油門&轉波  mix 埋一齊, 變自動波, 慢速比油行1波, 一比大油門自動上3波.

用微控 加 optical sensor 可以 整到好似真自動波夠轉就上波
重可以用原本用離轉波d  channel 推其他野..

ka1029 發表於 2007-7-31 16:28:51 | 只看該作者
又等ice 兄..出手兇線路及program 啦...
上次個燈我都未做..哈哈...
 樓主| ice1234 發表於 2007-7-31 18:18:19 | 只看該作者
原帖由 ka1029 於 2007-7-31 04:28 PM 發表
又等ice 兄..出手兇線路及program 啦...
上次個燈我都未做..哈哈...

我未有 貨櫃車係手.....無得試
kwboy 發表於 2007-7-31 21:58:20 | 只看該作者
原帖由 ice1234 於 2007-7-31 18:18 發表

我未有 貨櫃車係手.....無得試

拿拿臨買返部la
ka1029 發表於 2007-7-31 22:00:14 | 只看該作者
無錯..唔買貨車都要部 f350 啦.,..一樣試到...
 樓主| ice1234 發表於 2007-7-31 22:13:56 | 只看該作者
原帖由 ka1029 於 2007-7-31 10:00 PM 發表
無錯..唔買貨車都要部 f350 啦.,..一樣試到...

其實我只要有每波最快轉速同每波SERVO頻寬d data 就得...
得閒先問個 friend 借部離度  data
kwboy 發表於 2007-7-31 22:17:16 | 只看該作者
原帖由 ice1234 於 2007-7-31 22:13 發表

其實我只要有每波最快轉速同每波SERVO頻寬d data 就得...
得閒先問個 friend 借部離度  data

問人借咁煩  自己買部仲方便喇
ka1029 發表於 2007-7-31 22:18:24 | 只看該作者
可以加ct 去check 摩打的loading 去到幾多a 就set 佢轉波ok 嗎>??
 樓主| ice1234 發表於 2007-7-31 22:19:43 | 只看該作者
原帖由 kwboy 於 2007-7-31 10:17 PM 發表

問人借咁煩  自己買部仲方便喇

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

;P
SteveCKS 發表於 2007-8-1 10:45:19 | 只看該作者
我都係鍾意棍波多d~ 有時落斜玩拖波果下好正~
oliver 發表於 2007-11-27 02:55:18 | 只看該作者
原帖由 SteveCKS 於 2007-8-1 10:45 發表
我都係鍾意棍波多d~ 有時落斜玩拖波果下好正~

重型車要先落空波比大腳油再落一粒
boo814 發表於 2007-11-27 03:22:02 | 只看該作者
原帖由 oliver 於 2007-11-27 02:55 發表

重型車要先落空波比大腳油再落一粒

其實乜車都要...如果攻灣前要靠拖波黎減速...
藍毛毛 發表於 2008-2-29 18:51:32 | 只看該作者
玩拖頭最過癮的地方是用波段高低控制速度,自動波~~~~~~~~~noway。
聶風 發表於 2008-3-1 10:23:21 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2007-7-31 15:41 發表

轉波係要睇 motor 轉速喎,唔係睇油門大細。用沙豬的三速波箱會適合 d
oliver 發表於 2008-3-1 13:45:56 | 只看該作者
原帖由 藍毛毛 於 2008-2-29 18:51 發表
玩拖頭最過癮的地方是用波段高低控制速度,自動波~~~~~~~~~noway。

教精佢做乜
藍毛毛 發表於 2008-3-10 00:47:18 | 只看該作者
原帖由 oliver 於 2008-3-1 13:45 發表

教精佢做乜

C兄有見地